Климатът се променя, БАН - не! Десетки учени освиркаха ръководството на Академията

Александра Маркарян Последна промяна на 21 юни 2018 в 11:55 4723 2

Десетки учени протестираха на жълтите павета срещу ръководството на Българската академия на науките, което държи Националния институт по метеорология и хидрология в мизерия с нищожна субсидия.

Метеоролозите се събраха в 9 ч. Те носеха плакати, свирки и национални флагове и за около час освиркванията им заглушаваха минаващите по "Цар Освободител" автомобили.

Те окичиха фасадата на Академията с плакатите си, докато техни представители влязоха вътре за разговор с ръководството.

От два месеца на сайта на НИМХ е публикувано протестното им писмо с исканията им. Никой обаче не му обръща внимание. Едва днес, когато учените решиха, че е дошло времето за уличен протест, от ръководството на БАН решиха да ги приемат. Опозиционни депутати от отсрещната сграда на Народното събрание също излязоха и обещаха подкрепа. В 14 ч. с тях ще се срещне и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ръководството на БАН декларирало подкрепа към искането за достойно заплащане, стана ясно след разговора в БАН на ръководителя на звено "Централна метеорологична обсерватория" Орлин Георгиев.

Нито той, нито колегите му обаче вярват, че тя означава нещо повече от празни думи. "Тази подкрепа нееднократно е декларирана", обяснява Орлин. Затова от НИМХ днес ще се обърнат и към министъра на образованието.

През последните годин председатели на БАН са влизали в дежурната стая на синоптиците единствено когато е имало проблеми - два пъти, по време на протести, обяснява Георгиев защо не вярват на ръководството. Тяхното обяснение е, че ги използват като параван, а те не искат това. Не искат и да ги използват за рекет - синоптиците да протестират, държавата да даде пари за НИМХ и ръководството на БАН пак да им ги отнеме.

Затова метеоролозите искат промяна в Закона за БАН, която да осигури разписването на бюджета за института им в отделно перо по бюджета на БАН, така че субсидията да не може да се пипа от ръководството.

В същото време, на сайта на БАН бе публикувано следното съобщение:

Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН), на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.

С цел по-добра информираност на обществото, Ръководството на БАН дава следните разяснения:

Съгласно Чл. 16. (11) от Устава на БАН: Общото събрание на БАН (ОС на БАН) утвърждава бюджета на БАН и приема неговото разпределение.

Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН.

При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева. За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2017 г. е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от НИМХ – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи.

Напълно неоснователни са обвиненията срещу зам.-председателя на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

Трябва също да се отбележи, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание на Република България, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ – БАН и следователно ОС на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ – БАН към други институти.

Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ – БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X