Тунел под жълтите павета - вижте проектите за нов облик на центъра на София

Нели Чолашка 24 януари 2014 в 12:47 16798 15

Символът на София.
Символът на София.

Ясни са вече победителите в конкурса за проект за нов облика на центъра на София, обяви главният архитект Петър Диков.

Централната част на столицата беше разделена на 4 зони и за всяка от тях имаше между 7 и 14 проекта на различни архитекти. Всички проекти на участниците в конкурсите са публикувани на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство".

Първата зона е бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от Орлов мост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и ул. "Граф Игнатиев", Перловската река и прилежащите части към тази зона. За нея са кандидатствали 14 проекта. Първо място 15-членното жури присъжда на "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД. Той предвижда нов парков комплекс около Перловската река  с условия за провеждане на социални и културни мероприятия.

Речното корито ще бъде запълнено с вода, като нивото на Перловската река ще бъде повдигнато около метър с помощта на три саваци, които ще се свалят и вдигат автоматично според притока на дъждовната вода. Такава техника се ползва в редица европейски градове, вкл. в Париж.

В зоната пред централния вход на Националния стадион "В. Левски" ще бъде разположен площад на спорта, на който могат да се провеждат и спортни събития. Велоалеята ще се измести на север и на нейното централно място ще минава Алея на спортната слава, която ще се простира от Орлов мост до Моста на дружбата. Алеята ще свързва тематичните площади на силните на България спортове - на футбола, атлетиката, гимнастика, волейбола, бокса и борбата - с централния спортен площад.

Проектът предвижда изграждане на кръгово движение на кръстовището на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и "Гурко" за облекчаване на трафика. Кръстовището на Орлов мост ще се оптимизира с допълнителна лента за ляв завой откъм "Цариградско шосе".

 

 

За втора зона - ул. "Граф Игнатиев", включително и ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември", са кандидатствали 7 фирми на архитекти. На първо място е класирана "А.Д.А" ООД (тя кандидатства и за зоната около "Ал. Невски" и печели и за нея първо място). Проектът предвижда превръщането на ул. "Граф Игнатиев" в пешеходна зона без трамваи, макар че това предстои да бъде обсъдено. Има и компромисен вариант - като атракция и за улеснение на по-трудно подвижните и възрастните граждани специална мотриса тип совалка да свързва новите крайни точки на трамвайните линии - пл. "Журналист" и Съдебната палата.

Предстои преструктуриране на двата пазара - за плодове и зеленчуци и книжния, като щандовете бъдат разположени не в редица, а групирани за островчета. Неизползваната, прилежаща към "Графа", част от двора на Шесто училище ще стане публична - с кафене и тераса за отдих.

Ще бъде прочистено пространството от реклами, ограничители, билбордове и неподходящо улично обзавеждане.

Цветни павета с инкрустиран знак на София ще превеждат по туристически маршрут през четирите зони в центъра.

 

В третата зона е обособено пространството по бул. "Цар Освободител" от Партийния дом до ул. "Раковски". В нея влиза Градската градина, пл. "Батенберг" и площада пред Народния театър. От 12 кандидати на първо място е класирана "Никонсулт" ЕООД. Архитектите предвиждат автомобилен тунел под пл. "Александър I"два подземни паркинга (един за нуждите на парламента с 309 паркоместа и един обществен за 120 коли в пространството пред Двореца), монтиране на подземни контейнери за разделно събиране на отпадъци, подземна обществена тоалетна, велоалеи, алея на шахматиста в района на Народния театър и др.

 

 

За четвъртата зона - бул. "Цар Освободител" от ул. "Раковски" до Ректората на Софийския университет заедно с площадите около храм-паметника "Ал. Невски" и около паметника на Цар Освободител, кандидатите са 7, а на първо място е класирана "А.Д.А." ООД, която печели и конкурса за Зона 2.

Проектът предвижда значително подземен паркинг под парламента, намаляване на трафика около храм-паметника "Ал. Невски", като се прекъсне движението от ул. "11 август". В паважа ще бъдат инкрустирани "златни плочки" (всъщност напарвени от масивен бронз) с размер на едно паве, отдаващи почит на именити българи.

В градинката на "Кристал" ще бъде създадено изкуствено езеро в съществуващия изкоп. То ще бъде фон на паметника на Стамболов.

Площадът около Народното събрание и "Невски" ще бъде заобиколен от колонада с високо разположени осветителни тела, по подобие на площад "Св. Петър" във Ватикана.

 

 

Следващата седмица ще има обществено обсъждане на проектите в сградата на Съюза на архитектите, но което авторите сами ще представят идеите си, уточни Диков. За четирите зони ще бъдат представени идеите на класираните на първите три места архитекти.

С окончателно одобрените проекти, след изтичане на всички процедури по обжалване, Столичната община ще кандидатства за финансиране около 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г., напомни главният архитект. 

Оптимистичният вариант е те да бъдат реализирани през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews