Пратиха делото "Октопод" в спецсъда

OFFNews 01 април 2015 в 13:42 2565 0

Съдия Атанас Атанасов, който е докладчик по делото "Октопод", прекрати съдебното производство и изпрати делото в Специализираната прокуратура. 

В решението си Атанасов цитира разпоредби, според които, когато има обвинения, подсъдни на Специализирания съд и на други съдилища, компетентен е Специализираният съд. Изключение се прави само по отношение на обвинения, подсъдни на военния съд. 

С внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт са повдигнати четиринадесет обвинения, а седем от тях са предметно подсъдни на Специализирания наказателен съд. Именно това е причината съдия-докладчикът да изпрати делото там. 

Делото "Октопод" стартира преди 4 години. След като на 22 януари Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдия Румяна Чаналова за срок от шест месеца, делото трябваше да започне от първа инстанция с нов съдия. 

Месец по-късно делото "Октопод" е възложено на съдия-докладчик Атанас Атанасов. 

По делото са подсъдими Алексей ПетровМарчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите четирима са обвинени в организирана престъпна група, като прокуратурата сочи за неин ръководител бившия съветник в ДАНС. Всеки един от тях има и обвинения за рекет и изнудване, само Хамстера е обикновен участник в престъпната група. Цеко Йорданов отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови