Как да помогнем на кучето си да се социализира

OFFNews 24 юни 2023 в 09:00 2249 2

Куче

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Помогнете на кучето си да свикне с каишката още у дома, за да не представлява тя допълнителен стрес при първото му извеждане за разходка, съветват ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Как да помогнем на домашното си куче да се социализира? Съвети в помощ на стопаните разпространи вчера фондация "Четири лапи", които публикуваме.

Социализирането е процесът, при който стопаните запознават домашния си любимец със заобикалящата го среда - нови места, звуци, преживявания и хора. Целта е да му помогнат да свикне със света и да го научат как да бъде спокоен в нови ситуации.

Към социализацията на кученцето трябва да се подходи с внимание и търпение. Тя започва още от раждането му и може да продължи дълго, след като то е поотраснало - особено ако е било неглижирано като малко. Въпреки че социализацията обикновено започва още от развъдника, докато кученцето е със своята майка, братя и сестри, често същинската работа настъпва, след като се озове в новия си дом при новите си стопани. Ето какво би им било полезно да знаят:

1. Стопаните трябва първо да се запознаят със специфичните нужди на техния избраник

Още преди да си вземе кученце от развъдник, е важно бъдещият стопанин да се запознае подробно с особеностите на неговата порода и да разбере от какво ще има нужда то. Социализацията, освен процес по представяне на нови преживявания на кученцето, често се изразява и в това то да опознае нови обекти, миризми, звуци около него. За да започне с това още с пристигането на кученцето в новия му дом, е добре стопанинът предварително да си е набавил всичко необходимо: купи за вода и храна, легло, кърпи за баня и лапи, играчки, храна, лакомства и повод с нагръдник или нашийник, с който да се упражняват още от вкъщи. Всичко това е само част от задължителния предварителен списък.

Повече за това каква трябва да бъде подготовката на един отговорен стопанин на домашен любимец можете да научите от ръководството на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

2. Времето има съществено значение

Колкото по-рано се започне със социализирането, толкова по-лесно и удовлетворяващо ще е то за стопанина и за неговия домашен любимец. "Четири лапи" препоръчва изграждането на социалните навици да започне, докато кученцето е много малко. Във всеки отговорен развъдник знаят, че ранната социализация следва да започне още през първите седмици от живота на кученцето, докато то все още е със своята майка и под грижите на развъдника.

Не всички развъдници на кученца обръщат достатъчно внимание на този процес. Някои са развъждани и продавани незаконно, без спазване на хуманните изисквания и без да се осигуряват минимални условия, съобразени с породата и нейните нужди. (Как стопаните да се защитят от рисковете на незаконната търговия с кученца можете да намерите тук.) Тези кученца обикновено прекарват своите първи седмици затворени в кашони, в тъмни и неприветливи помещения или ги отделят прекалено рано от майките им и техните братя и сестри. ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва, когато бъдещият стопанин реши да си купува кученце, задължително да го посети първо в неговия настоящ дом, за да види от първо лице в какви условия биват отглеждани животните и какво подсказва тяхното поведение.

Отговорност на развъдчика е да започне постепенно, още от 3-ата, 4-ата седмица, да запознава кученцето с различни обекти, хора и преживявания, за да може то да свикне със заобикалящата го среда и да не се отключват в него страх или агресия при определени обстоятелства. Когато бъдещият стопанин посети кученцето, да наблюдава как ще се държи в негово присъствие, както и в присъствието на останалите от кучилото, включително и майката. Ако кученцето показва признаци на страх, притеснение или агресия, значи е много вероятно досега да не е било социализирано с други хора, освен с развъдчика. В такъв случай на стопанина би отнело много повече време и усилия да социализира своя нов домашен любимец у дома. Затова когато си избира нов домашен любимец, той винаги трябва да следи за развъдник, който се грижи достатъчно добре за своите кучета и им осигурява първи стъпки в социализацията още от ранна възраст.

3. Стопаните да се съобразяват с темпото на техния домашен любимец

Правилната социализация цели кучето да се чувства спокойно, уверено и щастливо в различни ситуации от ежедневието си, както и да има доверие на своя стопанин. Това е процес, който трябва да се случва постепенно. Всяко кученце се развива по различен начин и с различно темпо, а породата сама по себе си не винаги предопределя всичко. Затова е важно хората да са търпеливи със социализацията на своето куче и да правят всекидневни малки крачки заедно с него.

