Галъп: Над половината българи няма да почиват тази зима

OFFNews 06 ноември 2017 в 13:19 3908 2

Повече от половината българи няма да почиват тази зима, но като цяло развитието на туризма у нас се оценява високо.  

Това показват данните от редовния експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен от 1 до 3 ноември чрез телефонно интервю сред 805 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните. 



5% от анкетираните твърдят, че са лично потърпевши на измама или фалшификация в интернет. Още един процент казват, че и те, и техни близки са ставали жертва на такава. Тези общо 6% се равняват на малко над 300 хиляди души. Други 4% споменават, че техни близки са били потърпевши. В началото на зимния сезон цели три-четвърти от българите са почти автоматично сигурни, че в предстоящите празнични акции и намаления търговците ще са по-скоро некоректни. 

52% от българите няма да почиват тази зима, 31% от запитаните ще предпочетат България, 13% смятат да почиват в България, но и да отидат в чужбина за зимна почивка, или пътуване, свързано с коледно-новогодишните празници, а 4% споменават само чужбина. 

Като цяло обаче българите намират, че туризмът у нас върви към по-добро: 68% казват това, а 18% са на обратното мнение. 

Когато бъдат попитани кой защитава потребителските интереси в курортните места, 40 на сто от хората посочват Комисия за защита на потребителите. Любопитното обаче е, че веднага след това идват медиите (16%), 7% споменават неправителствените организации, а правителствената администрация в лицето на ресорните министерства, се споменава в 5% от случаите. С малко повече споменавания са правоохранителните органи, а 8% казват, че никой не защитава правата на потребителите. 

Българите, когато чувстват потребителските си права нарушени, се обръщат най вече към Комисията за защита на потребителите - 58 на сто. 

Националната агенция за приходите и агенцията за безопасност на храните са другите два ресорни центъра, които се набиват на очи, когато става дума за проверки в туристическите места. Те изпъкнаха съответно с 13% и 12% от споменаванията, когато „Галъп интернешънъл“ попита коя е първата асоциация на българите, когато става дума за проверки в отминалия летен туристически сезон. Разбира се, при този въпрос най-много изпъкнаха действия, като тези на Валери Симеонов (48% от споменаванията), уточняват от агенцията. 

„Галъп интернешънъл“ потърси и обществения усет кои акции за потребителска защита са ориентирани към реален резултат и кои постигат най-вече медиен резултат. В челото закономерно се оказаха акциите, в които хората виждат най-голяма полза за живота и здравето – тези, свързани с храната и с децата. 

Мнозинството от българите (82%) подкрепят ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители. И тази тема активира автоматизми и е красноречива за това, че подобен тип мерки са винаги топло посрещнати. В това отношение действията но омбудсмана и на подкрепилите го парламентарни групи се възприемат очевидно добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.11 2017 в 21:06

Ми, аз не знаех, че българите са длъжни да почиват през зимата.
Освен ако не са селяни, разбира се, понеже тогава няма много работа на полето.

7506

1

Аууу завалиите!!

Да стоиш в къщи пред телевизора за работа ли го смятат?