Къщата на Гешов в аварийно състояние, арх. Здравков нареди да се спасява с пари на общината

От 2004 г. сградата е одобрена за хотел, собствениците не я поддържат, а новият план ги спира

OFFNews 15 април 2020 в 11:35 5037 0

Снимка Фейсбук на Мария Ачкова

Главният архитект на София Здравко Здравков нареди да се изработи служебно проект за Изменение на плана за регулация и застрояване и работен устройствен план на бул. "Патриарх Евтимий" 7, който в момента предвижда изграждането на хотел.

Това става ясно от съобщение на сайта на район "Средец", на чиято територия е къщата на българския премиер (1911-1913 г.) Иван Гешов, на гърба на столичното кино "Одеон". Сградата се руши от години, но от собствениците й от фирма "Артемида БСИ" не внасят проект в Направление "Архитектура и градоустройство". 

Заповедта на арх. Здравков е във връзка с необходимостта Столична община да се погрижи за "поддържането, опазването и разумното използване на културното, историческото и архитектурното наследство" на София, а целта е да се запази сградата и на нейно място да не изникне хотел, става ясно от документа. 

Имотът е собственост на фирма "Артемида БСИ", представлявана от Аделина Пишинова. Заради бездействие на собствениците на сградата три пъти са налагани санкции - за 10 000, 20 000 и 50 000 лева, последната намалена от съда също на 20 000 лв. 

Бившият районен кмет на "Средец" Мария Ачкова от ДСБ също алармира за проблема през февруари миналата година. 

Въпреки дългогодишни проверки, становища на комисии, констативни протоколи, налагани глоби и
кореспонденцията ми със Столична община къщата на Гешов се намира във все по-окаяно състояние, тя е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята...", написа тогава Ачкова във фейсбук. 

Проверка през февруари тази година установява, че къщата на Гешов е "нестопанисвана от дълго време и се намира в аварийно състояние", става ясно от заповедта на арх. Здравков. Поради това той нарежда ИПРЗ и РУП да се изготвят за сметка на общинския бюджет. 

Къщата на Гешов е одобрена за хотел през 2004 г. 

Тя е в активите на "Софийски имоти", което в края на 1997 г. прави смесено дружество - "Артемида БСИ" с "Бексим" ЕООД, собственост на Аделина Пишинова. Тя става изпълнителен директор на "Артемида БСИ". При създаването на дружеството "Артемида БСИ" общински имоти - магазини, сгради, дворни места в идеалния център на София,  са апортирани в него. 

"Бексим" влиза в сдружението с непарична вноска, като апортира в капитала му хотел на 4 етажа в смолянското село Стойките с площ от 640 кв. м, както и магазин от 147 кв. м, на ул. "Леге" 8 в София. 

През 2003 г. "Софийски имоти" продава дела си в смесеното дружество на "Бексим" за малко над 1 млн. лв., показва доклада на временната общинска комисия в СОС, която разследва скандалните сделки на "Софийски имоти". 

Пак през тази година с писмо на НИНКН е съгласувано изменение на ПУП и РУП. Направено е и изменение на застрояването на урегулирания поземлен имот и от терен за детска градина той става терен за хотел. Етажната собственост на съседния имот обжалва промяната, но съдът я оставя без разглеждане. 

На 11 юни 2004 г. тогавашният главен архитект Стоян Янев подписва плана, който предвижда построяването на хотел, като се запази само фасадата на сградата към бул. "Патриарх Евтимий". 
С писмо на НИНКН от 19 януари 2007 г. се съгласува виза за проучване и проектиране. 

На 23 юни 2014 г. е дадено предписание за пълно архитектурно заснемане и изготвяне на проект за консервационно реставрационни работи. През 2016 г. проектът на "Артемида БСИ" е получил зелена светлина от НИНКН. 

Заповедта на главния архитект Здравко Здравков може да се обжалва, а кметът на района Трайчо Трайков уточнява: 

Във връзка с предприетите мерки по повод въведеното извънредно положение в страната, обявено с решение на НС от 13.03.2020г. и заповед на Кмета на район „Средец“ за отмяна за неопределен срок на приемното време за граждани в сградата на района, съобщението и заповедта са публикувани на интернет страницата на район ”Средец” (sredec-sofia.org) в раздел „Съобщения“, подраздел „Инвестиционни намерения“, и може да се прегледат от заинтересуваните лица. 
Ако имате възражения по заповедта, имате право в четиринадесет дневен срок от получаване на настоящото съобщение да я обжалвате по реда на чл.215, ал.(4) от ЗУТ пред Административен съд- София град. При получаване на съобщението в периода на извънредното положение, срокът за възражения започва да тече от официалната отмяна на извънредното положение. 
Жалбите се подават в два екземпляра в район „Средец”, ул. „Леге” №6 и се изпращат в Административен съд София- град от отдел „Правно-нормативно обслужване“ на Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови