Как да намалим разхода на енергия от пералнята

OFFNews 13 януари 2024 в 08:01 10555 1

Пералня

Снимка pexels

Министерството на енергетиката със съвети

Колкото по-малко време работи пералнята и колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-ниска е консумацията на енергия, обяснява Министерството на енергетиката в поредната част от онлайн кампанията си "Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове".

Ведомството дава кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата. В първата и втора части на кампанията от енергийното министерство обясниха къде може проверим онлайн колко енергийно ефективни са уредите ни, както и как да намалим разхода на енергия от хладилника.

Сега МЕ дава насоки за намаляване на електроенергията на пералнята. "Рядко се налага да се перат тъкани при високи градуси. В повечето случаи, благодарение на съвременните перилни препарати, за да се изперат памучни материи или други, са напълно достатъчни 40-50 °С, а често и 30 °С. По този начин можете да спестите около една трета от консумацията на енергия, като ще намалите и износването на тъканите", обясняват оттам.

Ето и какви съвети дават от Министерството на енергетиката, с които да намалим разхода на енергия от пералнята:

  1. Пускайте пералня, когато е натрупано оптимално количество пране за пълно зареждане.
  2. Избирайте перални с голям капацитет на натоварване. По-ефективно е да перете с едно зареждане, отколкото да перете два пъти с по-малка машина.
  3. Използвайте функцията за предварително изпиране само за силно замърсени тъкани. Така ще спестите както електроенергия, така и вода.
  4. Избирайте по-кратък режим на изпиране и по-ниска температура. 
  5. Изключете уреда след употреба. 

Оттам допълват, че претоварването на пералните може да причини повреда и да направи пералнята по-малко ефективна. Водата и препарата трябва да циркулират, а дрехите да се движат. Лошото изпиране след претоварване означава, че вероятно ще трябва да пуснете пералнята отново.

Освен това в режим на готовност уредите продължават да използват електроенергия, макар и по-малко.

От енергийното министерство посочват още, че почистването от котлен камък на нагревателя ще намали времето за пране, защото в противен случай водата ще се нагрява по-дълго.

Ведомството обяснява и колко електроенергия изразходват пералните: 

  1. По-голямата част от електроенергията се изразходва за нагряване на водата и центрофугиране в края на прането;
  2. Пералните консумират средно между 0,8 до 1 kWh на едно пране;
  3. Очакваната годишна консумация на енергия (kWh/годишно) се основава на 220 цикъла натоварване с памучни дрехи. Приема се, че машината работи най-малко 4 пъти седмично;
  4. Очакваната годишна консумация на вода (L/година) се изчислява при същите допускания. Тя варира от около 8 000 до 12 000 литра;
  5. Нивата на шум (dB) могат да варират от 40 до 80 dB – горната граница съответства на звънящ телефон. Уредите от по-висок клас обикновено са по-тихи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!