Foreign Policy: Кристалина Георгиева е човек на "Мултигруп", доносничела е на ДС

OFFNews 18 октомври 2016 в 10:07 33746 67

Журналистическо разследване твърди, че заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, "крие скелети в гардероба си", пише Euractiv.

Според публикацията ЕС продължава да назначава ръководни фигури, без да е проучило миналото им както трябва.

Швейцарският журналист Ив Кугелман е публикувал вчера статия на интернет страницата на изследователския институт на Foreign Policy озаглавена “Основната грешка в ООН, която едва бе предотвратена”. Американската организация е един от най-престижните мозъчни тръстове, анализиращи външната политика и въпросите на сигурността в САЩ.

Според публикацията на реномирания американски институт „в случая на г-жа Георгиева изплуват сериозни твърдения“, които са свързани с нейното минало и настояще. Тези твърдения са групирани в две категории: миналото ѝ в годините на комунистическия режим в България и нейните контакти с бизнес група с предполагаеми връзки с организираната престъпност.

Статията е обобщение на няколкомесечно разследване по тези обвинения, посочва авторът, което е протекло и по време на кампанията с номинацията на Георгиева за поста генерален секретар на ООН. Изследването е базирано на интервюта с бивши агенти в българските служби за сигурност, политици и „граждани, които имат достъп до съответната информация“. Авторът се е позовал и на архивни материали и открити източници, като е провел и консултации с експерти по работата на тайните служби, в частност в България.

Един от тях – бивш офицер от 6-о управление ДС, който в проучването е посочен под псевдонима Андрей Войнов, твърди, че след като започнала да преподава политическа икономика в института Карл Маркс (сега УНСС, бел. ред.), Георгиева е била вербувана като информатор на службите. Според твърденията това ѝ гарантирало да продължи научната си дейност в лондонското училище по икономика през 1987 г.

Георгиева бе номинирана в последния момент за кандидат за генерален секретар на ООН, но има подозрения, че е водила кампания поне в продължение на година в позицията си на еврокомисар.

Авторът започва с това, че българският премиер Бойко Борисов посочи Георгиева като кандидат за най-високия пост в световната организация само седмица преди вземането на финалното решение. Посочва се и че въпреки загубата на българката тя ще остане зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета на ЕС.

“Има сериозни съмнения за миналото на Георгиева от времето преди демократичните промени, както и за сегашните ѝ семейни връзки с бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като "един от доайените на българската организирана престъпност", пише Кугелман.

Той цитира имената на няколко души от обкръжението на Георгиева, включително и офицер от комунистическите тайни служби, който твърди, че Георгиева е била важна за тях. Посочва се и че Георгиева отрича подобни връзки.

В публикацията премиерът Борисов е цитиран да казва, че Георгиева "има досие" и се обяснява, че това е термин, който се отнася за информатори или сътрудници на тайната полиция в България.

Авторът цитира и източници, които твърдят, че Георгиева е имала връзки с "Мултигруп" - бизнес империя от ранните години на демокрацията в България. Дава се и пример, че дъщерята на Георгиева Десислава Кинова е била дългогодишен служител на компании от групировката.

Кугелман посочва, че американски дипломати описват "Мултигруп" като "доайен на българската организирана престъпност". Дори и твърдението да е преувеличено, е вярно обаче, че в САЩ има отвращение към точно тази бизнес група, което се потвърждава от официална кореспонденция на Държавния департамент, разкрита от Wikileaks, пише авторът.

"Въпросите, свързани с Георгиева, говорят за по-широк проблем: твърде често, както в ООН, така и в ЕС на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол", убеден е Кугелман.

Георгиева не е била проверявана за принадлежност към Държавна сигурност от българската Комисия по досиетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

70

Red or Dead

19.10 2016 в 16:54

Лекотата и ефирността които царуват перманентно ин йор хед предразполагат към винаги леки и успешни дни......да ли.....

Ама айде и на теб нещичко в унисон с чувствата които те обземат четейки коментарите...НИ;).....много дълбок четец на чужди мисли съм брей...и то от разстояния, все пак школата на Кашпировски сме завършили, казвам го с цялата ми вродена скромност;)

Ти специално си ми все едно те гледам с.......3D очила...и то на ОГРОМЕН екран, но не се притеснявай......поствам ти клипа с бг превод, защото очевидно САМО руският ти е като матерен.....а държа мноооооого на текста;)

https://goo.gl/jqky9l

63994

68

Red or Dead

19.10 2016 в 14:04


ELPIDA, сърдечни поздрави;)

Искрено благодаря за романтичното завръщане в 90 те години с този невероятен и самобитен изпълнител.....имах щастието да го гледам на живо, а точно тази песен е невероятна симбиоза на прекрасна музика и покъртителен текст......
Тогава имах възможност да се запозная с доста от техните изпълнители(с някои и на живо).....най-траен ми остана естествено първия с....Гликерия...появи се точно като клонинг на Тина Търнар същата визия...същите послания...невероятно харизматична ми се видя тогава, а и беше буквално на метри от мен.....

Сега много ми хареса един младеж когото видях в Шоуто на Слави....https://goo.gl/bJ8zGP......

...тук също е много силна симбиозата музика/текст......въобще гърците са невероятно добри майстори в тази насока.......

Успешен и хубав ден......

26179

65

ELPIDA

18.10 2016 в 22:15

@ 60 ,

https://www.youtube.com/watch?v=gyViMD8pZHo