Министърът: 2 г. делата не се разпределят случайно. Ще сменя системата!

OFFNews 07 декември 2014 в 13:51 7221 3

Висшият съдебен съвет (ВСС) да не се занимава със софтуерното осигуряване на системата за случайно разпределение на делата. Тази възможност за законови промени обмисля правосъдният министър Христо Иванов

"Потресаващо е, че три седмици след като софтуерен специалист е обявил, че системата за разпределяне на делата не е подсигурена срещу манипулации, не се прави нищо. На тези неща искахме да наблегнем вчера с общото ни послание с Бойко Борисов", каза той в интервю пред Нова телевизия.

В събота Борисов и Иванов излязоха с обща позиция, в която настояват за бърза реакция на ВСС и прокуратурата за разсейване на съмненията в безпристрастното при разпределението на делата. Причината за реакцията на двамата са съмненията около случайното разпределение на делото за КТБ и сигналът на френския посланик Ксавие дьо Кабан за това, че съдът е опитал да отнеме собствеността на френска компания, като я предостави на друг. 

"Ще се провери дали софтуерът за разпределение на дела на случаен принцип може да се манипулира и това ще се случи по законовия ред. Нямаме право на песимизъм. Трябва да действаме, за да се справим с проблемите. Абсолютно решени сме да си свършим работата и ако имам някакъв страх, той е свързан с вероятността да не успея", подчерта министърът.

Иванов посочи още, че се надява скоро в парламента да бъдат внесени изменения в Закона за съдебната власт. "Вероятно част от тях ще бъдат направени и с промени в конституцията, ако видим, че имаме подкрепата на политическите сили. Така ще гарантираме пълна стабилност на работещите в съдебната система", поясни министърът.

Конкретно за замесената в скандала с френската фирма съдия Румяна Ченалова, Иванов подчерта, че срещу нея има и друга проверка, от която няма резултат вече цяла година. Министърът очаква по този случай прокуратурата или ВСС да предприемат мерки.

"Работата може да се счита за свършена тогава, когато тя има видим резултат. Затова обаче институциите трябва да заработят истински и да правят разлика между истина и лъжа, защото най-страшният съдник е съвестта", изтъкна министърът и добави:

"Нека не превръщаме случая с госпожа Ченалова в специален казус. Назначени са проверки, ще се установят фактите и отговорностите. Нека българите имат елементарно доверие в правосъдието. И това ще стане, когато ние довеждаме нещата докрай. Институциите трябва да си свършат работата със съдия Ченалова".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews