Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кои са символите на ЕС и какво празнуваме днес

SmartiGraphs 09 май 2014 в 15:48 21954 9

ЕС

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com, както и в OFFNews.

На днешния празник решихме да обясним е значението на 9 май и защо точно тази дата е избрана за ден на Европа. Покрай 9-ти май ще научим за другите символи на Европа. Защо знамето е с 12 звезди? Защо химна на Европа е „Ода на радостта” ? А има ли Европейския съюз мото?

9 май – Ден на Европа

В следствие на тежките последици от Втората световна война и евентуалната опасност от Трета световна, на 9-ти май 1950 година в Париж в реч, вдъхновена от Жан Моне, френският министър на външните работи Робер Шуман представя предложение за създаване на организирана Европа и поддържането на мира в нея.

”Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват.”

Шуман прочита пред международните медии декларация, в последствие известна като Декларацията Шуман, с която призовава Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Италия да се обединят производството си на стомана и въглища като една първа стъпка към изграждането на обща европейска организация.

„Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност. Обединението на европейските нации изисква вековното противопоставяне между Франция и Германия да бъде прекратено. Предприетите действия трябва да се отнасят на първо място до Франция и Германия.”

Главната цел на създаването на подобно споразумение за въглищата и стоманата е следната – след като се създаде общо производство на суровини от въглища и стомана, а тези суровини най–вече се използват за производството на военна техника / оръжия, кораби , танкове и т.н./. По този начин е немислимо създаването на бъдещ конфликт между държавите ,които ще подпишат споразумението. На 3 юни Бенелюкс, Франция, Германия и Италия ( страните основателки) подписват Декларацията “Шуман”, а през април 1951 година шестте страни подписват договора, който учредява първата Европейска общност – ЕОВС (Европейска общност за въглища и стомана).

През 1985 година в Милано, на среща на лидерите на ЕС се решава 9-ти май да се чества като „Ден на Европа” в чест на създадената от Робер Шуман декларация , която дава началото на Европейския съюз като обединяваща наднационална организация ,пазеща мира на континента.

Европейското знаме

Флагът на Европа символизира европейското единство, а 12-те звезди, наредени в кръг, олицетворяват солидарността и хармонията между страните в Европа. Но защо 12 звезди? Сигурни сме, че както ние, така и вие сте чували обяснение за това, че звездите са 12, защото толкова са били страните-членки, когато е създадено знамето. Да, ама не! Всъщност, 12-те звезди идват от символиката на самото число 12 – 12 апостоли (учениците на Иисус Христос), 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 изпитания, които били дадени на Херкулес от богинята Хера. Самото число символизира единство.

Историята на самото знаме започва през 1955 г. , когато все още ЕС е съществувал като ЕОВС с шестте държави основателки , но на 5-ти май 1949 година в Лондон десет европейски държави (Белгия, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Великобритания) основават Съветът на Европа ( Council of Europe) подкрепя и разпространява европейската култура. Съветът размишлява върху това какъв символ да приеме и след известно обсъждане се спират на съвременния дизайн на флага. Съветът на Европа окуражава и останалите европейски институции да приемат флага като свой символ и през 1983 г. ЕП приема официално флага. А две години по – късно през 1985 г. флагът е одобрен от държавите членки и от 1986г. насам флагът е част от емблемите на всички институции свързани с ЕС.

Европейският химн

Европейският съюз също има химн и макар и не формално признат. Мелодията на самия химн е композирана през 1823 г. от Лудвиг ван Бетовен и е неговата „Девета симфония”. В последната част на произведението си Бетовен съставя музика към написаната от Фридрих Шилер „Ода на радостта” от 1785 г. Самата поема олицетворява идеологията на Шилер за хората, обединени като братя, която споделя и Бетовен. През 1972 година Съветът на Европа приема мелодията на поемата за свой химн и на известния диригент Хербер фон Караян е поставено да композира три аранжимента на химна – за соло пиано, за духов и за симфоничен оркестър. През 1985 година флагът и химнът „Ода на радостта” са одобрени от държавите членки. Той не замества техните химни, но символизира ценностите, на които държи ЕС – свобода, мир, солидарност и „единство в многообразието”.

Мото

Европа има и свое мото - освен знаме и химн. „Единство в многообразието” изразява най – точно какво олицетворява самият континент. Една огромна общност от различни народи с разнообразни традиции, езици и ценности. Самото мото е създадено неофициално през 2000 г. по предложения на ученици от цяла Европа, които са публикувани на специален уебсайт. Мотото е възприето от тогавашния председател на ЕП – Никол Фонтен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews