Героите, които никога не се оплакват

Зарина Василева 12 март 2019 в 15:30 5294 0

Снимка Екатерина Ковачева

„Пада, пада. Сняг върху сняг. Всичко засипва. Изчезват скали и дървета, пътеки и урви. Сякаш никога не ги е имало. Дори формите им се изгубват. Сняг навсякъде.“ *

Изминалата година с ледено хладнокръвие показа, че природата винаги има последната дума и взима дори най-добрите и най-смелите. 2018-а е отбелязана и като рекордна за Планинската спасителна служба (ПСС). Проведени са над 100 акции, оказана е помощ на 2500 човека, а 11 са намерили смъртта си в планината.

Как се оцелява при лавина? Като не попадате в такава. Според статистиките, 90% от хората издържат под лавина в първите 15 минути, след половин час, цифрата на оцелелите пада под 40% .

Смразяващ студ, пронизителна тишина след унищожителния грохот, страх и безвремие. Хора, разделени от грамадата сняг и борещи се с безпощадния фактор на времето – едните да оцелеят, а другите да ги спасят. Сами срещу природата.

Или не толкова сами, защото ги има тях – най-бързите, отдадени, безкомпромисни, непретенциозни и безстрашни спасители на четири крака. Благодарение на природните си дадености, един четириног спасител за 20 минути върши работа, колкото 30 човека за 5-6 часа. Те могат да подушат човек, затрупан под лавина, дори на 4-5 метра дълбочина. Изглежда, че природата отново е на страната на хората, този път чрез техните кучета.

В Планинската спасителна служба при БЧК има 530 спасители и 22 спасителни кучета. Групата за спасяване с кучета е създадена през 1974г., а през 1988г., при земетресението в Армения, е първото участие на ГСК извън пределите на България. Групата е част от единната спасителна система в България, като взема участие в действия за ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи, както в страната, така и в чужбина.


Всеки, който е имал куче знае колко време и енергия отнема усвояването на най-обикновени умения. Подготовката на едно куче спасител отнема около три години. С всяко едно животно се работи строго индивидуално, с определени методи и начини на дресировка. Освен всекидневните тренировки се провеждат и три основни курса през годината - януари, април и септември.

Породите, които са подходящи за спасителни кучета са няколко: немска овчарка, белгийска овчарка (Малиноа), лабрадор, голдън ретрийвър, бордър коли и някои мелези с доказани работни качества, но най-вече се подбират кучета от различни работни линии с т. н. умерен тип висша нервна дейност /Сангвиник/, разказва Емил Нешев от ПСС.

За последните пет години с помощта на кучета-спасители са проведени 421 спасителни акции в планината, при които е оказана помощ на 10 223 човека. Всяка една акция с открит човек (жив или мъртъв) е успешна за кучето, то не разбира в какво състояние е самият човек, защото всяко намиране е свързано с похвала от страна на водача.

Обикновено „трудовият“ стаж на спасителните кучета е до 10 годишна възраст, после се пенсионират, но остават част от семейството до смъртта си. При своята работа, кучетата често изпадат в живото застрашаващи ги ситуации, получават и травми, някои дори не доживяват пенсионна възраст.

Затова на четириногите спасители са им необходими две специализирани звукоизолирани ремаркета. Комфортният и безопасен транспорт на кучето е предпоставка то да може да работи максимално ефективно. По време на обучението и при действителни акции кучетата ще живеят в тях, а да бъдат отпочинали - това е от голямо значение за успеха на акцията.

„Беловласи хребети, неуморни носачи на небе. Човекът потъва в самота, гъмжаща от цялата вселена.“ *... Поне докато не чуе кучешки лай.

Можете да подкрепите проекта „Спасители на четири лапи” за закупуване на две специални ремаркета за превоз с дарение през платформата izberi.rbb.bg.

* "Лавината", Блага Димитрова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови