Австрия не дава пълен достъп на наши работници

OFFNews 04 януари 2012 в 14:32 1965 0

Безработицата в България се увеличава.
Безработицата в България се увеличава.

Австрия все още не иска да отваря пазара си на труд за българи и румънци. Работниците от България и Румъния да имат пълен достъп най-рано през 2014 година, решиха местните власти. Това ще се случи две години по-късно, в сравнение с други страни от ЕС, които вече отвориха трудовия пазар за българи и румънци.

Европейската комисия обяви, че освен Австрия, има само още осем са страните от ЕС, който не са премахнали ограниченията си за наши работници. Австрия е страната с най-ниски нива на безработица в Европа.

Според Договора за присъединяване от 2005 г., 25-те страните от Европейския съюз имат право да ограничат временно свободния достъп на работници от Румъния и България до трудовите им пазари.

Седемгодишният преходен период е разделен на три етапа – 2 + 3 + 2 години. В края на всеки от етапите страните обявяват дали прекратяват забраната или искат тя да действа и по време на следващия етап.

До края на 2011 г. всяка страна трябва да уведоми писмено Европейската комисия дали планира да запази ограниченията за последните две години – до декември 2013 г.

Комисията трябва да получи аргументирани искания от страната, които да докажат наличието на „сериозна заплаха“ за нейния трудов пазар. Подобни искания вече бяха изпратени от страна на Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия и Франция, а в началото на декември Германия отвори трудовия си пазар за българи.

Ето и изискванията на страните, в които все още съществуват ограниченията за български и румънски работници.

 

Белгия

Страната е въвела съкратени срокове за издаване на трудови разрешителни, като документите се изготвят за пет дни за професии, за които на пазара липсват достатъчно специалисти.

Франция

Прилага се опростена процедура с издаването на разрешително за 150 специалности, без оглед на конкретната обстановка на трудовия си пазар.

Холандия

Разрешителни се издават, когато в страната липсват достатъчно холандски или европейски работници, както и когато работодателят осигури работни условия и средства за настаняване. Временно трудовият пазар в страната може да бъде отворен, когато се изпитва недостиг на работна сила.

Великобритания

Обединеното кралство изисква работодателят да кандидатства за издаването на разрешително за работа, а наетият трябва да подаде документи за карта, осигуряваща му достъп до трудовия пазар. Нискообразованите работници се приемат по строго определени квоти в секторите на земеделието и хранителната промишленост, а по-образованите трябва да получат отделно разрешително или да участват в програма за високообразовани имигранти.

Ирландия

Разрешително се издава, само когато местен работодател докаже, че не може да наеме на поста гражданин на някоя от другите 25 страни от ЕС (без България и Румъния).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови