Конгресът на зъболекарите, или как се прокарват лобистки правила

Александра Маркарян 21 юни 2019 в 16:51 7702 0

Ще бъдат ли подложени зъболекарите на строги ограничения какво могат и какво не могат да лекуват, ако нямат специалност? Ще бъдат ли проверявани и глобявани по неясни критерии и формулировки в правила за добра практика, които юристи определят като незаконосъобразни?

Тези въпроси, предизвикали вълна от недоволство през последните дни, сблъскаха съсловието със съсловната му организация - Български зъболекарски съюз, на извънреден конгрес на БЗС днес.

Притеснени и възмутени зъболекари започнаха да се събират пред парк-хотел "Москва" в София още към 8 ч. сутринта. Някои бяха от столичната колегия, други бяха пропътували цяла България, за да дойдат и изразят несъгласие и да предупредят какви ще са последствията от одобряването на правилата.

"Правилата са формулирани неясно, всеки може да ги тълкува различно и да налага рестрикции и глоби - споделя д-р Надежда Узунова. - Те основно разделят специалисти от неспециалисти и указват кой може и кой не може да извършва дадено нещо. Ако нямаш специалност "Детска дентална медицина", например, не можеш да лекуваш детските зъбчета - абсолютно нищо не може да се прави при тях. Ако дойде дете, не можем да направим нищо, дори и случаят да е спешен. В този текст не пише какво правим, ако случаят е животозастрашаващ."

Зъболекарите не са имали почти никакво време за обсъждане на проекта и отправяне на предложения по него - само няколко дни. Казват дори, че правилата са правени скришно, което буди допълнителни опасения в тях. Определят ги като изключително ограничаващи и несправедливи, особено на фона на годините следване и практика, хилядите левове, вложени в специализации и апаратура.

"Касае ме ортодонтията, където правилата са доста ограничаващи. Можем да лекуваме само леките случаи, ако нямаме специалност. Не можем да вадим зъби, което си е 1/3 от случаите", допълва д-р Узунова.

Зъболекарите в България са около 9000. От тях със специалност са приблизително 2000. Невъзможно е 2000 души да са в състояние да обслужат 7-милионно население, камо ли в по-малките населени места, където такива специалисти няма - убедени са те и подозират лобистки интереси.

Стоматолозите със специалност са малко не само защото част от тях не виждат смисъл от сегашните специализации в университетите ни, а предпочитат да се развиват в чужбина или в частни организации. На практика те нямат достъп. Отпусканите бройки за специализации годишно се броят на пръстите на едната ръка и обикновено се знае точно за кого е даденото място - коментират зъболекари. Отделен въпрос е, че една специализация, която продължава 3 или 4 години, струва между 20 и 30 хил. лева.

"Притеснявам се, че се опитват да ограничат възможността ни да изпълняваме манипулации, които до този момент сме изпълнявали без никакви притеснения. Всички сме инвестирали в своето обучение чрез частни курсове, частни следдипломни обучения, инвестирали сме в апаратура и в един момент се оказва, че не можем да използваме нито знанията, нито апаратурата си, за да помагаме на хората - казва д-р Мирена Дойчинова. - Най-важното, заради което съм тук: смятам, че пациентите ще останат необслужени и нелекувани, тъй като ще ограничат нашите възможности. Те ще трябва да пропътуват много километри и да се насочат към определена група от хора, които няма да имат потенциала да приемат всички пациенти в България."

"Правилата са анти съсловието, а се предлагат от съсловната организация - това е най-големият проблем - допълва тя. - Очакваме да ни защитават, а в момента ние се защитаваме от тях."

Ако правилата се приемат в предложения вид, може да станем свидетели на умишлено написани погрешни диагнози в картоните, на укриване. Но никой не печели от това, всички губим - лекари и пациенти, коментират зъболекари. Забраната масово зъболекарите да лекуват редица заболявания и само шепа хора да имат право на това унищожава и конкуренцията.

"Най-хубавото нещо на нашата професия беше, че в последните 20 години привличаме пациентите си с качество и с конкуренция. В момента ни заравняват и започваме от по-лошо начало, отколкото е било през 1992 г., от когато у нас има частни практики", коментира д-р Дойчинова.

Мнозина стоматолози са готови при налагане на правила да напуснат България, за да работят другаде в Европа.

Конгресът

Конгресната зала в парк-хотел "Москва" се оказа тясна за делегатите и дошлите от цялата страна несъгласни с проекта зъболекари.

В началото председателят на УС на БЗС д-р Николай Шарков поиска журналистите да напуснат, след което се опита да потуши напрежението сред колегите си, като увери, че "никой от ръководството на БЗС няма никаква идея да ограничаваме правата", че си дават сметка, че противното би било "самоубийствено" и би означавало, че в БЗС "трябва да сме пълни идиоти, за да разрушим денталната грижа в България".

Делегатите в залата мълчаха, останалите зъболекари, в дъното на залата, изразяваха гласно неверието си.

"Стоим зад каузата за защита на българския зъболекар, включително в ЕС, защитаваме и пациента, така ли е?", попита той колегите си и отново откъм редиците на гостите се чу уверено: "Не".

Основен негов аргумент бе и крайният срок за приемането на правилата - 30 юни, след който щяло да има неприятни последствия.

Опита се и да ги убеди, че е прав и като прочете писмо от здравния министър Кирил Ананиев, според когото правата на зъболекарите нямало да се ограничат с правилата. Д-р Шарков не обясни как с писмо се отменят правила, било то и с министерски подпис.

В своя защита той прочете и писмо от националните консултанти, но от коментари по-късно се оказа, че е спестил важна част от него.

Консултантите припомнят, че основно задължение на комисията по нормативни документи при БЗС е първо да изясни правния ефект със законодателя, което не е направено. На практика УС на БЗС е задал незаконосъобразно задание на националните консултанти - твърди д-р Бранимир Кирилов.

Незаконни

Правилата да не се гласуват, защото са незаконосъобразни, а обсъждането по тях да продължи и да включи "Медицински одит", дентални лекари, юристи, БЗС, националните консултанти - призоваха 33-ма зъболекари от Столичната колегия. 

"Правилата са незаконосъобразни, срамни за съсловието. Прекратете този цирк, разпуснете конгреса!", призова зъболекар на микрофона. 

В дискусията се включи и адв. Надежда Йорданова, която разясни защо предложените текстове на правила са в разрез не с един, а с два закона - за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина и за лечебните заведения.

"Защо този текст, който е пред вас, нарушава тези два закона? Защото, на първо място, съдържа описание на медицинските специалности и изискванията към тях, който елемент е задължителен за медицинските стандарти. Той съдържа критерии за качество - също задължителен елемент от стандартите.

В общата част има много неясни текстове. Също така има разпоредби, които навлизат в Кодекса за професионална етика, който е приет от вас. Няма ясно разграничение.

Фундаментален принцип на правото е, че правилата трябва да бъдат ясни и да не позволяват произволно тълкуване. В противен случай те нито могат да се прилагат добре, нито могат да се контролират добре", изтъкна адв. Йорданова, а думите ѝ бяха посрещнати с ръкопляскания.

Тя припомни, че съгласно ЗЛЗ се предвиждат санкции за нарушаване на правилата за добра дентална практика. Ето защо от всеобщ интерес е правилата, които ще бъдат приети, да бъдат ясни и категорични - подчерта тя.

Репликите в залата станаха още по-остри, когато наближи моментът за гласуване на предложението от зъболекарите от столичната колегия за отпадане на текстовете. "Ще поемете ли отговорност, ако стане по-лошо след 30 юни?" - обърна се мъж с делегатска карта към гостите зъболекари. "Ще поемете ли отговорност да гласувате едно нищо?" - отвърна зъболекар от техните редици.

"Искате да ни кажете, че сте работили 6 месеца, не сте успели да напишете правилата както трябва и сега, за няколко дена, искате да накарате хората да гласуват незаконосъобразен документ, в който няма ясни критерии как комисиите, които ще дойдат да проверяват нас, ще удостоверят дали ние сме виновни, или сме прави в нашите практики и ще ни глобяват" - попита ръководството на БЗС зъболекар от Хасково, но не получи отговор от трибуната.

"Подкрепям предложението на колегите от Столична колегия. Няма да се случи нищо страшно след 30 юни 2019 г. - уверен бе зъболекар от Добрич, взел думата след него. - А относно проекта - той е едно недоносено отроче, родило се преждевременно, в шестия месец, а даже и по-малко, което са включили на командно дишане и непрекъснат сърдечен масаж по протокола за пълна реанимация и интензивни грижи. Искате да предложите на конгреса да приеме един срамен за нашето съсловие проект за правила!"

Въпреки призивите на зъболекарите делегатите отхвърлиха предложението на колегите си от столичната колегия. 224 души гласуваха "против" него, "за" бяха деветима, въздържаха се 19.

Не всички делегати бяха напълно наясно кога какво се гласува. "Какво гласуваме?" - питаше делегатка, седнала назад, сред гостите, докато в същото време държеше вдигната високо делегатската си карта - знак за гласуване.

Конгресът продължава и утре. Какви ще бъдат решенията му, ще бъдат ли обжалвани правилата и ще има ли освен протестна петиция (такава вече се разпространява и е подкрепена от над 2000 души) - тепърва ще стане известно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови