Камерата под фуражките – полицаите се крият от наблюдение в патрулките, МВР не умее да ги накаже

Красимир Крумов 12 май 2022 в 09:14 9040 3

Боди камера

Снимка OFFNews

Освен камери в патрулките, екипите са оборудвани и с боди камери, носени от полицаите.

Фуражка върху камерата, вестник на предното стъкло, папка в обсега на видеонаблюдението – това са само част от триковете, които униформеният състав на полицията прилага, за да се скрие от контрола на Автоматичната информационна система „Видеозапис на охранителна дейност и пътен контрол“, за да дремне, да си свърши нещо в работно време или да прикрие поведение, несъвместимо със статута на заеманата длъжност. За разлика от подробните разкази в полицейските бюлетини за всеки шофьор, хванат с една бира зад волана, в сводките на МВР не присъства информация за дисциплинарните нарушения на самите полицаи. Откъслечно такава става известна на по-широката общественост, само когато някой от наказаните тръгне да обжалва наказанието си.

Полицаите са открили начин да блокират боди камерите, с които са оборудвани и така да обезсмислят устройствата, които контролират дейността им. Това призна пред комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента самият министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Анализ на OFFNеws на съдебната практика с административни дела, заведени от полицаи срещу директори на областни дирекции за отмяна на наложени наказания, показва, че саботажът на системата на контрол от страна на редовия полицейски състав има белези на епидемия, особено ако се има предвид, че до съд не стигат всички случаи. Само за последната година и половина казусите в съдебните зали са над 30. Пет от постановените съдебни актове са от началото на тази година.

„Административен съд – Перник отменя по жалба на Д. И. Ч. Заповед № 313з-258/15.02.2022г. на директора на ОД на МВР - Перник, с която му е наложено дисциплинарно наказание "порицание" за срок от 6 (шест) месеца“ – се казва в най-прясното съдебно решение от 5 май т. г.

Работата по този случай започва през септември 2021 г. Обект на проверка са полицаите от автопатрул 340 на Областната дирекция на МВР в Перник. Те застъпили на смяна в автопатрулка "КИА Сийд" от 20 часа на 13 септември до 8 часа на другия ден. Според констатациите на дирекция „Вътрешна сигурност“ при извършен преглед на видеофайлове, съдържащи информация от АИС "Видеозаснемане на охранителната дейност и пътния контрол" (АИС ВОДПК) са установени данни, че по време на наряд, нощна смяна, на 13-и и 14 септември 2021 г. в 2.36 часа полицейски служител от наряда поставя неустановен предмет, закривайки камера 02, монтирана на арматурното табло на служебния автомобил. „Предметът“ е премахнат от обсега на камера 02 в 6:04 часа на другия ден. Екипът се е скрил от системата за 3 часа и половина.

Камерите, които контролират дейността на полицейските екипи, бяха въведени през 2017 г. със съответните нормативни инструменти – има утвърдени от министъра на вътрешните работи указания за работа на полицейските служители със системите за аудиозапис и видеонаблюдение, монтирани в служебните автомобили на Пътна полиция, технически характеристики, правила за работа. Използването им е уредено и в длъжностните характеристики на личния състав. На тях почива и дисциплинарната практика на „Вътрешна сигурност“ и на областните дирекции на МВР. Проблемът идва с прилагането на нормативната уредба – в 23 от 34 казуса, предмет на анализа на OFFNews, съдът е отменил наказанията, наложени от директорите на МВР.

„Налице е неправилна правна квалификация на дисциплинарното нарушение и съответно неправилно ангажиране на дисциплинарната му отговорност по посочените в заповедта правни основания.“ Това се казва в решение на съда в Перник, с което ОД на МВР в Перник е осъдена да плати и разноските по делото - 410 лева. Спечелилият го полицай е поредният видимо прегрешил, но неправилно санкциониран.

С подобни аргументи само два дни по-рано Административният съд в Хасково отменя Заповед № 272з-13/05.01.2022 на директора на ОД на МВР в Хасково за дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от 6 месеца по сходен казус. През август 2021 година дирекция „Вътрешна сигурност“ е установила, че в 00:02 часа на 21 юли водачът на служебен автомобил "КИА Сийд" с рег.№ СВ5484КВ, числящ се на ОДМВР - Хасково, слиза от автомобила, в 00:11 ч. отваря багажника и вдига кората пред камера 03, монтирана на задното стъкло в служебния автомобил, след което от 00:13 до 07:31 часа на 21 юли липсва аудио и видеоинформация в централната компонента на АИС ВОДПК.

