И Зелено движение против ПУП на Борисовата, финалното обсъждане на плана е днес

OFFNews 17 февруари 2022 в 09:54 1722 0

Финално обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина ще се проведе днес от 17,30 часа онлайн тук

Над 3000 становища изпратиха граждани до районите "Средец", "Изгрев" и "Лозенец", на чиято територия е парка, до определения срок 4 февруари. Първото онлайн представяне на преработения ПУП от екипа на проф. арх. Атанас Ковачев бе на 13 януари. 

Преобладаващите искания в становищата са никакво ново строителство в Борисовата, картотекиране на всички дървета и изкупуване на частните имоти от общината.

Част от гражданите ползват примерното становище на "Зелени закони", подкрепено и от фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина", като изрично настояват този ПУП да не бъде приеман.

Днес от Зелено движение, част от Демократична България и управляващата коалиция, също настояха "представения от Столична община проект за подробен устройствен план на парк „Борисовата градина“ да бъде напълно преработен, докато не отговори на условията, зададени при възлагането му през 2015 г. – връщане на частните имоти за обществено ползване, никакво ново строителство, автомобили и паркинги само извън парка, ясна стратегия с времеви рамки и индикатори за опазване на биоразнообразието на парка".

Районните кметове на „Демократична България“ също са изказали сходни позиции в рамките на обществената консултация с подробни възражения срещу проекта. Предстоящото онлайн обсъждане на 17 февруари не може да бъде „финално“ в никакъв смисъл за проект с толкова много възражения. Отново, както и след гражданското недоволство през 2019 г., проектът трябва да се върне за преработка – и този път да бъде реално преработен, пишат още от Зелено движение.

Те искат и оставката на главния архитект на София Здравко Здравков. 

Необходимо е да се възвърне обликът на парка във вида, в който е замислен от неговите създатели. Желанието е с този план да се създаде ред в парковата среда, без да се променя растителността, без това да нарушава статута на паметник на градинско-парковото изкуство на парка", заяви Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичния общински съвет, по БНТ. Тя беше категорична, че няма да има масова сеч в парка, няма да се допуска и ново строителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови