Quantcast

Кои са символите на ЕС и какво празнуваме днес

SmartiGraphs Последна промяна на 09 май 2014 в 15:48 16235 9

ЕС

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com, както и в OFFNews.

На днешния празник решихме да обясним е значението на 9 май и защо точно тази дата е избрана за ден на Европа. Покрай 9-ти май ще научим за другите символи на Европа. Защо знамето е с 12 звезди? Защо химна на Европа е „Ода на радостта” ? А има ли Европейския съюз мото?

9 май – Ден на Европа

В следствие на тежките последици от Втората световна война и евентуалната опасност от Трета световна, на 9-ти май 1950 година в Париж в реч, вдъхновена от Жан Моне, френският министър на външните работи Робер Шуман представя предложение за създаване на организирана Европа и поддържането на мира в нея.

”Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват.”

Шуман прочита пред международните медии декларация, в последствие известна като Декларацията Шуман, с която призовава Германия, Франция, Белгия, Люксембург, Нидерландия и Италия да се обединят производството си на стомана и въглища като една първа стъпка към изграждането на обща европейска организация.

„Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност. Обединението на европейските нации изисква вековното противопоставяне между Франция и Германия да бъде прекратено. Предприетите действия трябва да се отнасят на първо място до Франция и Германия.”

Главната цел на създаването на подобно споразумение за въглищата и стоманата е следната – след като се създаде общо производство на суровини от въглища и стомана, а тези суровини най–вече се използват за производството на военна техника / оръжия, кораби , танкове и т.н./. По този начин е немислимо създаването на бъдещ конфликт между държавите ,които ще подпишат споразумението. На 3 юни Бенелюкс, Франция, Германия и Италия ( страните основателки) подписват Декларацията “Шуман”, а през април 1951 година шестте страни подписват договора, който учредява първата Европейска общност – ЕОВС (Европейска общност за въглища и стомана).

През 1985 година в Милано, на среща на лидерите на ЕС се решава 9-ти май да се чества като „Ден на Европа” в чест на създадената от Робер Шуман декларация , която дава началото на Европейския съюз като обединяваща наднационална организация ,пазеща мира на континента.

Европейското знаме

Флагът на Европа символизира европейското единство, а 12-те звезди, наредени в кръг, олицетворяват солидарността и хармонията между страните в Европа. Но защо 12 звезди? Сигурни сме, че както ние, така и вие сте чували обяснение за това, че звездите са 12, защото толкова са били страните-членки, когато е създадено знамето. Да, ама не! Всъщност, 12-те звезди идват от символиката на самото число 12 – 12 апостоли (учениците на Иисус Христос), 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 изпитания, които били дадени на Херкулес от богинята Хера. Самото число символизира единство.

Историята на самото знаме започва през 1955 г. , когато все още ЕС е съществувал като ЕОВС с шестте държави основателки , но на 5-ти май 1949 година в Лондон десет европейски държави (Белгия, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Великобритания) основават Съветът на Европа ( Council of Europe) подкрепя и разпространява европейската култура. Съветът размишлява върху това какъв символ да приеме и след известно обсъждане се спират на съвременния дизайн на флага. Съветът на Европа окуражава и останалите европейски институции да приемат флага като свой символ и през 1983 г. ЕП приема официално флага. А две години по – късно през 1985 г. флагът е одобрен от държавите членки и от 1986г. насам флагът е част от емблемите на всички институции свързани с ЕС.

Европейският химн

Европейският съюз също има химн и макар и не формално признат. Мелодията на самия химн е композирана през 1823 г. от Лудвиг ван Бетовен и е неговата „Девета симфония”. В последната част на произведението си Бетовен съставя музика към написаната от Фридрих Шилер „Ода на радостта” от 1785 г. Самата поема олицетворява идеологията на Шилер за хората, обединени като братя, която споделя и Бетовен. През 1972 година Съветът на Европа приема мелодията на поемата за свой химн и на известния диригент Хербер фон Караян е поставено да композира три аранжимента на химна – за соло пиано, за духов и за симфоничен оркестър. През 1985 година флагът и химнът „Ода на радостта” са одобрени от държавите членки. Той не замества техните химни, но символизира ценностите, на които държи ЕС – свобода, мир, солидарност и „единство в многообразието”.

Мото

Европа има и свое мото - освен знаме и химн. „Единство в многообразието” изразява най – точно какво олицетворява самият континент. Една огромна общност от различни народи с разнообразни традиции, езици и ценности. Самото мото е създадено неофициално през 2000 г. по предложения на ученици от цяла Европа, които са публикувани на специален уебсайт. Мотото е възприето от тогавашния председател на ЕП – Никол Фонтен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2014 в 19:53

Хахахахаха офнюз, що все се посирате бе деа мааму.. кви европейски дни, кви тъпотии...днес е ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА. И по този повод - честит празник на всички хора и особено на руснаците, които измъкнаха Европа от нацистките лайна преди 69 години....Жалко, че нацистите все още управляват и мачкат Европа, само че с нова визия - лайняния европейски съюз. Изсмукват силичките на икономиките на всички държави тия педерюги немски..

09.05 2014 в 17:54

Еми по-добре “зелени чорапи“, отколкото розЪви, еврогейско-педероатлантически.

09.05 2014 в 17:37

Балкански, ти да не си “професор“ в Университета по Библиотекознание и Информационни Технологии - съкратено “УБИТ“. Там командва Митьо Гестапото и е пълно с ченгета и “зелени чорапи“. Като те гледам трябва да си от “зелените“. То такава простотия можеше да се култивира само в социалистическата казарма.

09.05 2014 в 17:26

Как така "Балкански, какъв празник те гони пък днес?", и още пита?

Еми празнуваме "ден на европа", както е писал колегата: "Гей паради, трети пол, инцест, содомия. Това са символите на ЕС."

Иначе 9 май е ДЕН НА ПОБЕДАТА! Тогава е и най големия военен парад, на Червения Площад, след парада на PLA kd площад Тянанмън де, който е дори още по-голям. Преди това най-големия парад парад в историята е бил за 50 рожден ден на Фюрера. Него ли искате да празнуваме?

09.05 2014 в 17:08

Балкански, какъв празник те гони пък днес? на днешния ден (всъщност на още на 7-ми, но влиза в сила от 9-ти по московско време) е подписна Акта за безусловна капитулация на Германия.
Мирен договор с България е подписан на 10 февруари 1947 г. в Париж.
Да вземем да празнуваме и 10-ти февруари тогава?
Нали тогава се простихме с Западна Тракия.
Всъщност ти нали уж беше патриот? Загубата на Западна Тракия те радва? И ти си патриот като оня с пистолета дето получава ордени от Русия...

09.05 2014 в 16:39

Бе вие се радвайте, че военния парад е в Москва, а не в Берлин.

Защото ако не беше дядо Иван, сега нямаше еврогейците да могат да празнуват техния измислен "ден на европа".

Или на трибуната щеше да бе някой австрийски художник с мустаци.

09.05 2014 в 16:31

Балкански, не забравяй, че тая победа е и над България.
Така, че празнувай с братушките ти.

Всеки нормален човек днес (не комуноид, продал се за дребни копейки) днес отбелязва деня на Европа.

09.05 2014 в 16:21

Ето какво празнуваме днес:

https://www.youtube.com/watch?v=Vu0oEFKkiV8

Ако не беше 9 май, нямаше изобщо да се чества некъф измислен еврогейски "ден на европа", а най-близкия празник щеше да бъде рождения ден на Фюрера.

ЧЕСТИТ Ден на Победата, братя бълтари!

09.05 2014 в 16:20

Гей паради, трети пол, инцест, содомия. Това са символите на ЕС. И празнуваме тоя шибан ден заради омразните руснаци които са изнесли цялата война на своя гръб.