Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Как да вземаме кредити, без да потъваме в дългове

Над 70% от хората със заеми у нас имат затруднения да ги връщат

OFFNews 30 септември 2015 в 16:50 5404 2

Кампания "Взимай кредити разумно" започва на 1 октомври в България и още 14 държави. Организирана е от международната организация Microfinance Centre, обединяваща 104 институции в Европа и Азия, в партньорство със SIS Credit.

Целта й е да повиши информираността и компетентността на крайния потребител относно взимането на кредити и алармира относно опасностите от свръхзадлъжнялостта, като го обучи какви са важните въпроси, на които трябва да си отговори при избора на кредитор, как да определи сам реалната крайна цена на един кредит и да изчислява коректно месечния си бюджет, както и да му покаже важните детайли при подписване на кредитен договор.

Друг стремеж на инициативата е да подобри прозрачността на сектора и да подпомогне трайното намаляване на все по-разпространените нелоялни практики в страната с цел установяване на устойчив кредитен пазар.

Данните на SIS от последните три години показват, че между 71 и 78% от клиентите, дошли да поискат кредит с цел рефинансиране, имат проблем със свръхзадлъжнялост, заради който нов заем им е бил отказван, каза директорът на SIS Credit Пламен Йончев.

При свръхзадлъжнялостта, която се увеличава в България и която е породена от липса на адекватно планиране на семейния бюджет, месечните разходи надхвърлят месечните приходи, като основно перо в разходите са вноските по кредитите.

Преди дни в SIS дошло семейство пенсионери, което искало кредит за рефинансиране. Оказало се, че общият им доход е достатъчно висок - 3000 лева от пенсии и заплати. Служителите в SIS обаче били шокирани от задлъжнялостта на семейството - то имало 23 кредита, а месечните вноски били общо 3700 лева.

В малките населени места проблемът е много по-тежък, отколкото в София. Там отпускането на бързи кредити е още по-неконтролируемо и лесно достъпно дори за хора, които не могат да обслужват задълженията си заради лошо управление на финансите си.

Над 47% от българите се определят като слабо финансово грамотни, показва проучване на Световната банка, цитирано от Кинга Добровска (Microfinance Centre).

България се намира на челни позиции в просрочията по кредитите на домакинствата спрямо броя население по данни на Евростат от края на 2012 г. Със същият процент като нас – 27.4%, е Кипър, а Румъния е веднага след нас с 27%. Единствено Гърция е пред всички останали с 33.9%.

По време на кампанията ще провокираме хората да отговорят на въпроси като колко пари могат да си позволят да вземат, знаят ли реално колко ще върнат, дали разбират договора, който са подписали или предстои да подпишат, какво могат да направят, ако не са доволни от получените услуги. Целта ни е да достигнем до 150 000 души чрез плакати, брошури и социалните медии, каза още Кинга Добровска.

Има разумни и неразумни причини за вземане на кредит. Например голям кредит за разточителна почивка е неразумен, но всеки кредит с цел инвестиция - например изолация на апартамента с цел по-малки сметки или заем за образование е разумен, допълни тя.

Обществената инициативата "Взимай кредити разумно" цели да инициира публична дискусия по темата, с която да се привлече подкрепата на широката общественост и по този начин да спомогне за дългосрочното решаване на проблемите при отпускането на небанкови кредити у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!