Къде забравихме политиката за леките раници? 7 проблема, които чакат решение

Мая Младенова 21 септември 2022 в 09:32 3543 2

Раница

Снимка OFFNews

А вашите раници колко тежат?

Политиката за олекотяване на училищните раници изглежда съвсем забравена, показа началото на новата учебна година.

За всички класове без изключение са предвидени голям брой учебници, учебни тетрадки и помагала, всички в голям формат, на гланцирана или плътна бяла хартия и цветен печат. Пренебрегнати останаха някогашните препоръки на МОН учебниците да са на олекотена хартия, в по-малък формат, без много помагала.

По традиция в началото на учебната година дебатът за тежките чанти избухва с нова сила. Родители публикуват снимки с препълнените раници, чието тегло достига до 6-7, понякога и повече килограми. Най-голям е проблемът при първокласниците и петокласниците. При най-малките раницата понякога достига една-трета от теглото им, а при петокласниците влизат много нови предмети.

Последната голяма кампания срещу тежките раници бе през 2017 г., когато МОН препоръча децата да работят само с учебник и тетрадка, а учебниците да се печатат на олекотена хартия, без твърди корици. Година по-късно държавата отпусна пари за ученически шкафчета на близо 600 училища, които да се ползват от учениците в началния етап. Четири години по-късно тези мерки имат само частичен ефект, а някои са удобно забравени.

Нещо повече. Големите и скъпи учебници доказано не повишават качеството на учебния процес - видно от резултатите от НВО и зрелостните изпити. Остава усещането за ненужно наливане на пари, което облагодетелства ограничен кръг хора, но не и нуждите на образованието. Всичко това се плаща от държавния бюджет (за т.нар. безплатни учебници до 8. клас), от джоба на родителите и гърба на учениците.

6 причини за тежките раници

1. Излишно много 

Всеки учебен предмет върви с набор от учебник, учебна тетрадка, помагала, сборници, а по география и история - атласи и контурни карти. Класика са БЕЛ и математиката, където има и учебници, и няколко работни тетрадки, и помагала, и няколко обикновени тетрадки - едновременно. Учебни тетрадки са предвидени всяка от природните науки, че дори за някогашното трудово обучение, което сега носи името Технологии и предприемачество. Помагало има и по Безопасност на движението, а цял хартиен комплект - по информационни технологии! За първокласниците пък се отпечатва отделна учебна тетрадка за предбуквения етап, в която има едва шест работни листа.

Парадоксално, иновациите в класните стаи като електронни дъски и проектори не компенсират това. Харчи се и за едното, и за другото.

2. Излишно големи

Рядко ще намерите учебници и помагала в малък формат. Дори сборниците по математика са във формат А4. 

3. На излишно скъпа хартия

Буквар за първи клас на гланцирана хартия? Издателствата смятат, че това е в реда на нещата. Учителите специално предупреждават да се ползват меки моливи, за да могат да пишат върху гланца. Луксозен учебник по музика за неспециализирани училища, дебел колкото каталог на ИКЕА, на скромната корична цена от 17 лева? Защо не - пазарът го толерира.

4. Скъпи са, доплаща се

Нищо не е безплатно, дори и с безплатните учебници за 1-8 клас. Ще го потвърди всеки родител, на когото всяка година му събират за помагала минимум 50 лева. Най-скъпи са учебниците по чужд език, които по традиция са на чужди издателства.

5. За еднократна употреба

Дори да сте с три деца, няма да можете да ползвате помагалата и сборниците от по-голямото за по-малките. Често сборниците  по математика са за еднократна употреба - отговорите на задачите се попълват вътре. Луксозните учебници по чужд език за начален етап също са еднократни - или в тях е предвидено да се пише, или имат работни листове, които няма как да останат за следващото дете. 

6. Шкафчета и за по-големите

Учениците в гимназиите и прогимназиите по-рядко ползват шкафчета. Така се налага да носят в раниците си дори екипите за физическо и пособията за рисуване.

7. Без бутилирана вода, по-вкусна храна

Бутилките с вода допълнително утежняват раниците. Някогашните чешмички в училищата отдавна са сухи, нo когато има желание, начини се намират. Достъп до питейна вода или поставяне на филтри на училищните чешмички може да реши този проблем. Ако се положат и усилия за по-вкусна храна в училищните столове, за да не носят децата и обяд, това ще бъде огромна стъпка в правилната посока. Ето място, където могат да се инвестират спестени средства.

Защо това е възможно

Всяко издателство има възможност да предлага учебници и помагала за училищата, стига да са одобрени от МОН. Те пък се сменят често заради промени в учебните програми и следва отпечатване на нови.

Учебниците се плащат от МОН (чрез делегираните бюджети, отпускани на училищата), а помагалата - от родителите. От първи до осми клас учебниците са безплатни. От следващата учебна година се предвижда това да важи и за гимназистите. 

Училищата сами избират с кое издателство да работят, като срещу това получават отстъпка за големите поръчки. След като изберат издателства, правят обществени поръчки за доставка. Справка в портала за обществени поръчки показва например, че само за учебници по компютърно моделиране едно средно училище плаща суми в порядъка на 4000-6000 лева годишно за своите петокласници и шестокласници. Няколко десетки хиляди лева излиза поръчката на всички учебници за 1-7 клас.

МОН: Мерки са взети още през 2018 г.

„Още през 2018 г. (са предприети) конкретни инициативи за решаването на този проблем: с промяна на нормативната уредба се даде възможност издателствата да отпечатват учебници на обемна хартия, която е по-лека; учебниците от I до VII клас включително, които са с обем над 144 страници, се изготвят като две отделни книжни тела; осигуряват се средства за ползване на електронно четими учебници на одобрените учебници – печатни издания, за учениците от I до VII клас включително. „Електронно четим учебник” е електронен продукт, чието съдържание е напълно идентично със съдържанието на одобрения учебник, създаден като печатно издание“ – това отговарят от МОН на въпроси на OFFNews какво предприемат за олекотяване на раниците.

Оттам акцентират и върху поставянето на шкафчета в училищата – като министерството определя това като най-значимата мярка за превенция на възможните заболявания на опорно-двигателната система на подрастващите. Финансирани са 591 училища за закупуване на 111 743 шкафчета за учениците от I до VII клас. Парите са отпуснати на училища, които дотогава не са разполагали с шкафчета. Те са имали срок да се снабдят с такива до март 2019 г.

Препоръките на министерството

- При възможност, учебните часове по един и същ учебен предмет да се провеждат последователно в рамките на учебния ден;

- Родителите да бъдат консултирани при избора на ученическата раница, на допълнителните тетрадки, несесерите и др.;

- Когато към учебния комплект има одобрено повече от едно учебно помагало, учениците да носят само необходимото за конкретния учебен час;

- Препоръчаните от учителя допълнителни учебни помагала да се ползват или само за работа в клас и да се съхраняват в училището, или да се ползват само за работа вкъщи;

- Училищата се насърчават да ползват електронни учебници в клас, а хартиените – вкъщи, или обратно;

- Одобрените учебници и учебни комплекти са достатъчни за постигане на компетентностите като очаквани резултати от обучението, заложени в учебната програма. Закупуването на допълнителни учебни помагала е по препоръка на учителя. Той трябва да съгласува с родителите начина на ползването им – или само в час, или само вкъщи.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

21.09 2022 в 10:37

В гнилия запад са решили проблема с шкафчета в училищата и две копия учебници, поне от 100 години насам. Но ние сме специални...

Във Финландия пък са намалили домашната работа, за да има повече време детето със семейството - поне за по малките.

12078

1

edin slep

21.09 2022 в 09:47

Снима в клас първия учебен ден на дъщеря ми в клас. И учителите са за ... Вместо да извикат родителите (всички бяха отвън) натовариха деца по 18-25 кг с наръч ученици и тетрадки, които са тежки и за възрастни.