Проверката показва, че системата е била изправна и при функционални тестове не са открити причини за отсъствието на аудио- и видеозапис. Според експертите „възможна причина за липса на аудио и видео информация в централната компонента от служебен автомобил СВ5484КВ за визирания период може да бъде прекъснат контакт на заключващия механизъм на DVR устройството или разместване на кутията с SSD диска, което да предизвика липса на видеоинформация“. Съдът като цяло приема всички факти, описани в заповедта за наказанието, но я отменя, тъй като по делото не е установено, че прекъсването на контрола „се дължи именно на осъщественото от жалбоподателя отваряне на багажника на автомобила“.

Полицай от „Пътна полиция“ в Пловдив посяга с дясната си ръка към контактния ключ и гаси двигателя, след което подава контакт и стартира двигателя на управляваното от него служебно МПС. След това записите от АИС ВОДПК изчезват до приключване на дежурството, разказва друг съдебен казус. Действията на полицая, който е и водачът в патрулната двойка, са в нарушение на Указанията, които забраняват „системите да бъдат изключвани чрез прекъсване на проводници на ел. захранването или по какъвто и да било друг начин, както и други действия, водещи до повреждане и/или нарушаване работоспособността на системите“. Съдебният състав обаче приема, че действията на полицая, „изразяващи се в загасване на двигателя на служебния автомобил и непосредственото му принудително запалване след това, посредством включването на висока предавка на скоростната кутия на автомобила, биха могли да се квалифицират като "лоша" ("слаба") техника на управление на лекия автомобил“, но не може да се направи категоричен извод, че точно това е причината за извеждането на системите за наблюдение от строя. Заповедта за наказание е отменена.

Понякога въпреки работещи камери и доказани нарушения извършителите с униформа се измъкват от наказание заради неправилно прилагане на материалния закон. При преглед от „Вътрешна сигурност“ на записите от камерите в патрулка на РУ на МВР в Луковит през април 2021 година проверяващите констатират, че от 05:52 часа на 9 март до 06:14 часа на 9 март инспектор Н.Л.Н.- полицай в РУ-Луковит при Областната дирекция на МВР в Ловеч, заел предна дясна седалка на служебния автомобил, „през значителен период от времето е отпуснат и със затворени очи, като няма данни за изпълнение на служебните му задължения“. Полицаят е наказан с писмено предупреждение за 3 месеца. Съдът отменя наказанието, защото в заповедта за неговото налагане за реално установено нарушение е посочено основание, което няма нищо общо със случая.

Най-пресният случай, показващ недостатъчната ефективност на бодикамерите и бордовото наблюдение в полицейските патрулки, е от инцидента с шамаросания турски шофьор на магистрала „Тракия“ през април. След разпоредената проверка станало ясно, че по времето на инцидента липсват записи от монтираната в патрулката камера. Според вътрешния министър Бойко Рашков видеото е било изтрито. През април във Варна служители от „Вътрешна сигурност“ арестуваха във Варна двама пътни полицаи за вземане на подкуп. Когато били задържани, в колата им било установено устройство, което на практика елиминирало камерата и тя не работела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-815

4

Луканку отсече

12.05 2022 в 14:49

жалко, че не стрелят по тая измет, така както в щатите

-60

3

офф бее

12.05 2022 в 13:57

MoXa
12.05 2022 в 11:12

Хайде, моля те, да ми обясниш (като на изпилен мозък), каква добавена стойност произвеждат тия със зелените жилетки!

Обикалят едни по цял ден да продават талончета за зона и да събират такси. От тия дето работят истинска работа де...
Полицията или бие протестиращи, или се крие по храстите, или се обръща на другата страна за да не се намеси. Не повече от 30-40% от полицаите знаят каква им е работата, а още по-малко как да я вършат.

Бил ли си в чужбина? Виждал ли си отношение на полиай към човек в нужда? В ЮАР полицаи ми смениха спуканата гума, щото нямах крик. Не ме глобиха, не ми поискаха пари, пожелаха ми лек ден.
И не, и на тях не им е това работата. Просто служат на хората. Когато това се случи тук, тогава ми говори за мозъци.
В Сл.бряг има 5 полицая, които могат да кажат "Здрасти" на английски. И до там. Нищо че преди години наляха маса пари (мои и твои) на частни езикови центрове да ги учат...

За сотаджии няма какво да говорим...Рамбуфци...

-60

1

офф бее

12.05 2022 в 10:08

Куките работа не вършат, за сметка на това шефът им иска да им удвои заплатите.
Съкращаване на щата нещо? Тия реален продукт не произвеждат.
В тая държава е пълно с куки. Който не е успял да стане кука става сотаджия/охранител/пъдар. Или събира такса за синя/зелена зона...
Мечтата на българина е да събира таксички...