Мажд Алгафари: Наредба за съдебните преводачи заплашва да блокира дела

ОFFNews 04 февруари 2015 в 20:04 4961 0

Мажд Алгафари

"Ако не отпадне наредбата за съдебните преводачи, приета през май миналата година, това ще доведе до блокиране на дела, работата на ДАНС, СДВР, гранична полиция, досъдебно производство, Агенцията по бежанците". 

Това заяви Мажд Алгафари, собственик на агенция за преводи, в ефира на bTV. 

Наредбата е издадена от Министерството на правосъдието и е подписана от бившия правосъден министър Зинаида Златанова. 

Според Алгафари съществува реална възможност ако чужденец извърши престъпление или е жертва на такова, да не може да се предприемат никакви законни действия. Например в Свиленград всички досъдебни съда в са спрени, защото няма преводачи.

Само Държавната агенция за бежанците дължи на преводачи от арабски и кюрдски 200 000 лева, същото е положението и със СДВР и гранична полиция, натрупаната сума е голяма, посочи Алгафари. 

В България масово идват бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан. Това са езици, които са редки. Преводачи от тези източни езици има, но заплащането е смешно – 15 лева на час, при условие, че се превежда и от редки езици като кюрдски, пущу, урду и други, обясни той.

Друг проблем е, че според наредбата от 2014 г., за да влязат в съда, преводачите трябва да се регистрират като съдебни такива.

"Никой не се е регистрирал. В градския съд в София са се регистрирали 3-4 души, ако не греша. Защото ако един преводач се регистрира, оттук нататък подлежат на санкция от 500 лв. при неявяване, ако е призован", обясни арабистът.

"Друго фрапиращо обстоятелство в тази наредба е също, че ако отиде преводач да превежда в съда и делото по някаква причина се отложи, както казват по независещи от него причини, му плащат 15 лв., т.е. за 10-15 минути. А ако друг преводач превежда един час като луд, пак ще получи толкова", възмущава се Алгафари. 

„Цената е определена от правосъдното ведомството и не отчита реалностите в занаята”, смята Алгафари.

Той допълни, че в своя наредба ведомството иска и сертификат за владеенето на езиците, но за тези редки езици няма кой да даде такъв документ.

"Единственият вариант е да се премахне наредбата. Ако не отпадне, просто ще блокира съдебната система. Министърът на правосъдието има властта да я отмени", завърши Алгафари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews