Какво е екодизайн и защо става задължителен за производителите

Нов регламент на ЕС предвижда забрана върху унищожаването на непродадени облекла и обувки

Янка Петкова 24 юни 2024 в 09:59 1067 1

обувна промишленост

Снимка Pixabay

Обувна промишленост

Могат ли стоките да се рециклират, какъв е екологичният им отпечатък, достатъчно издръжливи ли са, подлежат ли на поправка и поддръжка, колко от тях се изхвърлят - това са изисквания, с които производителите ще трябва да се съобразяват според Регламента за екодизайн, приет от Съвета на Европейския съюз.

Регламентът разширява обхвата на съществуващата досега Директива за екодизайн и според него производителите вече ще трябва да създават продукти, които намаляват енергийното потребление и свеждат до минимум отрицателното въздействие върху околната среда, съобщиха от Българската асоциация по рециклиране.

Какви са промените

Критериите включват рециклирано съдържание, екологичен отпечатък, издръжливост, надеждност, дълготрайност, поправимост, поддръжка, присъствие на вещества, предизвикващи безпокойство, възможност за рециклиране, оползотворяване на материалите и повторно производство.

Регламентът включва и специфични изисквания за екодизайн на всяко производство, а продукцията ще бъде проверявана доколко отговаря на критериите - т. нар. оценка на съответствието.

При установяване на тези изисквания, Европейската комисия ще предоставя на производителите време за изпълнение на критериите не повече от 18 месеца след влизането им в сила.

Според условията на регламента производителите трябва редовно да актуализират работните си планове според приоритетите на Европейската комисия. Приоритетни групи са производството на желязо и стомана, алуминий, текстил (особено облекла и обувки), мебели (включително матраци), гуми, перилни препарати, бои и смазочни материали. Първите мерки за екодизайн за тези продукти се очаква да бъдат приети до 2026 г.

Дигитален паспорт на продукта

Информацията за продукта се обособява като важен акцент, който трябва да бъде включен в дигиталния му паспорт, етикета и другите източници на информация. Резервно копие на дигиталния продуктов паспорт трябва да се съхранява от сертифициран доставчик на услуги за продуктов паспорт на трета страна, а копие от носителя на данни или уникалния идентификатор на продукта трябва да се предоставя на търговци и онлайн пазари, продаващи продукта.

Задължителни зелени обществени поръчки

Задължителните зелени обществени поръчки, със задължителни критерии са нов инструмент, който се предвижда в Регламента. Изискването е най-малко 50% от обществените поръчки на годишна или многогодишна основа да са за най-устойчивите продукти, които се планират на регионално и национално ниво.

Спира унищожаването на непродадени стоки

Въвежда се регламент за предотвратяване на унищожаването на непродадени потребителски стоки. Производителите ще трябва да оповестяват публично какви са годишните количества непродадени стоки, от които са се освободили и какви са причините за това.

Съществува и възможност за забрана на унищожаването за определени продуктови групи. Първата подобна забрана обхваща производството на облекло и обувки - две години след влизането в сила на регламента за големите предприятия и шест години са средните.

Изисква се да бъдат набелязани разумни мерки за предотвратяване на необходимостта от унищожаване на непродадени потребителски продукти. 

Регулираните продукти ще бъдат поставени под пазарен надзор и митнически контрол.

Форум за екодизайн

Първата стъпка след публикуването на регламента в Официален вестник на ЕС ще бъде създаване на форум за екодизайн, в който заинтересованите страни могат да участват. Първата среща на форума се очаква в края на 2024 г. или началото на 2025 г.

След подписването му от председателя на Европейския парламент и председателя на Съвета, регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на 20-ия ден след публикуването му. Регламентът ще се прилага от 24 месеца след влизането му в сила.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    14369

    1

    случайно прочетох

    24.06 2024 в 15:10

    "Резервно копие на дигиталния продуктов паспорт трябва да се съхранява от сертифициран доставчик на услуги за продуктов паспорт на трета страна, а копие от носителя на данни или уникалния идентификатор на продукта трябва да се предоставя на търговци и онлайн пазари, продаващи продукта."

    Дали да не се намали броя на чиновците в ЕП? Трябва да се грижим за опазването на природата, потребителите и т.н., но с вечките етикетчета, листчета, паспорти, били то и цифрови, мисля че се прекалява!
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16