Граждани на Елин Пелин на протест заради опасен надлез: Г-н Борисов, гордеете се с новите пътища. Бихте ли живели тук?

OFFNews 10 декември 2017 в 10:54 3830 0

Флашмоб на пешеходната пътека по време на протеста днес

Десетки граждани излязоха на протест днес заради застрашаващата живота на пътуващите организация на движението през надлеза в Елин Пелин.

Хората се събраха към 10 ч. преди началото на моста.

Какъв е проблемът?

Елин Пелин е на няколко километра от София, с все повече складови и производствени бази. Надлезът над железопътния път обаче е сериозен проблем. Изграден преди 1989 г., той не е проектиран за толкова голям трафик и толкова тежки превозни средства. След репортажи и предавания за проблема агенция "Пътна инфраструктура" пуска търг за рехабилитация и укрепване на надлеза. Хората обаче настояват за нов, защото сегашният не издържа натоварванията, на които е подложен. Ремонтът приключи преди около година.

"Радостта на всички ни бе кратка, още след първите 6 месеца по надлеза започнаха да се получават напуквания в асфалтовата настилка, а към днешна дата зеят кратери между всички фуги", споделя Ангел Славчев, гражданин на Елин Пелин.

По съоръжението има и развити болтове, и висящи уплътнения. Всичко това говори за некачествено изпълнение или за факта, че съоръжението не издържа на тези натоварвания, на които е подложено, коментира той.

Хората правят подписка, внасят я в АПИ, срещат се с кметове, представители на АПИ и фирмата изпълнител и получават обещания за ограничители на скоростта, камери и ремонти.

Днес, три месеца по-късно, почти нищо от това не е свършено, казва той и дава пример - фирмата замаза две-три дупки, а зеят повече от 10.

Гражданите на община Елин Пелин настояват за: незабавни мерки относно организирането на трафика по надлеза в с. Гара Елин Пелин; ограничаване на скоростта по него; забрана за преминаване на автомобили с тегло над 10 тона; незабавна ревизия на съоръжението и отстраняване на неговите проблеми.

"Настояваме за всичко това, защото сме силно обезпокоени за живота и състоянието на хората, които живеят в района и под надлеза - техните къщи са напукани от вибрациите, а тътенът от преминаващия 40-тонен ТИР през дупките е сравним с бомбардировка. Хората са изключително притеснени за живота си", обяснява Ангел.

Много международни шофьори използват този път за връзка между двете магистрали, а складовите бази в района на всички големи хранителни вериги в страната ни доутежняват проблемите.

Хората се обръщат и към властимащите със следното послание:

"Използвахме всички дипломатични средства за решаването на този проблем. Ако смятате, че си имате работа с някакви "селянчета", сте сбъркали много сериозно! Или решавате проблемите, или си носите последствията!

Готови сме да затваряме не само пътищата в община Елин Пелин, готови сме да дойдем и под прозорците на Министерски съвет. Нас не ни интересува кой е на власт и с какъв цвят се е накичил. Нас ни интересува здравето и сигурността на всички в общината. Компромиси няма да правим!

Призоваваме г-н Бойко Борисов, като премиер и човек гордеещ се с новопостроените пътища в страна, да дойде да види какво е положението и сам да прецени дали той би живял и ден в една от къщите под надлеза.

Настояваме за създаване на обиколен път за всички тежкотоварни автомобили.

Ние сме ЗА прогреса и развитието на региона, но не и за сметка на здравето и сигурността на хората в него!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови