Война в НСИ: Заместниците на Инджова шокирани и от нея, и от доклада за преброяването

Александра Маркарян Последна промяна на 26 март 2014 в 15:24 7237 6

"Шокирани сме от сензацията, която беше сътворена вчера, 25 март 2014 година и последвалите медийни изяви на Председателя на НСИ. От друга страна, тя е един напълно обясним факт от гледна точка на авторитарния стил на управление, наложен в НСИ през последните 2 години и от амбициите на неговия председател."

Това обявиха заместник-председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и Диана Янчева.

Както OFFNews писа, вчера НСИ публикува резюме на критичен доклад на Института до Европейската статистическа служба (Евростат), в който твърди, че преброяването на населението на България от 2011 г. е невярно, че данните са грешни, че при провеждането му е бил нарушен законът.

Тази сутрин председателят на НСИ Ренета Инджова, която наследи доц. Мариана Коцева, под чието ръководство бе извършено преброяването, разшири обвиненията, насочвайки ги и към двамата си заместници. Тя обяви, че те са политически лица, които не работят, а само докладват за работата й в МС с цел тя да бъде бламирана.

В писменото си становище до медиите Цветарски и Янчева заявяват:

"1. Ние се дистанцираме от изнесения доклад, така както е представен – от името на НСИ. Това не е професионален доклад, изготвен от широк кръг от експерти, обсъден на явен форум, където могат да се чуят всички аргументи. Това е доклад написан от група от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси. Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ.

Да, ние също бяхме сред инициаторите за изготвяне на обективен анализ на качеството на последното преброяване. Това е въпрос на професионална чест за всеки статистик, защото на практика всички заети в НСИ са или преки участници в него или потребители на неговите данни. Твърдим, че ние, статистиците, сме най-големите си критици и от тази гледна точка – най-много болеем за качеството на информацията. Затова и сме заинтересовани да „си кажем кривиците” и да си вземем поука. Основно правило в нашата работа е: „Да, ние знаем, че не е възможно всичко да бъде перфектно в едно наблюдение, в което участват 50 хиляди различни човека, които отразяват фактите за над 7 милиона други човеци, но искаме да знаем къде и с колко сме сбъркали, за да измерим грешката и да я заявим открито пред ползувателите“. Регулярна практика е във всяка страна (може да се провери на страниците на САЩ, Канада, Великобритания), след едно преброяване да се провеждат задълбочени проучвания от експерти и научни работници, които се обсъждат на конференции с участието на всички заинтересовани, включително потребителите на данните. В резултат от това наше мнение – ние бяхме отстранени от задачата и тя беше поверена на няколко човека с по-правилни цели и мотиви.

Разбира се, че в доклада има много верни констатации (един от авторите е човек с опит в преброяванията), но други са провокирани от субективни амбиции. Продължаваме да настояваме за широко и обективно обсъждане на всички, а не на подбрани аспекти на преброяването.

2. На пръв поглед не е ясно каква е връзката между този доклад и взаимоотношенията на председателя на НСИ с нейните заместници. От друга страна, всички в НСИ са свидетели на абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института, а на директорите е забранено да осъществяват какъвто и да е (професионален също) контакт с ресорните им заместник-председатели под претекст „да не бъдат изложени на издевателства“ (думи на г-жа Инджова).

Оставяме без коментар неверните твърдения на г-жа Инджова за „политически контрол“ върху нея от страна на заместниците й, „висене в Министерски съвет“ и т.н., макар че това ни обижда изключително силно. Ще подчератем само, че нашият трудов стаж е преминал в НСИ (над 30 години), докато тя е политическо назначение.

Назначаването на председателя и заместник-председателите на НСИ се извършва от Министър-председателя (виж Закон за статистиката). В конкретния случай и двамата заместници са назначени след личното предложение на г-жа Инджова, макар че това не се изисква от закона.

Ние самите сме обвързани с мандата на председателя на НСИ, и сме готови да се разделим с спокойно с постовете си, когато той изтече, но не се готвим да го приемем като „уволнение“, а като нормално законово следствие. По един или друг начин ще следваме професионалния си избор."

OFFNews потърси и доц. Коцева за коментар и при отговор от нейна страна ще публикуваме позицията й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 16:48

Докато в Република България има такива "управляващи"като г-жа Инджова нищо хубаво не ни очаква. При нейното авторитарно управление на НСИ се назначаваха доносници, гъзолизци, подмазвачи, подлоги и бивши агенти.Като пример съветника и Цонко Игнатов Цонков назначен за "държавен експерт" кво ли разбира и къв ли опит и ценз има.
Продължават такива назначение в НСИ а тя милата се жалва, че е подложена на политически натиск от правителството. Мръсна бабичка да си ходи на село да бере гъби.

27.03 2014 в 07:01

Заместниците са шикирани: толкова време да лизажат соц. дирници и сега тая зла мастия да обезмисли техните орални усилия. Другари - истинският социалист и неговите подлоги по гръб не падат. Съвземете се бързо и напред - с нова орална атака, щот некоя съученичка може да владее френския по-добре от вас.

26.03 2014 в 18:45

Заместниците са шокирани, защото се надяват да и седнат на мястото ;)

26.03 2014 в 17:17

//Твърдим, че ние, статистиците, сме най-големите си критици и от тази гледна точка – най-много болеем за качеството на информацията.//


Что именно БОЛЕЕТЕ товарищи, разбираемо е че в Кочината говорят на развален старобългарски, ама не си го позволявайте и тука другари комундилни кретени!!!

26.03 2014 в 16:45

... Истината е тази, която трябва да Векува! А тя е, че не знам колко са циганите и "турците" и колко от тях взимат по две-три пенсии... и колко от тях са притежатели на законни жилища, колко и къде са адресно регистрирани... колко са неграмотните по групи... колко от децата на въпросните групи, в нарушение на закона не ходят на училище... за данъците ще си "претраем"...


... ясно е, че не било по "политически" причини... да бе!

26.03 2014 в 16:00

Най-после да стане ясно за какво рита госпожа председателката. Изтича й мандата и иска да остане за още един. И какво се оказа - няма никакво политическо уволнение, а чисто и просто иска да векува в НСИ. Не й прилича... срам, голям срам така да се заблуждава обществеността!!!!!
 
X