Каменни хора по Viasat Explore или как се добива мраморът

OFFNews 28 декември 2021 в 00:49 2092 0

Само истинските майстори могат да добиват мрамор. Той се счита за най-луксозният камък на света. Мраморът се добива от планините и този занаят се практикува в най-големия мраморо-добивен басейн, Апуанските Алпи в Италия, от над 2 000 години.

За всеки сантиметър мрамор, обаче, се води люта битка с планината и със стихиите: новият сериал „Каменни хора“, който се занимава с предизвикателствата на този занаят, дебютира в 21:00 часа на 3 януари по Viasat Explore.

Един от най-важните източници на доход, която зависи само от шепа майстори в региона

Всяка година 1.5 млн кубични метра мрамор се извличат от над 150 активни кариери в Апуанските Алпи. Стотици каменоделци работят в тези повърхностни мини, оборудвани с най-съвременна екипировка.

Това е мултимилионен бизнес, който играе важна роля в икономиката на региона и чиито тайни се предават от баща на син от векове. Един от най-важните играчи в бизнеса, Паоло Карли, също произхожда от семейство на каменоделци, специализирани именно в добиването на мрамор. “От тях идва предприемаческият ми дух,“ казва Карли, а след това бързо добавя, че това е „страст, с която се раждаш.“

Необходимо е и познание, и вродена страст, за да се упражнява тази професия. В момента Карли ръководи три кариери, най-важната от които извлича мрамор за небостъргач на петролна компания в Катар. Другата доставя безценния камък за най-богатия квартал на Хонг Конг, а третата зарежда с мрамор луксозни апартаменти в сърцето на Лондон.

Изкуството на добиването на мрамор

След като локализират обекта и изградят инфраструктурата за добиване на камъка, първата работа на каменоделците е да определят и изрежат големите блокове от планината. След това тези блокове се нарязват на по-малки правоъгълни парчета, за да станат годни за транспортиране. Блоковете се режат със специална машина с диамантен конец, със скорост на въртене 40 м/сек.

В един от случаите в кариера на Карли трябва да се извади 9-метров блок, така че да не се разбие. Блоковете мога да тежат от 2 до 30 тона – всичко зависи от благосклонността на планината. Водещите каменоделци винаги търсят точки, които са „по-здрави“ по морфологичните си характеристики, което значи, че имат по-малко дефекти и са по-лесни за обработка.

Транспортирането след извличане също е нелека задача. Не можеш просто да хвърлиш един блок, тежащ 30 тона, на камиона. Трябват специални грижи, за да се осигури качването му върху носача по такъв начин, че тежестта да се разпредели равномерно. Блоковете се подсигуряват с дървени клинове и въжета, за да се предотврати разместване и повреда при транспортиране.

Ако това не се направи както трябва, може да създаде опасност за самото транспортно средство и то да бъде повлечено по стръмния криволичещ път на кариерата и дори да бъде обърнато.

Климатичните условия, мястото на извличане, нуждите на клиентите, качеството на мрамора и начина на транспортирането му усложняват живота на Карли и другите каменоделци, но всичко това не е напразно. И е така от поколения „Каменни хора“ насам: гледайте по Viasat Explore – от 3 януари, всеки понеделник в 21:00 часа с повторение в събота в 20:10 часа.

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови