Шефката на НСИ за преброяването: 200 000 души са изсипани допълнително

На планински сбирки се решава съученички да бъдат настанявани на постове, за които Европа иска конкурси. Аз не съм престъпник, който да бъде освобождаван за 10 минути, заяви Ренета Инджова

Александра Маркарян Последна промяна на 26 март 2014 в 09:47 12584 13

От порядъка на 200 000 души са изсипани допълнително при преброяването през 2011 година. Това обяви председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова в интервю за Нова тв тази сутрин.

Тя коментира доклад на НСИ до Евростат, с който института критикува остро собственото си преброяване, проведено под председателството на тогавашния шеф на НСИ доц. Мариана Коцева, която сега заема висок пост именно в Евростат.

Инджова, служебен премиер на България в периода 1994-1995 година, не коментира как се е получило въпросното "изсипване". Допълни само, че не са били спазени "признаците и правилата", че накрая тези хора са били "дописани като едночленни домакинства".

"Скандалното е, че действително качеството не е на висотата, но ако си го признаем сега, 27 месеца след извършване на процедурата, от Евростат ще бъдат по-снизходителни ще бъдат, когато правят външния одит", заяви Инджова.

Тя обяви, че е направила цяла система от мерки как в следващите 8 години да се преодолеят неточностите, допуснати, "защото доста неща са правени по-лежерно".

Тя отказа да коментира как неточните данни за преброяването биха се отразили на изборите.

"Нямам отношение към изборите. Познавам системата на изборите. Ако сега има мъртви души, те ще са по-малко. Системата на мъртви души е започнала от 1 млн, стигнала е до 600 000", каза тя.

Водещите на Нова се опитаха да включат по телефона доц. Мариана Коцева, но в този момент Инджова заяви:

"Не съм дошла тук в медиен дебат с Евростат, където са регламентите на това, което съм направила. Аз дойдох, за да обясня защо тук пристъпих в дни, в които не трябва да се появявам пред хора" (Дъщерята на Ренета Инжова Ралица почина през февруари - бел. ред.).

Ренета Инджова потвърди и слуховете, че се готви отстраняването й и ги коментира по следния начин:

"Готви се ответна реакция и причината не е еднократна, а е натрупвана във времето. И аз във вашето студио много пъти, деликатно, на части, защото все съм казвала "Този ми е колега от миналото, този ми е началник в Евростат, тук са тези хора, които като закон не мога да им кажа директно, че са корумпирани, но мога да взема мерки срещу това, сега няма повече накъде. И казвам следното: Аз не съм престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит в живота ми беше направен веднъж, аз няма да позволя да излизам от този институт през задната врата и да ме питат "Ама ти заповед за освобождаване имаш ли, за да те питаме някои въпроси".

Според Инджова от МС подготвят освобождаването й и пръст в това имали двамата й заместници, които били "цял ден в МС", когато тя изпращала дъщеря си и отговаряли на въпроси, свързани с данни на НСИ.

"Те (заместниците) издевателстват над експертите в Института", заяви тя.

Инджова обяви още, че има подготвени кандидатури за нейния пост:

"На сбирки планински се вземат решения за определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска с конкурси, дори с участието на представители на Евростат, да се правят", каза тя.

Инджова се възмути от факта, че НСИ е засипван с проверки, чиято цел била тя да бъде хваната в нарушение.

"Аз не консумирам власт, за да консумирам нарушение. Ако някой иска да ме отстрани, да го направи", заяви тя.

Според нея действията на администрацията не били породени от отмъстителност.

"Те към мен отмъстителни не са, те така работят, но просто аз няма да позволя с мен така да се работи, защото смятам, че българската администрация трябва да престане така да работи  - оттук-оттам, тоз ако може да го свалим, другия да сложим. Ама защо го сваляме... Това просто този път няма да стане", каза тя.

Инждова се обяви и за предложения в закона за НСИ, които да превърнат института от "политическа" в независима агенция към Парламента. Тя заяви, че е против заместниците й, които, по думите й "нищо не работят", а чрез тях "председателят на НСИ се превръща в марионетка", да се назначават от МС. Трябвало да бъдат посочвани от Парламента.

Председателят на НСИ обяви, че е искала среща с премиера Орешарски, но такава не се е състояла.

Въпреки това при всяка случайна среща между двамата "вместо добър ден ми казва "Само ми създавате проблеми".

