Стефан Янев за липсващите документи на автобуса: Нека изчакаме разследващите, всичко ще бъде казано

Бих обмислил покана за участие в редовен кабинет, казва служебният министър-председател

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2021 в 09:53 3036 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Нека да изчакаме разследващите. Всичко има своето време и място и ще бъде казано - призова служебният премиер Стефан Янев по повод потвърждението на македонските власти, че изгорелият на магистрала "Струма" автобус на македонската фирма "Беса Транс" е бил пропуснат в страната ни без необходимите документи. 

45 души загубиха живота си в нощта на 23 ноември, сред тях - 12 деца. 7 оцеляха от туристическото пътуване до Турция.

"Това са неща, които са в ръцете на следствието в момента. Предпочитам да не коментирам информация, която ми е известна, защото може да се окаже, че е важно за самото следствие.

Те (македонските власти - бел. ред.) потвърдиха. Но когато влезем в подробностите, трябва да видим: какъв тип документи; какъв тип разрешителни; дали това, което е представено на съответните граници - българска, турска - не е било достатъчно от гледна точка на международните правила? Затова ви призовавам: нека да изчакаме разследващите. Всичко останало има време и място, ще бъде казано", каза той в интервю за БНТ.

Той акцентира, че се работи за това държавата - с нейните възможности и органи - да извърши по най-добрия начин разследването, което да изясни причините, за да бъдат направени и правилните изводи, "да бъдат изведени поуките, които ще ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще време". Най-малко това дължим на живите, на роднините и близките на тези хора, да предприемем конкретни действия, които в бъдеще да предпазват от подобни трагедии.

По повод пожара в дома за възрастни хора в село Рояк, при който вечерта на 22 ноември загинаха 9 души, премиерът съобщи, че оцелелите са настанени временно в хотел и се търси възможност за постоянно настаняване. Разпоредени са и проверки в домовете, които ще извършат МВР - за безопасност, вкл. противопожарна, и социалното министерство - за условията на функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Те ще бъдат внесени в 47-ото НС.

Оценката на Янев за овладяването на пандемията е, че правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означавало, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви той и отрече намерения за въвеждане на задължително ваксиниране. Според него здравният министър Стойчо Кацаров и екипът полагат необходимите усилия, за да се справят относително добре.

Янев твърди, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството и членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерския съвет. Той отрече някой да го е канил в бъдещ редовен кабинет. Би обмислил покана, ако получи, но решението му би зависело от политиките на сформираното мнозинство.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен е Стефан Янев. Служебното правителство полагало усилия да обясни позицията ни на европейските ни партньори. Те вече давали положителни сигнали и имат нужда само от време, за да разберат тезата на България.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство в парламента. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий и да бъде променян в зависимост от договорените политики между партиите.

Имаме двупистов подход - срещу Русия за погазване на международното право, но и за диалог с Русия, отговори Стефан Янев на въпрос може ли да създаде проблеми изказването на президента Румен Радев от миналата седмица. В дебата по БНТ с опонента си проф. Анастас Герджиков, запитан каква територия е Крим, Радев отвърна: "Руски, разбира се. Какъв да е?". Янев смята, че в дългосрочен план казаното от държавния глава няма да има негативен отзвук, защото позицията на България била формирана много отдавна, тя е в съзвучие с тази на ЕС и няма да се променя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови