ГЕРБ: Законът за МВР връща милиционерската държава

Елица Мартинова 20 ноември 2013 в 12:36 3553 3

Красимир Ципов, ГЕРБ. Снимка БГНЕС.
Красимир Ципов, ГЕРБ. Снимка БГНЕС.

Законопроектът за Министерството на вътрешните работи дава основание да се смята, че управляващите желаят да направят държавата милиционерска.

Това заяви в кулоарите на парламента Красимир Ципов от ГЕРБ. По думите му текстовете, внесени на 11 ноември от Министерски съвет, са обезпокоителни. Една от смущаващите точки според Ципов е текстът, който предвижда разрешителните за протести и мероприятия да не се издават както досега - от кмета, а от министъра на вътрешните работи.

Друг проблем според ГЕРБ  е точката, която ще разреши на полицаите събират "оперативни данни" от протестиращите и да задържат демонстранти по свое усмотрение. По думите на депутата това ще даде право на органите да задържат български граждани по субективна преценка, без да има каквато и да е съществена причина.  Според Ципов това е текст, който има за цел да установи контрол над протестите и да даде повод на премиера Орешарски да изпълни заканата си, като уволни протестиращите държавни служители.

"Под благовидния предлог, че трябва да се направят реформа и структурни промени, виждаме каква е целта - да се дадат неограничени правомощия, които ще доведат до едно-единствено нещо - да бъдат задържани български граждани без причина. Текстовете, позволяващи само вътрешният министър ще разрешава протестите и да се снемат личните данни на гражданите, които участват, са за да се дават на премиера данните и той да прецени дали служителите са протестирали в работно или извънработно време", каза Красимир Ципов.

Той обяви, че ГЕРБ ще гласуват "против", когато законопроектът влезе за разглеждане в пленарна зала. Ако все пак той мине на първо четене, бившите управляващи обещаха да предложат корекции в законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!