"Аз проблеми на тази държава никога не съм създавала никога, аз мога да способствам за решаване на проблеми и не съответства да ми се връща по този начин", заяви Инджова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2014 в 16:38

На 30 Април 2014 година изтича мандата на Председател на НСИ! Всички инсинуации от страна на г-жа Инджова относно преброяване 2011 г. са поради факта, че няма да я оставят на поста за втори мандат. В доклада се говори за 6 неправомерно уволнени служители, от които 3 възстановени от ВАС. Но никой не споменава, че е направила 7 пъти смяна на устройствения правилник, за да освободи над 15 дългогодишни експерта от НСИ и да ги замени със служители на ДАНС и ДС.

26.03 2014 в 16:37

Иван Иванов
гр. София Срещу: Ренета Инджова - Председател на Национален статистически институт
Нарушени нормативни документи: Закон за администрацията Закон за държавния служител Наредба за провеждане на конкурси за държавни служители Методологически указания на Министерски съвет за работата на инспектората Закон за архива и други
Нарушения:
1. Финансовият контрольор на НСИ е назначен да изпълнява по вътрешно съвместителство длъжността Ръководител на инспекторат.
2. Назначаване на свободни длъжности без конкурс на хора в пенсионна възраст и придобили право на пенсия.
3. Назначаване на бивш служител на Държавна сигурност /Цонко Игнатов Цонков - за справка - сайта на КРДОПБГДСРСБНА/като държавен експерт без никаква професионална компетентност и без конкурс със заплата над допустимата за съответното длъжностно ниво.
4. Назначаване на служителка работила като журналист до този момент за завеждащ учрежденски архив.
5. Масово назначаване на служители по служебно правоотношение без конкурси и без необходимата професионална квалификация. Преназначаване на служители без процедура по конкурентен подбор.
6. Използване на охранителната системата за видеонаблюдение за следене на контактите между служителите. Отправяне на заплахи за уволнение на служители ако контактуват с определи свои колеги.
7. Използване на служебен автомобил за лични нужди през празнични дни - частни пътувани с приятели до Стара Загора.
8. Запечатване на служебни кабинети на служители и недопускане до работното им място.
9. Определяне на заплати на назначени нейни приближени многократно надвишаващи определените в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.
10. Закупуване на рекламни сувенири и подаръци с логото на НСИ и със средства на НСИ за коледни подаръци на лични приятели и лекари на г-жа Инджова и майка й. Същите са разнасяни от шофьорите на НСИ със служебни коли на домашните адреси в удобно за приятелите и лекарите й време.
11. Забрана за участия в международни семинари конференции и обучения организирани от Евростат и други международни статистичесски организации на служители на НСИ.
12. Закриване на Пресцентъра на НСИ като ненужно звено за връзки с медиите с единственото обяснение че тя може да осъществява тази функция и на НСИ не му е необходим Пресцентър.

26.03 2014 в 16:19

Не бъркай правителството на Беров, с това на Инджова - докато едното беше откровено престъпно, следващото (на Инджова) за 3 месеца направи доста верни стъпки и не случайно е определяно, като едно от успешните правителства на България.

26.03 2014 в 14:47

Достойна жена предвиди!че сме осъдени на русофилия и комунизъwм

26.03 2014 в 12:28

До 02 - Няма нищо лошо в Народния съд, стига да е истински.

26.03 2014 в 11:48

От началник нагоре в администрацията не може да бъде нищо друго освен комундел, че единият знаел да пише, а другият да чете, не променя същността на нещата, винаги е състезание с един кон, и то куц.

ЛУСТРАЦИЯ!!!!

26.03 2014 в 11:42

Тая кифла с крива уста няма да си седне на е-ния гъз и да си гледа работата. Тя все нещо ще рови и дрънка, но ще чака да минат три години, за да види накъде духа вятъра, за да разчиства личните си сметки. Аман от претенциозни к-ви у тая държава.

26.03 2014 в 11:21

Не съм в течение с тези случки в НСИ, но определено Инджова е права за партизанщината която настава в държавната администрация при всяка политическа смяна.
Роднини, съученици, братчеди, шуреи и баджанаци.. Ей това е бг администрацията!
Никаква професионална приемственост!
Никакви държавнически принципи!

26.03 2014 в 11:20

off, а има ли маймуна в гардероба ти, която те сочи гневно с пръст, щом го отвориш?

Говоря като човек, който има пряк досег с НСИ, поради естеството на работата ми. Като директор Ренета Инджова направи чудеса за по-малко от година. В момента НСИ е добре смазана машина въпреки опитите да се овладее от правителството. И е напълно права за всичко, което казва. Същото се случва със Сметната палата. Сега ще зачеркнат труда на професионалистите и ще си сложат послушковци. Само мога да се надявам да не се случи същото с Ренета Инджова.
 
X