Лозанов: Влизането на 8 партии в парламента е заради добрата работа на медиите

Мира Даскалова 08 октомври 2014 в 20:45 2670 0

проф. д-р Георги Лозанов
Снимка: проф. д-р Георги Лозанов

Влизането на толкова партии в парламента е доказателство за добре свършена журналистическа работа. Това заяви по БНТ Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). 

Самият факт, че за месец толкова политически субекти са станали популярни, спечелили са доверието на избирателя и той е застанал зад тях, това основно става чрез публична комуникация. Следователно, тази публична комуникация е била продуктивна. Да не говорим, че през последната седмица преди вота 30% от хората са решили да гласуват и то главно за малките парии. Това е медийно влияние, коментира Лозанов. 

Подобряването на резултата на някои партии на изборите е вследствие на журналистическото обсъждане на три основни теми - КТБ, геополитическите последствията от кризата в Украйна и трагичният епизод в Горни Лом, посочи Лозанов.

Най-голямо присъствие в телевизионния ефир преди изборите в неплатените журналистически форми е имал Реформаторският блок, следван от БСП и доста зад тях, на трето място - ГЕРБ, каза председателят на СЕМ.

Според него по-голям резултат дават участията в журналистически формати, отколкото тривиалната предизборна кампания, която вече е доскучала. 

Най-съществената промяна, която трябва да настъпи в начина на организиране на предизборна кампания е да се вложат предизборни средства, включително и от страна на държавата, медиите да имат възможност да организират истински журналистически формати, в които журналистите да имат свободата да бъдат посредници между политиците и аудиторията, допълни Георги Лозанов.

Такъв тип предизборна кампания се прави във Франция. Всички основни кандидати отиват в студиото и признати експерти им задават 2 часа въпроси от обществено значение. Освен, че много се гледа, това е и един изпит за компетентност", обясни председателят на СЕМ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки