Уволниха двама македонски митничари, пропуснали изгорелия автобус без документи

Не е имало туби с бензин в предната част на автобуса, казва македонският вътрешен министър

OFFNews 25 ноември 2021 в 08:47 3367 1

Снимка Getty Images

Уволниха двама македонски митничари, пропуснали към България изгорелия на магистрала "Струма" автобус на "Беса Транс" без документи, съобщава митническата управа на Република Северна Македония, цитирана от МИА и БТА.

Вътрешната проверка показва, че на 18 ноември излизането на автобуса не е регистрирано електронно, извършена е само заверка на документа за превоз на пътници.

Два часа след полунощ на 23 ноември туристическият автобус катастрофира и се възпламени край пернишкото село Боснек. Загинаха 45 души, 12 от които деца. Оцеляха 7, които са в "Пирогов". Пътниците се връщали от екскурзия в Турция към Северна Македония.

Според македонския сайт Фокус шофьор на автобуса е представил фалшив документ за лиценз за работа. От съобщението на Управлението на митниците става ясно, че в периода от 15 октомври 2021 г. до 11 ноември 2021 г. автобусът е преминал през няколко гранични пункта.

Министерството на транспорта и съобщенията съобщи на свой ред, че автобусът няма регистриран лиценз за международен транспорт, макар другите автобуси на "Беса Транс" да имат такива лицензи. 

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че според неговите първоначални информации не е имало туби с бензин в предната част на автобуса.

МВР ще предаде всички документи на българската прокуратура, ако македонската прокуратура нареди това, допълни той.

Македонският главен прокурор Любомир Йовески заяви пред бТВ, че българските власти проверяват дали е имало туби с гориво в автобуса. Той потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не са били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

„Няма да водим паралелно разследване, такова се води от прокуратурата на България – ние ще съдействаме. Ще изчакаме резултатите и тогава обвинението на Северна Македония ще вземе решение как да постъпи след това“, заяви Йовески.

По повод двете водещи версии за причината за инцидента – техническа неизправност или човешка грешка, Йовески коментира, че разследването ще покаже точните причини. По техни данни обаче автобусът е бил почти нов и с редовен технически преглед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови