Тунел под жълтите павета - вижте проектите за нов облик на центъра на София

Нели Чолашка Последна промяна на 24 януари 2014 в 12:47 14908 15

1/1
Символът на София.
Символът на София.

Ясни са вече победителите в конкурса за проект за нов облика на центъра на София, обяви главният архитект Петър Диков.

Централната част на столицата беше разделена на 4 зони и за всяка от тях имаше между 7 и 14 проекта на различни архитекти. Всички проекти на участниците в конкурсите са публикувани на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство".

Първата зона е бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от Орлов мост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и ул. "Граф Игнатиев", Перловската река и прилежащите части към тази зона. За нея са кандидатствали 14 проекта. Първо място 15-членното жури присъжда на "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД. Той предвижда нов парков комплекс около Перловската река  с условия за провеждане на социални и културни мероприятия.

Речното корито ще бъде запълнено с вода, като нивото на Перловската река ще бъде повдигнато около метър с помощта на три саваци, които ще се свалят и вдигат автоматично според притока на дъждовната вода. Такава техника се ползва в редица европейски градове, вкл. в Париж.

В зоната пред централния вход на Националния стадион "В. Левски" ще бъде разположен площад на спорта, на който могат да се провеждат и спортни събития. Велоалеята ще се измести на север и на нейното централно място ще минава Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата. Алеята ще свързва тематичните площади на силните на България спортове - на футбола, атлетиката, гимнастика, волейбола, бокса и борбата - с централния спортен площад.

Проектът предвижда изграждане на кръгово движение на кръстовището на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и "Гурко" за облекчаване на трафика. Кръстовището на Орлов мост ще се оптимизира с допълнителна лента за ляв завой откъм "Цариградско шосе".

 

 

За втора зона - ул. "Граф Игнатиев", включително и ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември", са кандидатствали 7 фирми на архитекти. На първо място е класирана "А.Д.А" ООД (тя кандидатства и за зоната около "Ал. Невски" и печели и за нея първо място). Проектът предвижда превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона без трамваи, макар че това предстои да бъде обсъдено. Има и компромисен вариант - като атракция и за улеснение на по-трудно подвижните и възрастните граждани специална мотриса тип совалка да свързва новите крайни точки на трамвайните линии - пл. "Журналист" и Съдебната палата.

Предстои преструктуриране на двата пазара - за плодове и зеленчуци и книжния, като щандовете бъдат разположени не в редица, а групирани за островчета. Неизползваната, прилежаща към "Графа", част от двора на Шесто училище ще стане публична - с кафене и тераса за отдих.

Ще бъде прочистено пространството от реклами, ограничители, билбордове и неподходящо улично обзавеждане.

Цветни павета с инкрустиран знак на София ще превеждат по туристически маршрут през четирите зони в центъра.

 

В третата зона е обособено пространството по бул. "Цар Освободител" от Партийния дом до ул. "Раковски". В нея влиза Градската градина, пл. "Батенберг" и площада пред Народния театър. От 12 кандидати на първо място е класирана "Никонсулт" ЕООД. Архитектите предвиждат автомобилен тунел под пл. "Александър I"два подземни паркинга (един за нуждите на парламента с 309 паркоместа и един обществен за 120 коли в пространството пред Двореца), монтиране на подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци, подземна обществена тоалетна, велоалеи, алея на шахматиста в района на Народния театър и др.

 

 

За четвъртата зона - бул. "Цар Освободител" от ул. "Раковски" до Ректората на Софийския университет заедно с площадите около храм-паметника "Ал. Невски" и около паметника на Цар Освободител, кандидатите са 7, а на първо място е класирана "А.Д.А." ООД, която печели и конкурса за Зона 2.

Проектът предвижда значително подземен паркинг под парламента, намаляване на трафика около храм-паметника "Ал. Невски", като се прекъсне движението от ул. "11 август". В паважа ще бъдат инкрустирани "златни плочки" (всъщност напарвени от масивен бронз) с размер на едно паве, отдаващи почит на именити българи.

