Как да поддържаме водата в басейна

OFFNews 09 юли 2019 в 20:08 10267 0

Снимка Wikimedia

Летата се характеризират главно с топли дни и с горещи емоции. В дните когато показанията на термометрите често надвишават 30 градуса, мнозина търсят прохлада. Някои я намират в комбинацията от горещ пясък под краката и вълните на морето. Други предпочитат кристалните води на басейна в съчетание с коктейл до шезлонга в собствения си двор. За да бъде обаче приятен и да не застрашава здравето на ползващите го, басейнът трябва да бъде и правилно поддържан. За да разберем как се случва това, се допитахме до специалистите в изграждането и поддръжката на басейни от Акватек.

pH - най-важният показател на водата

Собствениците на басейни трябва ежедневно да мерят киселинността на водата. Двата най-популярни варианта за мерене на pH са течните реагенти и тест лентичките. По-точни резултати се получават с помощта на тестове с таблетки. Референтните стойности по този показател са между 7,2 и 7,8. При по-високи от тези стойности, водата става алкална и се наблюдава помътняването ѝ, както и отлагания на варовик по стените и дъното на басейна. При стойности под 7, водата става киселинна - може да причини дискомфорт и сърбежи на ползващите басейна, както и корозия на металните и облицовъчни елементи. Много любители на басейните смятат, че за тяхната поддръжка е нужен само хлор. Това далеч не е така. Без спомагащи препарати като коректори за киселинност и алкалност (най-често натриев карбонат и натриев бисулфат), хлорът е крайно недостатъчен, за да бъде водата в басейна безопасна и кристално чиста.

Дезинфекция на водата в басейна

Дезинфекция чрез хлор - все още това е най-популярният метод за дезинфекция на басейна. Причината за това е, че първоначална инвестиция е ниска. В последствие басейнът трябва да бъде редовно третиран с хлор на таблетки или в течен вариант. Важно е да се следят нивата на остатъчен хлор. За референтни се считат стойностите между 0.6 и 1.5 милиграма на литър. При по-висока концентрация съществува опасност за здравето на ползващите басейна. Освен хлор, за правилната поддръжка на басейна трябва да се използват и други препарати. Основните са два - коагулант и алгицид. Ролята на коагуланта е да слепва микроорганизмите и замърсяванията, за да могат те да бъдат уловени от филтърната система на басейна (най-често пясъчен филтър). Алгицидът, познат още като антиалги, е препарат специално разработен за борба с микроскопичните водорасли, които се развиват във водата на басейна и с които хлорът не може да се справи.

Дезинфекция чрез UV стерилизация - ултравиолетовите лъчи имат пагубно действие върху бактериите, водораслите и други микроорганизми. Това ги прави подходящи за пречистване водата на басейна. Предимството на тези системи е, че намаляват използването на препарати и химикали. Също така са лесни за монтаж и могат да бъдат сложени на вече изградени басейни.

Дезинфекция чрез електролиза - тези системи използват готварска сол (NaCl), която бива разградена чрез електричество до натриеви и хлорни йони. Освободеният хлор окислява водата в басейна, а натриевите йони намалят киселинността. При свързването на тези елементи във водата се получава отново готварска сол и процесът може да стартира отначало.

Дезинфекция чрез йонизация - всеизвестен факт е, че сребърните йони възпират развитието на микроорганизми. Когато бъдат комбинирани и с медни йони се получава отличен вариант за пречистване водата на басейна. Те имат едно голямо предимство пред всички останали методи за дезинфекция - когато се използва йонизация, не се налага добавянето на никакви химикали във водата. Системата е напълно достатъчна, за да се справи с микроорганизмите и да поддържа киселинността на водата в нормални граници.

Дезинфекция чрез хидролиза - в момента най-иновативния метод за дезинфекция, използващ силните окислителни свойства на самата водна молекула. С помощта на специално разработен електрохимичен процес водната молекула се “разбива” на хидроксилни йони, които имат силно окислителен ефект върху микроорганизмите в басейна. Резултатът е чист и дезинфекциран басейн без използването на агресивни химикали.

Поддръжка на филтъра на басейна

В басейните попадат множество твърди предмети носени от вятъра. Най-често това са листа и клонки, които остават в предфилтърното кошче. Но понякога това може да са по-едри прахови частици и камъчета. Ролята на филтъра в басейна е да улавя въпросните предмети и да ги задържа. Най-предпочитаните филтри за басейн са пясъчните. Те представляват обемен съд пълен с пясък, през който преминава излязлата (чрез преливна решетка или скимери) от басейна вода. След това водата преминава през пясъка на филтъра, който задържа прахови и други микрочастици. Водата се връща обратно в басейна благодарение на налягането създадено от циркулационна помпа.

Важно е филтърът да бъде редовно почистван, за да не се задръства. Честотата на почистване на филтъра зависи от редица фактори като локацията на басейна, големината му, честотата на ползване и други. Прикрепеният към пясъчния филтър манометър индикира дали е нужно пясъкът да бъде промит.

Тъй като с времето пясъкът губи своята способност да улавя микроорганизмите, той трябва да бъде заменян на всеки 5-6 години. Важно е да сте наясно и с твърдостта на водата в района. Ако тя е с високо минерално съдържание (така наречената “твърда вода”), то има вероятност пясъкът във филтъра да се калцира и да трябва да бъде сменян през една-две години.

Ако сте решили да изградите басейн в своя имот или искате да се наслаждавате пълноценно на вече съществуващия такъв, обърнете се към специалистите на Акватек. С тяхна помощ ще разберете как правилно да поддържате своя басейн и да го ползвате в продължение на дълги години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови