Инспекцията по труда проверява фирма след сигнал за трафик на хора

OFFNews 09 април 2014 в 18:41 4727 0

Инспекцията по труда проверява фирма след сигнал за трафик на хора

Инспекцията по труда започна проверка на фирма, набираща работници за месопреработващи компании в Германия чрез полски работодатели, след сигнал на потърпевши.

Според подадения до Главна инспекция по труда сигнал работниците са били принудени да работят при изключително тежки условия, много по-различни от предварително договорените. Работниците били задължени да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу по-ниско от предварително уговореното заплащане.

Освен това според сигнала българските работници са били дискриминирани спрямо полските им колеги, тъй като получавали по-ниски заплати за изпълняване на една и съща дейност.

Инспекцията по труда започнала проверка по сигнала съвместно с представители на НАП и СДВР. Инспекторите установили, че фирмата, наемаща работници в България, има има регистрация в Агенцията по заетостта като посредник, но няма регистриран договор за работодател, каквото е задължението при наемане на българи за работа в чужбина.

Проверката е установила и че от кандидатите за работа в Германия е искана определена сума за обработка на необходимите документи. Кандидатите трябвало да подпишат и декларация, според която нямат право да искат дадените за обработка на документите пари, ако се откажат от осигурената от фирмата работа.

От Инспекцията по труда напомнят, че настояването за предварително заплащане на някакъв вид услуга от фирмите посредници – за обработка на документи, капаро за жилище и др., е сигнал, че става дума за измама.

С одобрените кандидати не са сключвани договори за посреднически услуги, които също са задължителни. Вместо това кандидатите за работа е трябвало да попълнят лични въпросници, чрез които са събирани всичките им лични данни.

От ГИТ са категорични, че всеки, който планира да използва посреднически услуги при наемане на работа в чужбина, трябва да провери на сайта на Агенцията по заетостта дали фирмата фигурира в списъците с посредниците или дали има договор за работодател.

Българските работници са били извозвани до Полша, където са подписвали договори с полския работодател на полски, без да разбират клаузите в договорите и да са запознати предварително с условията на работа. След това работодателят ги е изпращал в Германия.

От Инспекцията по труда предупреждават, че с падането на ограниченията за работа на българи в ЕС измамите не намаляват и дори се наблюдава увеличение при старта на търсенето на сезонни работници.

Инспекцията по труда предупреждава и за нова схема за заобикаляне на закона, според която служители и работници се изпращат в командировка в чужбина. При тази схема посредниците се обявяват за представители на различни фирми – български и чужди, от които са били упълномощени да подбират персонал. По този начин фирмите избягват изискването да притежават лиценз от Агенцията по заетостта и регистрация за договор с чуждестранен работодател.

Фирмите събирали от кандидатите средства за обработка на документи, които се издават безплатно. Често на командированите в чужбина са изплащани заплати под минималните за съответната страна, което е в нарушение на Кодекса на труда.

Според друга схема се пускат обяви за работа от съществуващи компании през мейли, които се различават малко от оригиналните. Такива обяви се появяват в специализирани сайтове за търсене на работа, като предложенията са много атрактивни – за високи постове и срещу добро заплащане.

Сигнал за нередност в този случай е бързото одобрение на кандидати без изискване за личен контакт, какъвто е задължителен при наемането на персонал на мениджърски позиции. В някои от случаите отново се изисква предварително заплащане на определена сума за обработка на документи. От Инспекцията по труда съветват при подобни обяви да се потърси контакт директно с посочената фирма, за да се установи дали наистина набират нови служители.

След падането на ограниченията на трудовия пазар много фирми предлагат срещу заплащане да уредят всички документи за самонаемане на българи в други държави, най-често Великобритания. В тези случаи от кандидатите за работа са искани между 400 и 500 паунда, за да им бъде осигурена регистрация като лице на свободна практика.

След като заплатят тази сума обаче, се оказва, че за кандидатите няма работа в съответната държава. Този разход е на практика излишен, защото условията за регистрация на самонает могат да се намерят безплатно в интернет, уверяват от Инспекцията по труда.

Сигнали за некоректни фирми посредници могат да се подават в Инспекцията по труда или на горещия телефон 0700 17 670.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!