И през 2021 г. България е най-корумпирана в ЕС, пада 2 места надолу

Трендът е надолу, дано не стане спирала. Сега е моментът да обърнем посоката, заяви Калин Славов от Прозрачност без граници

Мая Младенова 25 януари 2022 в 09:38 4045 5

България пада с две места надолу в годишния индекс на "Прозрачност без граници" за усещането за корупция, който бе публикуван днес.

От 180 държави нашата страна е на 78-мо място - и така отстъпва с още две позиции назад в сравнение с 2020 година. На сходни позиции са държави като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на ЕС с най-близък резултат са Румъния (66-о място) и Унгария (73-о място).

Най-ниско е усещането за корупция при държавите на челните места в индекса: Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур. На противоположния край са Република Южен Судан, Сирия, Сомалия, Венецуела, Йемен, Северна Корея.

Предстои докладът да бъде представен официално у нас от "Прозрачност без граници". "

С 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус, коментира днес пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, преди представянето на международния индекс.

„Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, заяви Славов. Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

Индексът за възприятието на корупцията е създаден през 1995 г. и е един от водещите световни показатели за корупцията в публичния сектор. Индексът оценява 180 държави и територии по света, като използва данни от 13 външни източника, сред които Световната банка, Световния икономически форум, частни рискови и консултантски компании, мозъчни тръстове и други. Оценките отразяват мнението на експерти и представители на бизнеса.

Процесът на изчисляване на индекса редовно се преразглежда, за да се гарантира, че е възможно най-стабилен и последователен, като последният преглед е направен от Съвместния изследователски център на Европейската комисия през 2017 г. Всички оценки на ИПЦ от 2012 г. насам са съпоставими спрямо предната година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

25.01 2022 в 13:57

Плешев, Цацата, ВСС - отличници. Вторият щял да изтъква успехите си в парламента даже.

14469

2

случайно прочетох

25.01 2022 в 11:59

Сашке, ще направиш тендовагинит.....