Горите са зеленото злато на България

Необходимо е национално разбиране за нуждата от залесяване и самосъзнание за опазването им, казва чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев

OFFNews 11 ноември 2022 в 15:50 9992 0

Чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет в София

Снимка Личен архив

Чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет в София

Горите са зеленото злато на България - необходимо е национално разбиране за нуждата от залесяване и самосъзнание за опазването им, казва чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет в София, удостоен от Международната организация на растениевъдите с най-високата й годишна награда „За специален принос в обучението и практиката на растителното размножаване“. Активно преподава на студенти и води лекциите им по „Генетика и селекция на декоративните растения“.

- Проф. Илиев, имате отговорната задача да създавате бъдещите кадри на България, които ще се грижат за горите и зеленото ни бъдеще. Има ли интерес у студентите и приемат ли го като мисия?

- Началото на висшето лесотехническо образование в България е поставено през 1925 г., като специалността „Горско стопанство“ е една от най-старите у нас. В годините наименованията се променят, например специалност „Зелено градско строителство“ по-късно е преименувана на „Озеленяване“, а сега се нарича „Ландшафтна архитектура“. Лесотехническият университет обучава над 2000 студенти в 11 специалности, осем от които са свързани с живата природа. Имаме и много чуждестранни студенти и докторанти – над 250, което е доказателство за нивото на образованието у нас в тези специалности. Имаме традиции и личното ми наблюдение е, че студентите са мотивирани, учат и имат ентусиазъм да се изграждат като високо квалифицирани специалисти, за да допринасят в опазването и възстановяването на околната среда.

- Всички знаем, че дърветата са важна част от екосистемата и без тях не можем. Как според Вас може да се ускори процесът по залесяване на изсечени с годините гори?

- Около 32% от територията на България са гори. Не бих се съгласил, че площта на горите у нас намалява или че те се изсичат безразборно и безстопанствено. В областта на горското стопанство се работи по 10-годишни лесоустройствени планове. В тях съобразно лесовъдната наука е указано къде, колко и какво да се сече и залесява. Още през 1884 г. започват първите залесявания и за 60 години са засадени 72 000 дка върху деградирани земи от ерозия. По-късно залесяванията се извършват на научна основа и досега са създадени над 20 млн. дка нови гори.

В последните 30 години залесяванията намаляват поради недостиг на средства за извършването им. Ето защо е необходимо национално разбиране за необходимостта от финансирането им. За създаването на гори не трябва да се разчита само на тяхното естествено възобновяване или ентусиазма на любителите на природата.

- Какво се случва с всички елхички в саксия, които се продават, особено около коледните празници? Ако всички ги засаждат, то къде са елховите горички?

- Традиционно „коледната елхичка“ всъщност е обикновена ела или смърч. Хората не ги засаждат на едно и също място, а най-често след празниците си ги засаждат в двора. Не рядко на неподходящо място или забравят да ги поливат и затова дръвчетата загиват. Да отгледаш едно дърво не е лесна задача и изисква постоянство и грижи.

- За да се засади и отгледа дърво, кое е важно, за да може да се прихване и израсне?

- Не е препоръчително фиданките да се засаждат на „гол корен“, т.е. без почва около кореновата система. Иглолистните видове са значително по-чувствителни от широколистните.

Когото фиданките са произведени в саксия, тяхното засаждане в градска среда може да се извършва целогодишно. Когато се използват фиданки с коренова бала, тяхното изваждане и засаждане е възможно само в периода на есенно-зимния покой – от есента след приключване на листопада до разпукването на пъпките през следващата пролет.

Засадените фиданки са особено чувствителни на засушаване. Веднага след засаждането и след утъпкване на почвата около фиданката трябва да се полива обилно, както и през цялата първа година, докато укрепне. Но, например, наторяване през първата година след засаждането не е препоръчително и особено за фиданките с коренова бала, защото целта е да нараснат корените, а не короната на фиданката.

- Включват ли се често ваши студенти в залесителни инициативи?

- Студентите от Лесотехническия университет, особено от специалност „Горско стопанство“, ежегодно извършват залесявания по време на практическото им обучение, това дори е заложено в учебния им план. Имаме вече изградена традиция студенти от всички специалности да участват в залесявания в седмицата на гората. Активно е тяхното участие и в инициативата на Президента „Да засадим дърво, да възобновим българската гора“, както и в инициативата на Столична община – „Новата гора на София“. Тази година ще се включат и в инициативата #залесявамеактивно2022 на Нестле България.

Но засаждането на дървета и храсти може да бъде свързано не само със създаване на гори, но и с изграждане на обществените паркове и градини. Това вече е проектантска дейност и има своите особености при поддържането. Тук активна роля имат нашите студенти и възпитаници от специалност „Ландшафтна архитектура“.

- В събота предстои инициативата "Залесяваме активно" на Нестле, където ваши студенти ще помагат в засаждането дръвчета в "Новата гора на София 2"- с. Негован, проект на Столична община. Какво ще посъветвате всички ентусиасти?

- Не забравяйте, че горите са зеленото злато на България. Те са и част от националната ни памет, те са белите дробове на планетата ни. В тях са разположени много водни площи, природни и исторически забележителности, предоставят условия за летни и зимни спортове и са изключително предпочитана дестинация за отдих и туризъм. Но и не забравяйте, че те трябва да бъдат правилно стопанисвани и всички ние трябва да ги пазим.

В събота, на 12 ноември, нашите студенти и преподаватели ще са на място, ще помагат на доброволците, ще им показват и предават от знанията си. Така че заповядайте, за да засадим заедно 3000 фиданки, а всичко необходимо ще бъде осигурено на място от Столична община. Нестле България са се погрижили за доброто настроение, много награди и игри с аниматори за най-малките. Така с настроение и общи усиля ще дадем своя принос в създаването нова гора около София, което ще служи за зелен пояс, за да имаме по-чист въздух и по-зелено пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews