ГДБОП разби международна група за пране на пари с криптовалута

OFFNews 19 януари 2018 в 18:20 6951 3

Служители на ГДБОП, съвместно със следователи от отдел „Следствен“ и под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Екипът, в който участват и служители на ДАНС, се включил в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка активно са съдействали представители на Евроджъст и Европол.

На територията на България са претърсени офисите на българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и още 14 други дружества. Иззети са сървъри и други доказателства. До момента са разпитани 50 свидетели. 

Предприети са процесуално-следствени действия спрямо две българки с германско гражданство. Обвиняема по делото е Ружа Игнатова.

В рамките на международното разследване е станало ясно, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено.

Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги. Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Не е изключено схемата за пране на пари чрез виртуална валута да е тръгнала от България. У нас са намерени редица сървъри, свързани с незаконната дейност, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В продължение на 3 години международната престъпна организация е успяла да привлече над 3 милиона клиенти, потребители, инвестирали в обучителни пакети за криптовалутата уанкойн, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Разликата между биткойн и уанкойн е, че ако биткойн е децентрализирана валута, то уанкойн е централизирана. Тоест, уанкойн може да бъде придобит само от конкретна международна асоциация. Ако биткойн може свободно да се купува и продава в интернет, то уанкойн може само чрез асоциацията. Германските власти разследват дали има заобикаляне на валутни закони, допълни Гешев. 

„OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации. Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута, обясниха разследващите, цитирани от БГНЕС.

През септември 2015 г. българската Комисия за финансов надзор предупреди, че "дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с OneCoin не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство в областта на капиталовите пазари".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови