Историческо завръщане на зубрите в Родопите

OFFNews 22 октомври 2019 в 12:33 13511 0

Снимка Фондация "По-диви Родопи"

След векове стадо европейски бизони, наричани у нас зубри, заживяха успешно на свобода в Източните Родопи.

Стадото бе заселено там през 2013 година, а днес може да се каже, че адаптацията е успешна.

Това лято се ражда и Надежда - първото зубърче, родено на свобода на юг от Дунав. 

Европейските бизони вече са извън адаптационна ограда и се отглеждат контролирано в Дивечовъден участък "Студен кладенец" към Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, съобщиха от Фондация "По-диви Родопи". 

Първите зубри са докарани в Родопите през 2013 г. от Германия и въпреки трудностите, успяват да се адаптират. През 2015 г. в зоната за адаптация се ражда първото от векове зубърче, за следващите три години двойката се сдобива с още две малки. През 2017 г. отново от Германия са дарени още две млади животни. Така общият брой на животните вече е седем.

Възстановяването на популацията на европейския бизон в природата започва в средата на миналия век. След бавно и сигурно нарастване на вида, през 2018 г. от развъдната книга на Европейския бизон заявяват, че в света се срещат 7532 животни, от които на свобода от Скандинавието до Балканите и от Испания до Русия живеят 5368 животни.

Зубърът е най-голямото тревопасно животно в Европа и е важен вид за горските екосистеми. В началото на ХХ век изчезват и последните диви европейски бизони на свобода. В резултата на много усилия, популацията на зубъра отново е възстановена. 

Връщането на вида в естествената му среда продължава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови