Фандъкова успокоява обгазените столичани с безплатен градски транспорт

OFFNews 31 януари 2017 в 17:04 9530 8

Въздухът в София е силно замърсен последните дни, отчетоха от Столична община. Статистиката показа в пъти над нормите фини прахови частици, като най-силно замърсените квартали се оказаха "Павлово" и "Хиподрума".  

А причините за мръсния въздух, който столичани дишат, е засилената употреба на битово отопление, многото коли и изненадващо - солта, с която се опесачават заледените улици.

След стряскащата статистика и хилядите оплаквания от столичани кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви програма за справяне с мръсния въздух. 

Ето какво написа Фандъков за мръсния въздух на София: 

Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха, която с екипа ми ще представим в следващите дни, включва серия от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници. Част от новите политики, които предлагаме и ще защитаваме са:

Строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Предлагаме законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който обозначава екологичния клас, върху всеки автомобил, който се движи на територията на Столична община. Целта на промяната е да даде възможност за допълнителен контрол от Пътна полиция и Столична община.

Система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. Предвиждаме и създаване на местна система за мониторинг на въздуха.

Безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.
Екологичен мониторинг на територията на Столична община, който отчита локалните източници на замърсяване и фокусирани действия към тях.
Провеждане на информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.
Закупуваме електробуси за градския транспорт и даваме възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града. 

Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години и продължаваме. В това число строителството на третия лъч на метрото, с който очакваме да спестяваме до 90 хил. т. годишно вредните емисии и модернизацията на градския транспорт, като всички нови превозни средства задължително са с екостандарт ЕВРО6. Изграждане на нови велоалеи и нови буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им.

Увеличаваме честотата на миенето на основните улици и булеварди и включване на повече квартални улици. Продължаваме да залесяваме и да създаваме нови зелени площи около натоварените булеварди, както и ежегодно да залесяваме ерозирали и замърсени терени извън урбанизираната територия. В периода 2012 – 2016 г. само на територията на София засадихме 6 844 дървета. Отделно от това в последните 6 години залесихме 1041 дка горски територии, пустеещи земеделски земи и нарушени крайречни територии около София. През 2017 г. предвиждаме засаждането на 1200 нови дървета в града и залесяването на над 200 дка нарушени земеделски земи в крайградските зони.

Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община до 2020 г. ще бъде обявена публично като очакваме да получим бележки и предложения и от страна на гражданите, неправителствени организации и институции. През пролетта програмата ще бъде внесена за обсъждане и в Столичния общински съвет и гласувана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

31.01 2017 в 19:35

В моето детство беше и пО. Цяла зима миришеше и на дървени печки, и на кюмурени, и все беше мъгла. Ама тогава парно почти нямаше, еле па в кварталите с малки къщи.

42249

6

Denis Rizanov

31.01 2017 в 19:17

По врене на социализма, дори когато още работеше Кремиковци, толкова мръсен въздух не е имало. Честит ви капитализъм!

Така е Професоре, прав сте. И ние помним ОНИЯ времена. След 2000г не Кремиковци беше основният проблем, а прогресивното обедняване на работещите българи. Стигна се до там да си свалят радиаторите и да се отопляват на твърдо гориво. Това е жестоката истина за фините прахови частици. Другата - мпс-тата на дизел. Едно време на дизел се движеха само Икарусите в градския транспорт и танковете в Горна баня. :)
Днес, качило се секо на джип и писка с клаксона!

23293

5

Стефан

31.01 2017 в 18:58

Я па тая. Че хорицата се топлят с каквото имат, и за колкото имат. Като има прах щото кумините пушат, какво - ще пратиш пожарникарите фокусирано да им издухат печките с маркучите ли? А като им посинеят децата от студ, дали бащите им няма локално финно да те фокусират?
Или само ще набуташ купчина милиони на обръчова фирма, която да наслага безсмислени станции за мерене? Те какво ще мерят, очевидното ли?
Озапти алчността на топлофикацията, и народа сам ще си изхвърли печките. Всички знаят че парното е чисто и удобно.
Ама не става, а? Не става, щото го няма Кремиковци, и другите заводи ги няма. С което се гордеете, нали?
По социализма парното беше без пари, понеже беше дребна ширпотреба към промишлената пара, за която плащаха заводите. Айде сега да ви видя с "постиндустриалната икономика" как ще вкарате и тва в онова, и душата в рая. Предполагам - това не е трудно за една толкоз велика кметица, както казваше някой си Борисов.

42249

1

Denis Rizanov

31.01 2017 в 17:43

Спомням си как бойчето като кмет се дуеше, че ще затвори ОКОНЧАТЕЛНО Кремиковци и за това софиянци щели да му бъдат благодарни до края на дните си... Как щял да разцъфне, да се раззелени тоя ми ти град, да стане красив и чист... а на мястото на Кремиковци ще се появят нови паркове, офиси, хотели, развлекателни заведения...
Е от всичкото това 12 години по-късно само големия замърсител Кремиковци вече не функционира. Нито паркове има, нито София стана по-чиста, уютна и зелена.