Мъжът, убил 32-годишната жена в София, я заплашил на 8 март, че няма да види втори такъв празник

OFFNews 07 април 2023 в 17:06 3521 1

лента

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, е била в емоционална криза и се е страхувала изключително много за живота си.

Това каза Надежда Стойчева - една от директорките на фондация "Асоциация Анимус", към която жертвата се обърнала за помощ преди време.

Жертвата се е свързала с "Анимус" на 9 март - ден след Световния ден на жената, след като получила заплаха, че "няма да види втори 8 март". Страхувала се е да отиде до фондацията, но е била убедена да го направи. Срещнала се е няколко пъти с психолог, както и с адвокат. 

Убитата жена е търсила закрила от НПО-та (обновена)

Заплахите започнали шест месеца по-рано. По думите на Стойчева тя и извършителят са били в интимни отношения, но се разделили наскоро. Така тя опроверга думите на приятеля на задържания, който по-рано заяви, че жертвата и извършителят са били разделени от 5-6 години

Сподели е, че се страхува за живота си. Определена е като жена с висок риск за живота. "Семейството, работодателят й, приятелите... всички са знаели, че е заплашвана", каза още Стойчева.

Преди смъртта си 32-годишната Кристина не била съвсем сигурна в това какво иска да направи.

"Жените често решават да не подават веднага сигнал в полицията. Една от причините за това е, че в обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат. Другият мотив са заплахи, идващи от страна на насилника", обясни Стойчева. 

Извършителят е имал собственическо чувство към нея и желание да я подчини. Жената се притеснявала, че няма да събере достатъчно доказателства, за да убеди прокуратурата, че е тормозена. Консултантът на "Анимус" е знаел, че задържаният имал условна присъда за тормоз над други жени. Комуникацията с полицията трябва да бъде на друго ниво, обясни представителят на неправителствената организация.

"В българското общество множество години на спешния тел. 112 има над 110 000 сигнали за домашно насилие. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към държавата да работим съвместно. В политическата криза се пренебрегват случаите за насилие над жени. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по защита, но политиците отмениха това", обясни специалистът.

Стойчева разказа, че "Анимус" помага на жените сами да подадат сигналите за насилие, адвокатите само консултират за детайлите.

"Жените, които са в риск, трябва бързо да подават сигнал. В закона няма такова нещо някой друг да сигнализира полицията", уточни тя.

Тя разказа, че на 3 април вечерта полицията е започнала издирване на Кристина, а от неправителствената организация през цялото време са помагали на униформените. Жената е майка на 10-годишно момче. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

08.04 2023 в 13:01

Къде е Нинова, къде са другите зомбитз, дето протестираха против Истанбулската конвенция (без дори да са я чели), защото между редовете им се привиждали "джендъри"? Нали твърдяха че си имаме закони, че всичко ни е наред?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!