В градинката на "Кристал" ще бъде създадено изкуствено езеро в съществуващия изкоп. То ще бъде фон на паметника на Стамболов.

Площадът около Народното събрание и "Невски" ще бъде заобиколен от колонада с високо разположени осветителни тела, по подобие на площад "Св. Петър" във Ватикана.

 

 

Следващата седмица ще има обществено обсъждане на проектите в сградата на Съюза на архитектите, но което авторите сами ще представят идеите си, уточни Диков. За четирите зони ще бъдат представени идеите на класираните на първите три места архитекти.

С окончателно одобрените проекти, след изтичане на всички процедури по обжалване, Столичната община ще кандидатства за финансиране около 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г., напомни главният архитект. 

Оптимистичният вариант е те да бъдат реализирани през 2016 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2014 в 10:30

Да сложат повече месингови орнаменти и бронзови статуи че да има с какво да се изхранват мангалите.
До тогава няма да остане какво да се краде от нормалните хора в София.

25.01 2014 в 04:03

@arch

Е така де - част от социалните мерки на социалното правителство. А и гледат в перспектива - все повече ще се увеличават нуждаещите се от топли тунели

25.01 2014 в 03:02

Тези тунели ще се превърнат в място за клошари и престъпници.

25.01 2014 в 01:00

С две ръце съм за идеи да се махнат колите от центъра - тунелчета без светофари и бърз транзит през центъра. Не знам длаи моцже в София предвид метротъо колко е плитко.....

Иначе е хубаво София да стане по хубав и чист град. Много напредна псоледните години.

Наистина е хубаво и по кварталите да се почне, поне от центрланите части на отделните общини...бсяка от тях си има някакво по гиздаво местенце.


А длаи пък не е време да им апроекти на фасадите в градоустройствения план? Така че да не се потят архитектите и да измислят безумици деот не се връзват с нищо наоколо?

А дали не трябва да се искат повече парко места з ановите сгради? 2 на апартамент ми звучи добре. или 1 на всеки 15 квадрата офис площ

24.01 2014 в 22:58

Даже и да са добри идеите, те ще се изпълнят на ниво БЪЛГАРИ, което означава пълна порнография. А те сигурно не са и добри.

24.01 2014 в 21:06

"Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата" Тъй де, като не стана с "България на три морета", да пробваме с "Центъра на София от Перловската река до Дунав". Ама има ли толкова спортна слава за зелия път до Русе?

24.01 2014 в 18:17

Колкото повече зелено, толкова повече.
А иначе за плъховете в парламента - подземен паркинг с топла връзка с работното място. Гениално.

24.01 2014 в 18:06

zasto ne se premahvat kniznia pazar na Slaveikov i ciganskia s gastite okolo hrama sv.Sedmotchislenici ne im e miastoto tam.

24.01 2014 в 15:49

Все по-малко зелена, все по-грозна, все по-хаотично застроена и все по-безлична тая СТОЛИЦА на България. Балкански е виновен, признавам си.

24.01 2014 в 15:08

Някои от идеите не са лоши :) Нищо не разбирам от архитектура, но според мен за част от зоните имаше по-добри идеи. В първа зона по-специално не виждам никаква съществена промяна от смяна на плочките, което се направи няколко пъти последните години. Идин от проектите преджидаше разширяаването на реката като езеро с много разчупени елементи, което щеше да е доста по-интересно според мен. Мисля, че в статията има грешка за трета зона. Спечелилия трябва да е никонсулт,а не никифор. Поне се надявам да е грешка, защото идеята на никифор е скандален соц барок. Хубаво е,че ще закърпват центъра, но вместо да правят едно място 5 пъти, могат да погледнат и към другите квартали. Трябва да се измисли решение за озеленяване, чистота и особено освежаване на доминиращия цвят сива ръжда :)