Исландия отвори трудовия си пазар за българи

ОFFNews 07 януари 2012 в 17:06 2510 0

Исландия отвори трудовия си пазар за българи
Исландия отвори трудовия си пазар за българи

Исландия официално отвори трудовия си пазар за български и румънски граждани, съобщи EurActive.com.

От тази година гражданите на България и Румъния ще могат да работят свободно в Исландия само след регистрация като пребиваващи в страната, а тези, които вече имат разрешителни за работа, няма да ги подновяват.

Още през ноември 2011 г. правителството на Исландия обяви, че ще предложи на парламента трудовите ограничения за българи и румънци да бъдат премахнати.

Италия е единствената държава-членка на ЕС, която премахна рестрикциите за български и румънски работници от 1 януари.

До края на 2011 г. всяка страна трябваше да уведоми писмено Европейската комисия дали планира да запази ограниченията за последните две години – до декември 2013 г. Единствено Италия не изпрати подобно възражение.

Комисията трябваше да получи аргументирани искания от страната, които да докаже наличието на „сериозна заплаха“ за нейния трудов пазар.

Подобни искания вече бяха изпратени от страна на Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия и Франция, а в началото на миналия месец Германия отвори трудовия си пазар за българи.

Към момента страните от ЕС, който не са премахнали ограниченията си за наши работници са Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Германия, Малта, Холандия, Великобритания и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!