Quantcast

Министърът: 2 г. делата не се разпределят случайно. Ще сменя системата!

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2014 в 13:51 6366 3

Висшият съдебен съвет (ВСС) да не се занимава със софтуерното осигуряване на системата за случайно разпределение на делата. Тази възможност за законови промени обмисля правосъдният министър Христо Иванов

"Потресаващо е, че три седмици след като софтуерен специалист е обявил, че системата за разпределяне на делата не е подсигурена срещу манипулации, не се прави нищо. На тези неща искахме да наблегнем вчера с общото ни послание с Бойко Борисов", каза той в интервю пред Нова телевизия.

В събота Борисов и Иванов излязоха с обща позиция, в която настояват за бърза реакция на ВСС и прокуратурата за разсейване на съмненията в безпристрастното при разпределението на делата. Причината за реакцията на двамата са съмненията около случайното разпределение на делото за КТБ и сигналът на френския посланик Ксавие дьо Кабан за това, че съдът е опитал да отнеме собствеността на френска компания, като я предостави на друг. 

"Ще се провери дали софтуерът за разпределение на дела на случаен принцип може да се манипулира и това ще се случи по законовия ред. Нямаме право на песимизъм. Трябва да действаме, за да се справим с проблемите. Абсолютно решени сме да си свършим работата и ако имам някакъв страх, той е свързан с вероятността да не успея", подчерта министърът.

Иванов посочи още, че се надява скоро в парламента да бъдат внесени изменения в Закона за съдебната власт. "Вероятно част от тях ще бъдат направени и с промени в конституцията, ако видим, че имаме подкрепата на политическите сили. Така ще гарантираме пълна стабилност на работещите в съдебната система", поясни министърът.

Конкретно за замесената в скандала с френската фирма съдия Румяна Ченалова, Иванов подчерта, че срещу нея има и друга проверка, от която няма резултат вече цяла година. Министърът очаква по този случай прокуратурата или ВСС да предприемат мерки.

"Работата може да се счита за свършена тогава, когато тя има видим резултат. Затова обаче институциите трябва да заработят истински и да правят разлика между истина и лъжа, защото най-страшният съдник е съвестта", изтъкна министърът и добави:

"Нека не превръщаме случая с госпожа Ченалова в специален казус. Назначени са проверки, ще се установят фактите и отговорностите. Нека българите имат елементарно доверие в правосъдието. И това ще стане, когато ние довеждаме нещата докрай. Институциите трябва да си свършат работата със съдия Ченалова".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2014 в 16:33

Лъжливото овчарче!!!

07.12 2014 в 15:52

Нашите олигофрени, които по стечението на злощастни обстоятелства са и управляващи политици, продължават работата и преговорите по Южен поток. Цял свят разбра, че Южен поток ще заобиколи България, само те – не. Дори намерили и документите. Супер. Ще спестят малко тоалетна хартия.

Умниците ще правят и съдебна реформа. Разтревожи се френският посланик в България, че с помощта на съдия от СГС ще бъде отнета фирма на френски инвеститор. Това ли е поводът?! А колко фирми на български граждани бяха силово отнети от тях с помощта на МВР-Цв.Цв. и удобни съдии и прокурори в периода 2009-2013 г.! Писъците за спешна реформа в съдебната система, излизащи от глашатаите РБ и ГЕРБ, напомнят на приказката за крадеца, който вика „Дръжте крадеца!“.
Отделен въпрос е, че ВСС нищо не работи, а прокуратурата е пряко подчинена на изпълнителната власт. В България няма разделение на трите власти. България е изпълнителна, а не парламентарна република, а върховенството на закона са парите.

07.12 2014 в 14:30

При същите са станали разширенията в софтуера и сега чакаме същите да си ги оправят. Да ще ги оправят както оправиха купуването на гласове от Костинброд и 15/15 до 9/9, 13/13, 18/18 та чак до 22/22. Сега ще гледаме Баракова.