Незаконно ли се строи на плажа край Алепу

OFFNews 24 януари 2019 в 16:13 6871 2

Снимка Васил Гюров

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" призовава в отворено писмо премиера Бойко Борисов и неговото правителство да извърши проверка на строителството на Шофьорския плаж в местността Алепу, станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”.

От фирмата-строител обясняват, че на мястото ще се строи вилно селище, като първият етап е укрепване на свлачище, което собствениците трябвало да покрият.

Планира се вилното селище да се построи върху площ от 7000 кв. м.

"С 2-3 етажа, тук няма да се издигне някакъв небостъргач. По проект това е една стъпаловидна структура, която ще пълзи по терена”, обясни пред Нова телевизия архитектът на обекта Веселин Колев.

"Строителството на Алепу се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо". Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в имота, в който се извършва строителството, е допустимо такова със следните параметри: интензивност на застрояване до 0,5, минимална озеленена площ минимум 70 % и височина на застрояването до 7,5 м", посочват те в писмото си.

От "За да остане природата в България" отбелязват, че "органите на изпълнителната власт в нарушение на ЗУЧК, са допуснали и разрешили в този имот интензивност на застрояването – 1, процент на озеленяване 50% и височина на застрояването – 10 м. Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м".

„Комплексът не е разположен на плажа. Той изглежда, че е на плажа, тъй като това, което виждате в момента, това са основите, те са реално под земята, където е било възможно преди свлачището да бъдат построени тези сгради”, заяви той.

„Можете да видите пътя, който пропадна и ние решихме да действаме преди, недай Боже, да имаме нещастен инцидент. Това е път, по който минават през летния сезон много коли, автобуси, пешеходци, които се разхождат”, посочва Радослав Котларов, изпълнителен директор на фирмата-строител.

Те са категорични, че имат всички необходими разрешителни за строежа. 

Работата по укрепването на свлачището трябва да приключи до края на март. Строителите са категорични, че дейности през активния туристически сезон няма да бъдат извършвани и обещават свободен достъп до плажа.

РИОСВ е започнала проверка, като резултатите ще бъдат обявени до дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

25.01 2019 в 09:04

Абе малоумници вземете и бетонирайте всички плажове!!!!