Кой се жалва от кметицата на Младост - прототипът на инвеститора с подкупа

Иванчева чака в килия до затвора дали ще й поискат постоянен арест

OFFNews 19 април 2018 в 11:10 15027 1

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева чака в ареста на ул. "Майор Векилски" 2, до Централния софийски затвор, решението на прокуратурата дали ще поиска постоянен арест за нея и заместничката ѝ Биляна Петрова. Най-вероятно мярката им ще бъде гледана утре.  

Третият обвиняем - бившият кмет на района Петко Дюлгеров, може да се размине с по-лека мярка, защото е съдействал на разследващите. 

Въпросът кой е бизнесменът, осигурил парите - 70 000 евро, с които бяха заловени тримата, трябва да се търси сред жалвалите се публично от Десислава Иванчева в Столична община, стана ясно от пресконференцията на спецпрокуратурата и КПКОНПИ вчера. Кръгът се стеснява от: Човек, който дълги години е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета и поведението на някои наши характерни български особености, не възприема начини за решаване на проблемите с пари под масата. Този човек е със съвсем различно мислене, европейско мислене в добрия смисъл на тази дума, обясни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. 

Сред най-известните инвеститори, оплаквали се от Иванчева и подали жалби, са Изабела Сярова, Димитър Логофетов и Христо Джампалски. Сярова дори обяви гладна стачка, а кметът Иванчева обясни през февруари миналата година, че мотивът за пречките пред строежа до бл. 64 е: основите са изкопани с 29 см по-дълбоко от предвиденото по разрешения план. На заседанието на комисията по градоустройство и архитектура стана ясно обаче, Иванчева е наела частна фирма да констатира нарушението, което е открила. Тази частна фирма обаче е била наета без конкурс, а по думите на шефа на строителния контрол в София Влади Калинов собственикът е получил разрешение за по-дълбоките основи. 

"Булинв" на Логофетов и Джампалски иска да строи в "Младост 4". Иванчева бави преписката им, те имат разрешение за строеж от 2012 г. Кметът на столичния район "Младост" трябва спре решенията си да спре строежите до блок 64 и блок 70, препоръча преди повече от година комисията по градоустройство и архитектура на "Московска" 33.

Строежът до бл. 64 е законен, а заповедта за блокирането до блок 70 е нищожна и е обжалвана от инвеститорите в съда. В заповедта има много грешки, в това число и юридически, обяви на заседанието главният архитект Здравко Здравков. 

През март т. г. Иванчева подаде сигнал до прокуратурата със съмнения за фалшификация на подписи в документи за строителство. 

Проблеми имаше и турската компания Garanti Koza, която обяви преди година - на 18 април 2017, че започва реализацията на проекта си "Гранд каньон" в столичния квартал "Младост", след като е получила разрешение за строеж за първата му фаза. 

Проектът на мястото на бившата "Аско Деница", беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Целият комплекс е разположен на  43 дка, който ще намалее до 37 дка след изграждането на прилежащата улична инфраструктура и даряването й на общината, обясняват от турското дружество. През 2016 г. дъщерната компания "Гаранти-Коза България", чрез която се реализира проектът, получи разрешение да изгради пред бъдещия комплекс парк с площ от 11 дка. Заради разрешителното, подписано от главния архитект на района - Весела Тасева, Иванчева я уволни.

Инвеститорът Иван Михайлов е най-близо до описанието на прокурор Гешев. Неговата жалба е от 18 ноември 2017 г. Той иска да строи сграда с "обществено-обслужваща функция и средно застрояване". "Аз самият живея дълги години извън страната, желая да се върна тук, в моята родна страна, да инвестирам и да развивам бизнес, но как да се върне тук човек, при положение че среща такова грандиозно неразбиране от административните органи", пише в жалбата си срещу Иванчева Михайлов. Тя е адресирана до Административния съд в София чрез кмета Младост. Михайлов обвинява Иванчева в пълно бездействие. Той обяснява, че главният архитект на столицата Здравко Здравков му е издал виза за проектиране и е уведомил за това с писмо Иванчева. От съответния районен кмет се изисква само да бъде уведомен, обяснява Михайлов уведомителния режим на своя случай.

Иванчева не предприема никакви действия, а Михайлов се диви: Смятам, че функцията на държавните и общински органи е да подпомагат гражданите, а не да ги възпират. Още повече, че липсата на каквито и да било аргументи за подобно поведение и отношение обижда и убива всякакво желание за развитие, пише Михайлов. 

И още: Така създадената ситуация може да се интерпретира като саботаж на държавната политика. Не може действията на един кмет да са в противовес с цялостната нагласа на държавата и обществото. Нима привличането на чуждестранни инвестиции не е водеща цел на управляващите?, разсъждава Михайлов. 

Той се среща и със съветниците на заседание на комисията по градоустройство и архитектура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

1

Кинджо

27.04 2018 в 15:42

Добре де, кака Деси обеща че ще спре строитеслтвото като крещеш като циганка на женския пазар пред група възмутени от шума граждани. Избраха я ( то толкоз ни е акъла ) и тя изведнъж разбра че не всичко което лети е розово канарче. Хубаво ама осъзна и че може да не е канарче ама все пак се лапа и реши да налапа де що може. Да де ама може да лапат само "нашите" кметове, опозициониите трябва на малки хапки и с тежко преглъщане ..... да ама кака Деса знае как да стриже с ножиците. Може и в един момент да е осъзнала че всички тези строежи ако не се случат някой ще трябва да плати неустойките по делата .... кой знае. Факта е че е решила да осребри колкото може повече и го е направали по единствения начин по който умее - шумно, агресивно и с безочливата наглост присъща на простака. По любопитно е други , взели много повече, кога ще идат при нея