Изгорелият автобус преминал без лиценз 135 пъти границите на Северна Македония

OFFNews 26 ноември 2021 в 17:02 4323 0

Снимка Getty Images

Автобусът, чиято катастрофа на българската магистрала "Струма" взе 45 човешки жертви, е преминал без лиценз границите на Северна Македония 135 пъти през 2021 и 2020 година, разкрива македонският вестник "Курир", цитиран от БТА.

Колко от тези пъти превозното средство е влизало и излизало от България след проверка на българските митнически власти справката не дава яснота.

Два часа след полунощ на 23 ноември на връщане от екскурзия в Турция автобусът на туристическа агенция "Беса Транс" с 52-ма пътници се блъсна в мантинела на магистрала "Струма" край село Боснек и избухна пожар, от който оцеляха само седем души. Те са в "Пирогов".

Уволниха двама македонски митничари, пропуснали изгорелия автобус без документи

През 2020 г. автобусът е влизал и излизал през границата 22 пъти, а през 2021 г. - 113 пъти, съобщава македонското МВР. Реално броят на преминаванията е по-голям, тъй като те обхващат само 2020 и 2021 г., а той е бил в движение и преди това.

От македонското Министерство на транспорта и съобщенията съобщават, че изгорелият автобус не е регистриран в елекронната система и съответно не е имал лиценз, а е използвал лиценза на друг автобус, собственост на компанията.

Министерството посочва, че "Беса Транс" е извършвала злупотреби с лицензите и с това съзнателно е нарушавала закона за пътническия превоз, предадоха македонските медии.

Стефан Янев за липсващите документи на автобуса: Нека изчакаме разследващите, всичко ще бъде казано

Офисите на агенцията са затворени и никой не отговаря на телефоните. Държавният инспекторат на транспорта /ДИТ/ вчера се опитал, но не успял да направи извънредна инспекционна проверка, заяви за МИА директорът на ДИТ Руфат Хусеини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови