Индексът за устойчивост на НПО в България за поредна година бележи спад

Зарина Василева 24 септември 2020 в 11:14 3529 0

Индексът за обща устойчивост на неправителствените организации в България за 2019 г. е 3.5 (развиваща се устойчивост). Негативната тенденция на влошаване се отбелязва за втора поредна година. 

Индексът, който обхваща седем области, съществува от 1997 г. и се прилага в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия. Методологията е разработена от Американската агенция за международно развитие (USAID), а Български център за нестопанско право (БЦНП) е партньор при разработване на индекса за България.

Всяка от седемте области, които се наблюдават и участват във формирането на индекса, се оценява по седемстепенна скала. Оценки между 1 и 3 показват висока степен на устойчивост, оценки между 3 и 5 – развиваща се устойчивост, а оценки над 5 – затруднена устойчивост.

Влошаване на показателите за България през 2019 има в пет от наблюдавани области: Правна среда, Организационен капацитет, Финансова устойчивост, Застъпничество и Обществен престиж. Без развитие са областите Секторна инфраструктура и Предоставяне на услуги.

Основните фактори, които влияят на активността на гражданите и включването им в гражданските организации са:

Бедност

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС, с най-висок процент на хора, които понасят тежки материални лишения, а според данни на Евростат почти една трета от населението е застрашено от бедност или социално изключване.

Политика

Проведените избори, на фона на поляризация на обществото, от друга страна, забавиха належащите промени в държавните политики. Нещо повече - в партийните борби се включиха и атаки срещу НПО, които доведоха до абсурди като искането за закриване на една от най-старите правозащитни организации в страната - Български Хелзинкски комитет.

Общество

Атаките срещу либералните ценности предизвикаха невиждано сътресение в българския правен и социален мир. Те доведоха до блокиране на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (известна като „Истанбулската конвенция“) и оттеглянето на Националната стратегия за децата 2019-2030 година, която бе разработена от правителството съвместно с НПО, както и до забавянето на влизането в сила на новия Закон за социалните услуги.

Къде сме ние?

Спрямо предходната година, през 2019-а страната ни слиза с едно място надолу и заема десето място сред наблюдаваните страни.

Освен в България, индексът бележи спад в следните държави:

Беларус

Неправителствените организации в Беларус работят в изключително трудна среда. През 2019 година се наблюдава спад на общата устойчивост до 5.5, като страната води класацията за влошена правна среда – 6.6 и финансова устойчивост – 6.3.
Резултатите не са изненадващи на фона авторитарното управление на „последния диктатор на Европа“ - Александър Лукашенко. Изборите през 2020 година продължиха тенденциите на манипулации и грубо нарушаване на граждански права. Антиправителствените протести в страната се провеждат и към момента, като стотици са арестувани, а десетки са в неизвестност.

Полша

На фона на сравнително добрите показатели, Полша има намаляващ индекс за обща устойчивост 2.7 и съществен спад в правната среда с 2.9 за 2019 г., при 2.7 за предходната година.
Консервативната националистическа партия "Право и справедливост" спечели парламентарните избори през 2019 година. Нейната откровено хомофобска политика доведе до обособяване на градове и общини в Полша като "зони, свободни от ЛГБТ". След протестите срещу недопустими текстове в Закона за абортите през 2018 година, масови протести в страната се проведоха и срещу предложените реформи в съдебната система през 2019 година.

Русия

Въпреки липсата на промяна при обща устойчивост за последните години, от 5.9 през 2018 г., правната среда се срива до 6.1 през 2019 г.
Гражданското общество в Русия е многообразно и съставено от организации с различни програми, области на действие и ресурси. Държавата насърчава активното участие в обществения живот чрез благотворителност, доброволчески събития, обществени камери, фестивали и форуми, но само в определени области. Инициативи, свързани с правата на хората с увреждания и тези на децата се радват на подкрепа, в другия полюс са дейностите, свързани с правата на затворниците или ЛГБТИ обществото, които не се приемат добре.
Ключови акценти в мониторинга са задържането, арестуването и осъждането на журналисти и активисти по време на протестни митинги, както и атаките срещу някои граждански организации или тяхното буквално ликвидиране.

Сърбия

Индексът за обща устойчивост за 2019 - 4.2 е съществено понижен спрямо предходната година. Съществен спад има при показателите за правна среда – 4.5 за 2019 г. при 4.3. за 2018 година, както и при обществен престиж – 4.8.
В страната се наблюдават тенденциозни атаки срещу сектора. Според глобалния мониторинг „държавата налага всевъзможни ограничения за гражданското общество чрез унизителни изявления и бюрократични ограничения ".
Протестите в края на 2019 година, насочени срещу президента Александър Вучич, не повлияха съществено на резултатите от изборите, но през лятото на 2020 година в страната се проведоха нови масови протести, често съпроводени с насилие, срещу лошото управление на коронакризата. По същото време сръбските власти предприеха разследване срещу над 40 неправителствени организации, сред които Сръбски Хелзинкски комитет и Център за права на човека в Белград, както и срещу независими медии, без публично оповестяване на конкретните обвинения.

Отличниците сред наблюдаваните страни:

Естония

Със стабилен индекс за обща устойчивост от 2.1 за последните четири години и правна среда – 1.9 за пет поредни години, страната заслужено води в класацията за устойчивост на неправителствените организации.
Въпреки напрегнатата изборна година и политическа поляризация, страната съумя да продължи политиката си към гражданското общество, създавайки Министър на населението, в рамките на Министерство на вътрешните работи, с фокус върху развитието и дейността на сектора и работещ в сътрудничеството с граждански организации.

Литва

Общата устойчивост е с най-добра стойност за последните години – 2.5. Ръстът в правната среда, предоставянето на услуги и застъпничеството поставя страната на второ място сред наблюдаваните страни.
И тук годината премина под знака на силна изборна активност. Ключов момент бе приемането на Закона за развитие на неправителствените организации (НПО), както и създаването на Национален фонд за НПО. Това доведе до по-голямо доверие и защита на законните интереси в гражданския сектор.

Чехия

Страната задържа индекс за обща устойчивост от 2.6 за цели осем години. В областта на секторната инфраструктура бележи ръст спрямо предходната година, а застъпничеството е с твърд показател от 1.8.
Няколко ключови момента белязаха годината – предоставяне от правителството на рекордно висока финансова подкрепа за сектора от една страна, нивото на безработица, водещо до хронична липса на квалифицирани служители и правителственият натиск, от друга. Критиката от традиционните партии стигнала до предложения за отнемане на средства от НПО, бе сред факторите, мобилизирали гражданското общество. През юни движението "Милиони моменти за демокрацията" организира най-многочисления антиправителствен протест в страната от 1989 година насам.

Детайлна информация за всяка една от изследваните области в България можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!