'Главболгарстрой': Единствено укрепваме свлачището на Алепу

OFFNews 25 януари 2019 в 18:28 3653 0

Снимка БНТ

Фирмата "Главболгарстрой" излезе с официална позиция във връзка със строителството на Шофьорския плаж в местността Алепу, станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”.

От строителната компания са категорични, че "на проверявания имот се извършва само и единствено първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години". "Причината да се стартира скъпоструващо и технически сложно укрепване е, че вече десет години активното свлачище срутва пътя и прави плажа неизползваем, като същевременно застрашава живота и здравето на хората, преминаващи пеша или с автомобилите си, допълват още от „Главболгарстрой“

В своята позиция фирмата отбелязва, че "строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика".

От дружеството заявяват, че приветстват публично инициативата съответните държавни институции да извършат незабавна проверка относно законността на строежа и уверяват, че ще окажат пълно съдействие на контролните органи. "Уверени сме, че пълната и задълбочена проверка ще установи отсъствието на нарушения при изграждането на укрепителните съоръжения", посочват от „Главболгарстрой“.

"Длъжни сме да напомним, че имотът не е собственост на „Главболгарстрой“ и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие", се казва още в позицията на стоителната компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови