ГЕРБ внася нов вот на недоверие заради "Южен поток"

OFFnews 09 май 2014 в 09:24 3995 8

Бойко Борисов

ПГ ГЕРБ ще внесе в деловодството на парламента нов вот на недоверие, обяви в кулоарите на парламента лидерът на групата Бойко Борисов.

Вотът ще бъде заради политиките на правителството в сектор "Енергетика" и по-конкретно - заради "провала на проекта "Южен поток".

"Днес ще внесем вот на недоверие по тема енергетиката заради проваления проект Южен поток от некомпетентността на Стойнев главно, от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за Белене, от това, че фалираха основните ни енергийни компании, от това, че задържаха цената на тока предизборно", обясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че е поискал финансовите отчети на енергийните компании от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но от ведомството са отказали. Борисов се позова на вътрешни данни, според които държавните енергийни компании са пред фалит.

"Защо провалиха "Южен поток"? Защото вече една година обявиха десет пъти , включително направиха и първа заварка, че започват строителство, обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, то не беше март, сега остана за юни. Защо? През това време ЕК им отне правото да преговаря. Защо? Защото не искат да прилагат европейското законодателство", обясни Борисов.

Енергийният експерт на левицата Явор Куюмджиев заяви, че е "абсурдно" ГЕРБ да искат вот на недоверие заради енергетиката, защото, по думите му, именно те са съсипали сектора.

"За близо една година се направиха уникални усилия енергетиката да се стабилизира, а не да катастрофира. Според доклада на Световната банка, поръчан от служебния министър Василев, ако не се бяха предприели мерки за стабилизиране на енергетиката, тя щеше да е приключила", каза пред журналисти в парламента Куюмджиев.

Ако ГЕРБ внесат вота на недоверие в деловодството на парламента днес, той трябва да бъде обсъден в срок не по рано от три дни и не по-късно от седмица, макар че днес е последният работен ден на парламента преди изборите на 25 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!