"Блиц" публикува пощата на Прокопиев

ОFFNews 14 май 2014 в 17:52 3453 78

Иво Прокопиев

Снимка Сергей Антонов

Иво Прокопиев

Сайтът Blitz.bg публикува имейл, за който се твърди, че изпратен от издателя и съсобственик на "Икономедиа" Иво Прокопиев до главните редактори и други ръководни кадри на изданията на същата група.

В личната си кореспонденция авторът описва, че темата с лицензите на ЕРП-тата се развива по "Костинбродски сценарий". Подателят излага множество аргументи в подкрепа на тезата си и съветва изданията да разработят темата.

Единственият истински скандал, който виждам, е проникването в чужда електронна поща. Този, който го е направил, е извършил престъпление. Това е скандалното и недопустимото. Както се вижда и от съдържанието на публикувания и-мейл, в него няма нищо лично, обидно или скандално, коментира пред OFFNews Иво Прокопиев (позицията на съсобственика на "Икономедиа" можете да прочетете тук).

"Блиц" твърди, че имейлът е бил изпратен до редакцията. 

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Здравейте всички,

Темата с лицензите на ЕРП се развива по "Костинбродски сценарий".

По потвърдена от два източника информация - среща на Бобева с посланици от ЕС седмицата преди този уикенд, и източник на ЕВН от МИЕТ, има план лицензите на трите ЕРП да се отнемат на 15 май, непосредствено преди изборите.

Ето някои мои разсъждения по темата:

Както при скандала с бюлетините, идеята е да се създаде максимално напрежение и популистка вълна, от което да спечели правителството и партиите от управляващото мнозинство преди изборите. Вероятно има правена социология, която показва подкрепа за такива действия, които подкрепят намаляването на цените на тока, защитават бедните от монополите, наказват алчните чужди инвестори и оставят "фирмите в България на българите".

Причината да се стигне до тук, е нежеланието на ДКЕВР да отчете разходите които НЕК е дръжен да направи за на покрие на ЕРП разходите които те правят за изкупуване на енергия от ВЕИ.

Нежеланието идва от политически натиск да не се увеличават цените на тока. Този момент беше ясно коментиран в писмото на Йотингер, че ДКЕВР не е политически независим орган.

Поради липсата на компенсаторен регулаторен механизъм от ДКЕВР, но наличието на законово задължение и договори, както от ЕРП към ВЕИ, така и от НЕК към ЕРП, ЕРП се оказват между чука и наковалнята и започват насрещни прихващания. По този начин в НЕК започва да се трупа сериозен дефицит и декапитализация. Виновен за този дефицит е ДКЕВР, който отказва да включи тези разходи в цената на тока.

С процедурата по отнемане на лицензите ДКЕВР се опитва по административен път да принуди частните ЕРП да поемат дефицита и да се декапитализират за сметка на НЕК. По този повод ЕК в писмото до Стойнев посочва, че частните спорове между търговски фирми трябва да се решават в съда, а не от регулатора.

Освен политическите мотиви има и икономически. През ЕРП минават огромни парични потоци, които при отнемане на лицензите и назначаване на администратор ще се насочат към банката на властта КТБ. По подобен начит парите от таксата, която парламента наложи върху ВЕИ се събира по сметка на ДКЕВР в КТБ и не се ползва.

Застраховките на активите на ЕРП ще се насочат към Виктория от групата на КТБ, която печели повечето застраховки в държавната енергетика през последните години.

Строителството и ремонтите на ЕРП ще се насочат към строителните фирми на Пеевски и Василев -Водстрой и Техноекспортстрой, които прибират голяма част от обществените поръчки в инфраструктурата в последно време.

Изобщо, явно има създадена стройна организация, която обаче създава значителни рискове и ще струва скъпо на всички.

Първо, отнемането на лицензите не е законно. Установяването на това обаче ще отнеме години съдебни дела в България и чужбина. Цената ще я платят данъкоплатците, защото след приключване на делата, държавата ще трябва да изплати инвестициите в пълен размер. Общата стойност на направените инвестиции от трите ЕРП е поне 4 млрд. лева.

ЕРП са ключов контрактор в икономиката. Отнемането на лицензите ще създаде тотална правна несигурност, защото ще постави на риск хиляди договори за доставка на ток, изкупуване на ток, множество други договори за изпълнение.

Само един пример: Отнемането на лиценза на страната, която има законов ангажимент да изкупува (по договорите за изкупуване на ел. енергия) е събитие на дифолт по договорите за банково финансиране на съответния проект. Трите ЕРП са страна по ВЕИ проекти с договори за изкупуване с поне 2-2.5 млрд. лева банков дълг.

Освен удар по инвеститорите във ВЕИ, това е удар по финансиращите банки, защото те трябва да да заделят провизии и посрещат регулаторната несугурност с капитала си. Подобен размер провизии представлява системен риск за банковата система в България.

Такава демострация в лицето на ЕК, след писмото на комисаря Йотингер, ще е нов удар по репутацията на България като предвидим партньор и със сигурност ще засили международната изолация.

Най-вероятно ще последват искания за оставка на Станишев като лидер на ПЕС, защото като основен партньор в управляващата коалиция, той носи лична отговорност за създаването на хаос и погазването на европейското законодателство в енергийния сектор.
Това по съществото.

Организационно: Моля, направете нужната организация за утре или най-късно в другиден да осветим предварително този сценарий. Явно това ще е един от основните акценти преди изборите.

Търсете посланици от ЕС за впечатления от срещата с Бобева, Калина Трифонова от ЕВН е на разположение за неофициален коментар, търсете и другите ЕРП.

ДКЕВР и МИЕТ дано кажат нещо. Може да пробвате и Бобева и Орешарски. Красен Станчев от инициативата "Да спасим енергетиката" ще говори със сигурност. Основните стейкхолдъри - инвеститорите в ЕРП, инвеститорите във ВЕИ, банките, синдикати, потребители.

Подгответе серия от статии за Дейли през седмицата и нещо обобщаващо за седмичния К. В Дневник е хубаво да излезе сценария в началото, после както Вели прецени, според развитието с мнения и коментари. Може би Дневник да се фокусира върху политическата страна.

Медиапул също пишат по темата. Те знаеха за срещата с посланиците. Май интерес е проявил и Уолстрийт Джърнъл. Предполагам тук на място Ройтерс и Блумбърг ще са активни, защото е голяма и има много засегнати.

Потърсете и политическите сили - ГЕРБ и РБ. За тях това също е възможност за изява и радикализация, продполагам поне РБ ще реагират, защото за тях няма потенциални вреди.

Търсете също и ЕК, ето пак телефона на говорителката на Йотингер - Сабине Бергер (32460792792). Предстои вероятно втора среща между Стойнев и Йотингер по тази тема и Южен поток преди да се вземат решителните действия. Важно е те как ще коментират. Да се пробваме да намерим писмото на Йотингер до Стойнев. Може би евродепутатите от ГЕРБ и РБ го имат. Пробвайте и от офиса на Кристалина Георгиева да го потърсите.

Търсете и представители на ПЕС да коментират по темата. Те са в доста разкрачено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!