ЧЕТИРИ ЛАПИ представя няколко практични примера, които могат да помогнат на стопаните в ситуации, при които изпитват затруднение:

• Социализиране с други животни:

Важно е кучето да умее да контактува и да си играе със своите себеподобни и да се разбира с представители на другите видове. Много кучета обаче често се страхуват и им е дискомфортно при контакт с други животни. Това много често може да доведе и до склонност към агресия като форма на защитна реакция. За да се избегне това, е важно кученцето още като малко да е било запознато с други животни. Важно е обаче и те да са били подходящата компания за него. Първият контакт е много важен и ако отсрещната страна реагира нападателно, това може да пробуди страх в кученцето, който да остане там за дълго. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва при първите срещи да се избере домашният любимец на познат, който би бил приятелски настроен и животните да се запознаят в контролирана среда, където ще има възможност за намеса, при необходимост.

• Пътувания

Много кучета изначално не се чувстват комфортно, возейки се в превозно средство, а някои изпитват дискомфорт дори от преминаващо наблизо такова. Въпреки това е важно да се правят стъпки за в превръщане на тези ситуации от негативни в позитивни, защото те най-често са част от ежедневието на кучето и на неговия стопанин и няма как да бъдат напълно избегнати.

Ако стопанинът има кученце, което се стресира от подобни преживявания, е много важно да предприеме определени мерки и отново да подходи с много търпение и внимание. Ако кученцето има страх от коли, може да започне с малки стъпки - разходка до самата кола, няколко обиколки около нея в началото, а постепенно след това и да се опита да го вкара вътре, без да пътува наистина, за да може то да свикне постепенно и да не приеме ситуацията като застрашаваща го.

• Разходки на повод с нагръдник

Задължение на всеки стопанин е да поеме отговорност за своето куче и за неговото поведение спрямо други хора и животни. Един от най-сигурните начини да се случи това е като се използва повод или нагръдник при разходките навън. Много стопани обаче правят грешката първото слагане на повод на кученцето да бъде също така и първият път, в който то излиза на разходка навън. Това са две напълно нови, но и различни преживявания за едно кученце, които, когато се случат едновременно, много често предизвикат двоен дискомфорт у кученцето, а неговата естествена реакция в тези моменти е да започне да оказва съпротива към целия процес по разхождане на повод.

ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да се започне отдалеч, с малки стъпки – добра практика е новият стопанин да започне да свиква своя опашатко на повод в позната за него среда - дома му, докато той все още не излиза навън. Така, когато започнат истинските разходки, кученцето ще е свикнало поне със своето оборудване и това ново преживяване ще бъде по-положително за него.

4. Позитивно стимулиране

Макар че осигуряването на нови преживявания на кученцето е жизненоважно, те трябва да бъдат винаги награждавани и стимулирани положително чрез игра, храна или проява на обич, за да се затвърди желаното поведение. Важно е всяко ново преживяване или опит за такова да завършват положително, защото това помага на кучето да асоциира преживяването с нещо хубаво и така неговата нагласа при следващият такъв опит би била да съдейства, вместо да се противопоставя.

5. Социализирането е процес

ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва да се действа на малки стъпки. Кученцето не трябва да бъде свръхстимулирано и трябва винаги да бъде поощрявано и награждавано.

Подхождайки правилно и отговорно към изграждането на социални навици у своя домашен любимец, стопанинът му му осигурява условия, в които той да се чувства спокоен и уверен, въпреки динамиката на обкръжаващата го среда и несъмнено ще му се отблагодари с преданост и доверие.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

24.06 2023 в 11:26

Осиновяването от приют също е много добър вариант.

1000

1

foreigner66

24.06 2023 в 10:49

Четири лапи БГ,спрете с тези развъдници/повечето са без никакви разрешителни/. Рекламирайте пред населението да се осиновяват животни от приюти, създайте ден в който да се посещават приютите и децата да могат да помагат в отглеждането и избират другар.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика