Инджова: Всички искат НСИ да завишава статистиката

OFFNews 29 март 2014 в 15:43 3174 0

Ренета Инджова
Ренета Инджова

Всички тук имат идеята, че нещата трябва да бъдат завишени. Така ще претендираме за повече средства отвън. Тук има две нарушения. Първо, не казваме кои сме и за какво ще ги използваме. И второ, светът иска да живее, да се управлява на основата на достоверност на информацията, а ние не искаме да се подчиним на този принцип.

Това коментира в предаването на Люба Кулезич по Нова тв директорът на Националният статистически институт Ренета Инджова по повод предизвикалия скандален доклад за грешки в преброяването на населението от 2011 г.

На мен никой не си позволява това - да ми кaзва да променям цифри. Но когато отсъствам, т.нар. политическо тяло ходи да получава сигнали, каза Инджова визирайки своите заместници.

На въпрос може ли например да се променят цифри за БВП на глава от населението, Инджова отговори, че е възможно, ако се замислим за гръцкия сценарий.

Един бял ден не съм имала в този институт. Нищо особено не съм направила в последния месец, обобщи председателят на НСИ. По думите й в института е имало съпротива срещу изпращането на доклада до Евростат.

Най-атакуваната област е кои сме и колко сме, най-големите сътресения в институцията са в тази област, добави първата жена премиер на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови