Главна инспекция по труда започва проверки на строителни обекти

OFFNews 24 април 2023 в 14:47 1471 1

строеж

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Строеж

Главна инспекция по труда започва проверки в цялата страна на строителни обекти от 24 до 28 април като част от Европейската седмица на действието, организирана от Европейския орган по труда, съобщиха от пресцентъра на ГИТ.

Инспекторите по труда в София ще бъдат подпомогнати от командировани инспектори от други градове.

След селското стопанство през 2021 г. и транспорта – през 2022 г., през 2023 г. ЕОТ ще съсредоточи своите усилия за повишаване на осведомеността за прилагане на трудовото законодателство в сектор „Строителство“.

През 2022 г. в сектора са извършени 5585 бр. проверки. Установени са 29 112 бр. нарушения, от тях 19 411 бр. са по осигуряване на здраве и безопасност при работа. Случаите на работа без трудов договор са 808 бр., което е почти 24% от всички установени случаи.

Извършените проверки от контролните органи на Инспекцията по труда установяват, че най-честите нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са:

  • неизползване на колективни и лични предпазни средства;
  • липса на обучения и професионална квалификация за извършваните дейности;
  • неосигурено обезопасяване на конструктивни отвори и конструктивни елементи;
  • работа на необезопасени скелета;
  • необезопасеност на изкопите;
  • боравене с неизправни машини и инструменти;
  • неправилни действия при внезапно спиране на електрозахранването;
  • използване на нестандартни (самоделни) пособия;
  • неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е предпоставка за спъване и падане;
  • самоинициирани действия за отстраняване на авария или на дефекти на машините и други.

Инспекцията по труда напомня на работниците, че липсата на трудов договор при трудов инцидент възпрепятства възможността им да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“, както и да претендират за неизплатени възнаграждения.

Специален софтуер помага на работниците и служители да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират.

Софтуерът представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления – работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др. Инструментът е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, която е партньор по проекта, на адрес https://www.gli.government.bg/udw/

Осигурен е и пряк път към него чрез банера „Провери дали работиш недекларирано“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки