Financial Times: Зад скандала с ЕРП-тата в България има руски интереси

ОFFNews Последна промяна на 15 май 2014 в 20:13 8022 19

"Financial Times"

"Случаят с чешки и австрийски инвеститори отблъсква партньорите на България в ЕС и увеличава подозренията за тайно руско влияние“, пише в статия на Financial Times по повод споровете за плащания между НЕК и трите дружества - EVN, CEZ и Енерго-Про.

„Европейската комисия и шест страни от ЕС се оплакаха в България от начина, по който се третира случаят, а той е тест за върховенството на закона", пише изданието.

"Случаят (с трите електроразпределителни дружества в България) се следи като барометър за руското влияние сред загриженост, че местни бизнесмени с руска подкрепа лобират да изградят свои дяловe в бизнеса с пренос на енергия, ако чуждестранните инвеститори бъдат лишени от лицензите си“, допълва Financial Times. 

Вестникът цитира писмото от еврокомисаря Гюнтер Йотингер до българския енергиен министър, в което се отбелязва, че комисарят следи отблизо „ситуацията във връзка с продължаващите процедури за отнемането на лицензите от ДКЕВР и, ако се наложи, ще предприеме необходимите юридически стъпки, за да гарантира пълното спазване на законите на ЕС.

Йотингер допълва, че спорът трябва да се реши в търговски съд, а не с политически мотивирано нареждане на регулатора.

Посланиците на Германия, Франция, Австрия, Чехия, Дания и Финландия са предупредили Пламен Орешарски, че отнемането на лицензите "ще изпрати крайно негативен сигнал към всички настоящи и бъдещи инвеститори в България", пише още Financial Times.

Премиерът отвръща, че просто се прилага законът и никой не притиска регулатора, въпросът за цената на тока е "експлозивна материя" в страната, а медиите представят предстоящото решение като шанс за тласък към управляващите социалисти точно преди изборите за Европейски парламент, допълва изданието.

 Financial Times отбелязва, че ЕРП-та се оплакват от ограниченията на българския регулиран пазар, че в сектора години наред са допускани системни грешки, цените са намалявани от политически съображения и още се усеща ефектът от рязкото увеличаване на сегмента на възобновяеми източници.

Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания споменава за руско влияние в случаите с ЕРП-та и с "Южен поток", което често се осъществява чрез местни медии, контролирани от българи в близки връзки с Русия.

"Руското влияние в енергетиката на България е повсеместно", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 20:55

А влиянието на САЩ и ЕС като независимост ли се възприема?Когато ТЕ ни крадат, да продължаваме ли да ги приветстваме? Може ли да паднем още по- ниско по стандарт в ЕС? Може и да може- когато имаме само един господар и не можем да си помислим даже да го заменим. Перфектни дупедавци сме и..ни харесва!

16.05 2014 в 15:37

Някой очаквал ли е Offnews да публикуват нещо друго?! Странно дали техните редактори са в мейлите на Прокопиев с опорните точки, ще трябва да се погледне. Поне да сме малко наясно със собствеността в този "независим информационен" източник. Иначе е странно, че еврокомисарят Йотингер не знае, че всички административни актове, каквото е отнемането на лиценза, могат да бъдат обжалвани в съда. Интересно е също така какво мислят посланниците на Германия, Франция, Австрия, Чехия, Дания и Финландия за това, че въпросните инвеститори са ограбили с измама българските си клиенти в размер на 818 милиона лева?! Какъв ли сигнал дава това на българските граждани за подобни "инвеститори" и техните местни директори, какъвто е Митко Каратиста примерно? Българските граждани, надявам се, да могат да си отговорят сами на въпроса следващата седмица.

16.05 2014 в 10:39

Никакви европейски фирми - енергетиката ни трябва да се владее от русия ! И какви са тия 230 еврогейски волта, най малко по 10 kV на домакинство, и по реактор за всяко населено място с над 20 жители (като броим и говедата) !!!

16.05 2014 в 09:32

Ха ха тайно руско вляние. Та то по- явно не може да е освен ако не доидат зелените човечета. Споко след изборите всичко ще си тръгне постарумо, сега борбата да се вземе някой глас повече. Ако някой си мисли че от тези 800 млиона поне половината не са отишли в партиините каси жестоко се заблуждава.

15.05 2014 в 23:18

Много нещо им дойде на червената смрад, нещо на 2-ра смяна са минали, ама ще се изклецани, от Посрано няма да им платят добавки.

15.05 2014 в 22:43

Разбира се, въобще не се съмнявайте, САМО РУСКИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ ДА СА, тези мръсници руснаците клатят чехи, австрийци и всякакви други крадци, въй, въх, въх ...
Трябва на 100 % да повЕрваме на тоз пасквил, че колко му е да е платен от ЧЗ, Мез, и т.н., и ако не мине номера с "руските интереси", може да пуснат партенката за ВИЕТНАМСКИ, ЗАНЗИБАРСКИ и т.н., пък докато глупавите бугари се осеферят, че пак ги крадат, тези ще си напълнят джобовете

15.05 2014 в 22:40

"инвеститурите"чез иенерго про и евн саизгонени от Албания и Унгария защо Европа не се занимава с тях .Те са узурпатори не инвеститури .Неправят никакви инвестиции ,вюжното черноморие ни уставиха без ток вразгара на сезона,вДобруджа ни спират тока при най малкия дъжд.Бьлгария на никого не е навредила новсички я нападат Германия-виновна за вторатасветовна война,Англия -столкова колонии,присвиила чужди богатства ,кризатас с Аржентина Франция -виновна с Наполеон .Всичките тези дьржави са нападали Русия,асега са толкова аругантни !

15.05 2014 в 22:30

Що ли ми намирисва червено свинско пърлено.

15.05 2014 в 21:40

Тея ЕРП-та са толкова "инвеститори", колкото дребнобританците са били "инвеститори" в Индия.

Нахвърлиха се да разграбват най-бедната страна в Европа, не ги е срам!

15.05 2014 в 21:33

Това, което се опитват да направят сегашните упрявляващи е голяма глупост - не може държавата да се управлява с партийно съобразени решения- както едно време. Такива спорове се решават само в съда и толкоз - няма значение кой какво иска и си мисли. Жалко, че навремето И.Костов изглежда се споразумя с червените и не им отряза главата. И сега те преодоляха страха и благодарение на хорската простотия и инерция в мисленето си плетат кошницата.