Quantcast

КЗК спря проекта за тунел под жълтите павета в София

Нели Чолашка Последна промяна на 22 април 2014 в 13:30 11483 8

Проектът, който предвижда тунел под жълтите павета в София.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени класирането за две от позициите на конкурса на Столична община за нов облик на центъра на София.

Целта на конкурса е с одобрените проекти да се кандидатства за пари от Брюксел през настоящия програмен период (2014-2020), с които основно да бъде ремонтиран центърът на столицата.

В него централната част на града беше разделена на четири зони. По жалба на некласираните участници „Стефан Добрев – архитектура и дизайн“ ЕООД, „Архинекс“ ООД и „Булархарт“ ЕООД се отменя класирането за две от позициите.

Една от тях е за пространството по бул. "Цар Освободител" от Партийния дом до ул. "Г.С. Раковски". На първо място беше класирана "Никонсулт" ЕООД. Техният проект предвижда тунел за автомобили под жълтите павета на пл. "Александър I".

Нарушението при класирането за тази зона е, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила изследването на съдържанието на конкурсните проекти, а е взела немотивирано решение, според което всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до журиране. КЗК постанови е процедурата да продължи от етап проверка на проектите от техническата комисия за съответствие с изискванията на конкурсната програма.

Отменят се и класиранията за проекти за нов облик на улиците "Граф Игнатиев", "Шишман" и "6-ти септември".

Фирмата победител в конкурса за "Граф Игнатиев" - "А.Д.А" ООД - предвиждаше движението на трамваи да бъде спряно и улицата да стане пешеходна. Тук забележката на КЗК е, че от протоколите не става ясно как са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално. Комисията връща процедурата на етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти.

Отново ще свикам комисията и ще направим ново класиране за зони 2 и 3, каза главният архитект на София Петър Диков. Той смята, че това ще се случи бързо.

С окончателно одобрените проекти, след изтичане на всички процедури по обжалване, Столичната община ще кандидатства за финансиране около 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г., напомни главният архитект.

Оптимистичният вариант е те да бъдат реализирани през 2016 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.04 2014 в 07:53

Тунелите и метрото е много стар проект на изродите ционисти за суперурбанизация на градовете и разрушаването им.Метрото в София ще доведе го градски колапс както в Москва аз 5 години вече живея тук и зная за какво говоря,заради безработицата и гладът цялото останало население на страната ще дойде на гости на шопите и за тях ще е златен век на златните наеми когато ще престанат шопите да работят и ще се отдадът на айлазлък и световни турнета,ще започнат да се оплакват че има много пришъли и че им пречат че е шумно ,но без тях не могат щото няма на кого на гърба да живеят

23.04 2014 в 07:00

Въпросът е КОЙ да се вреди да краде!?!...

А проектите са на много ниско архитектурно ниво, направо подигравка!

22.04 2014 в 21:08

А с тунелите между БНБ централата на ЦК на БКП и 'вечният' дом на мумията какво ще стане?

22.04 2014 в 20:09

А сега си представете опашката за светофара на Раковска под земята ... кеф!!!

22.04 2014 в 15:40

Никонсулт - да има нещо общо с фаворизираната НИКМИ?

22.04 2014 в 14:52

Надявам се огромната глупост да се превърне центъра на София в термитник да не се състои!

22.04 2014 в 14:52

Кандидат-проектантите не са знаели че сегашните подземни тунели не трябва да се затапват :)

22.04 2014 в 14:30

Дано се осъществи. Тоя паркинг който е сега пред двореца е пълно безумие...