Как да направим перфектното еспресо?

OFFNews 20 март 2022 в 10:16 2474 0

По целия свят признават еспресото за най-доброто италианско кафе. За него е характерен плътният вкус, интензивният аромат и фактът, че образува каймак, представляващ около 10% от обема на напитката. Според експертите, това е едно от изискванията за перфектното еспресо – точно този кафеникав слой пяна с различни оттенъци и фина структура. След него следват различни аромати, в зависимост от бленда – на шоколад или печен хляб, на плодове или цветя. Дългият финал придава завършеност и мекота на вкуса.

И тук възниква въпросът: Как да си приготвим такова еспресо, което да е удоволствие за всичките ни сетива?

Какво е нужно за перфектното еспресо?

За да създадете чаша еспресо, истинско и неустоимо, трябва да положите много старание и да подходите с внимание към детайла. Най-общо за целта са ви нужни подходящо кафе, правилна кафе машина и не на последно място – подходяща вода.

Избор на кафе и смилане

За перфектното еспресо е нужно да се смели фино кафе на зърна. Най-разпространеният сорт кафе, използван за еспресо, е Робуста и на него са дължи полученият прекрасен каймак в чашата. Много експерти са на мнение обаче, че еспресото от 100% Арабика е по-качествено, защото има по-фин и ароматен вкус.

Тъй като смилането освобождава аромата на кафето, след това то трябва да се консумира по-бързо. Ако е по-едро смляно, сложете повече количество. Зависи каква кафемелачка използвате, но обикновено кафето става по-фино при ниска степен на смилане. Тогава е подходящо за направата на турско кафе. При средно смилане полученото кафе служи за приготвяне на напитки на домашни филтър или еспресо машини. Подходящо за френска преса е едро смляно кафе, но и за филтър кафе машина.

Добра кафе машина за еспресо

Много е важно да имате добра еспресо машина, а за такава се смята тази, която е оборудвана с помпа с налягане от 9-19 бара и може да прокара вода с 85-95°. В идеалния случай горещата вода преминава за 30 сек. през мляното кафе.

Важни са също поддръжката и обслужването на машината, както и поддържането на чистота. Стандартното налягане на домашните еспресо машини е с налягане на помпата 15-16 бара.

Ако искате да получите идеален каймак, това може да стане с еспресо машина, която е автоматична или полуавтоматична и е с високо налягане. Фината пяна всъщност се получава от по-големия натиск върху ароматните масла, а това не може да се постигне с филтър машина, френска преса и др. В случай че еспресото ви от автоматична кафе машина не е с плътен каймак, то проблемът е или в ниското налягане, или в едро смляното кафе.

Правилната вода

За да получите желаното ароматно кафе, не трябва да използвате твърда вода, защото тя потиска нюансите. Най-добре е водата да е мека или средно твърда. Ако във вашия регион няма такава вода, пригответе еспресото с трапезна, а може и с изворна. При продължителна употреба на минерална вода се получават много отлагания.

Какви умения се изискват?

Дори да сте се снабдили с подходящото идеално смляно кафе, водата ви да е мека, а машината – с високо налягане, ако ви липсват някои умения, може да не получите еспресото, което бихте искали. Предварително трябва да сте наясно с някои специфични изисквания относно приготвянето му.

Количество кафе и вода

Количеството фино мляно кафе, нужно за еспресото, е 7-9 г , като за полуавтоматични машини това означава пълна цедка. Водата трябва да бъде около 40 мл, за да получите 30 мл еспресо. Ако предпочитате двойно еспресо, удвоете количеството.

Еспресото се приготвя обикновено късо, защото ако преминава повече вода през кафето, поради водоразтворимостта на кофеина по-голямо количество от него ще попадне във водата. Приготвянето не трябва да отнема повече от 30 сек.

За добро еспресо използвайте топла чаша, която да е с класическа форма и да е керамична, за да може да усвоите всички аромати. Сервирайте напитката веднага след приготвяне.

Ако сте сред почитателите на дългото кафе, направете си напитката американо, като просто разредите късото еспресо с топла вода. Еспресото е базисно за много напитки като лате, макиато, капучино и др.

Тестване на каймака

Ако в чашата си сте получили плътен и траен каймак, който е с цвета на лешник, той е идеален. Не трябва да бъде много светъл или тъмен, блед или твърде пенлив.

Опитайте да тествате каймака с няколко зрънца захар, като ги пуснете върху него. Отначало те ще останат на повърхността, а след 5-10 сек. ще потънат, когато се напоят. Получите ли такъв резултат, то тогава сте се справили успешно с всичко: смилането на кафето, дозирането и самото приготвяне. Сътворили сте перфектното еспресо.

Ако искате да спазите докрай италианските традиции, изпийте го на 3 или 4 бързи глътки, като всеки път вдишате дълбоко аромата му.
Според истинските ценители, пиенето на доброто еспресо трябва да бъде без добавки, за да може да се усетят най-добре неговите качества.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови