Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шефката на НСИ за преброяването: 200 000 души са изсипани допълнително

На планински сбирки се решава съученички да бъдат настанявани на постове, за които Европа иска конкурси. Аз не съм престъпник, който да бъде освобождаван за 10 минути, заяви Ренета Инджова

Александра Маркарян 26 март 2014 в 09:47 13275 13

От порядъка на 200 000 души са изсипани допълнително при преброяването през 2011 година. Това обяви председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова в интервю за Нова тв тази сутрин.

Тя коментира доклад на НСИ до Евростат, с който института критикува остро собственото си преброяване, проведено под председателството на тогавашния шеф на НСИ доц. Мариана Коцева, която сега заема висок пост именно в Евростат.

Инджова, служебен премиер на България в периода 1994-1995 година, не коментира как се е получило въпросното "изсипване". Допълни само, че не са били спазени "признаците и правилата", че накрая тези хора са били "дописани като едночленни домакинства".

"Скандалното е, че действително качеството не е на висотата, но ако си го признаем сега, 27 месеца след извършване на процедурата, от Евростат ще бъдат по-снизходителни ще бъдат, когато правят външния одит", заяви Инджова.

Тя обяви, че е направила цяла система от мерки как в следващите 8 години да се преодолеят неточностите, допуснати, "защото доста неща са правени по-лежерно".

Тя отказа да коментира как неточните данни за преброяването биха се отразили на изборите.

"Нямам отношение към изборите. Познавам системата на изборите. Ако сега има мъртви души, те ще са по-малко. Системата на мъртви души е започнала от 1 млн, стигнала е до 600 000", каза тя.

Водещите на Нова се опитаха да включат по телефона доц. Мариана Коцева, но в този момент Инджова заяви:

"Не съм дошла тук в медиен дебат с Евростат, където са регламентите на това, което съм направила. Аз дойдох, за да обясня защо тук пристъпих в дни, в които не трябва да се появявам пред хора" (Дъщерята на Ренета Инжова Ралица почина през февруари - бел. ред.).

Ренета Инджова потвърди и слуховете, че се готви отстраняването й и ги коментира по следния начин:

"Готви се ответна реакция и причината не е еднократна, а е натрупвана във времето. И аз във вашето студио много пъти, деликатно, на части, защото все съм казвала "Този ми е колега от миналото, този ми е началник в Евростат, тук са тези хора, които като закон не мога да им кажа директно, че са корумпирани, но мога да взема мерки срещу това, сега няма повече накъде. И казвам следното: Аз не съм престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит в живота ми беше направен веднъж, аз няма да позволя да излизам от този институт през задната врата и да ме питат "Ама ти заповед за освобождаване имаш ли, за да те питаме някои въпроси".

Според Инджова от МС подготвят освобождаването й и пръст в това имали двамата й заместници, които били "цял ден в МС", когато тя изпращала дъщеря си и отговаряли на въпроси, свързани с данни на НСИ.

"Те (заместниците) издевателстват над експертите в Института", заяви тя.

Инджова обяви още, че има подготвени кандидатури за нейния пост:

"На сбирки планински се вземат решения за определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска с конкурси, дори с участието на представители на Евростат, да се правят", каза тя.

Инджова се възмути от факта, че НСИ е засипван с проверки, чиято цел била тя да бъде хваната в нарушение.

"Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение. Ако някой иска да ме отстрани, да го направи", заяви тя.

Според нея действията на администрацията не били породени от отмъстителност.

"Те към мен отмъстителни не са, те така работят, но просто аз няма да позволя с мен така да се работи, защото смятам, че българската администрация трябва да престане така да работи  - оттук-оттам, тоз ако може да го свалим, другия да сложим. Ама защо го сваляме... Това просто този път няма да стане", каза тя.

Инждова се обяви и за предложения в закона за НСИ, които да превърнат института от "политическа" в независима агенция към Парламента. Тя заяви, че е против заместниците й, които, по думите й "нищо не работят", а чрез тях "председателят на НСИ се превръща в марионетка", да се назначават от МС. Трябвало да бъдат посочвани от Парламента.

Председателят на НСИ обяви, че е искала среща с премиера Орешарски, но такава не се е състояла.

Въпреки това при всяка случайна среща между двамата "вместо добър ден ми казва "Само ми създавате проблеми".

"Аз проблеми на тази държава никога не съм създавала никога, аз мога да способствам за решаване на проблеми и не съответства да ми се връща по този начин", заяви Инджова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!