Европейско изследване: 28% от българките са били насилвани

Александра Маркарян Последна промяна на 05 март 2014 в 14:30 6865 7

28% от българките са били насилвани - физически, сексуално или психически, сочат данните на FRA.

28% от жените в България са преживели насилие. При 23% от тях то е било физическо или сексуално насилие от партньора си. България е страната в ЕС с най-голяма концентрация на физическо насилие към жените от партньорите им*. У нас е и най-високият процент на жени, върху които мъже оказват психологически натиск чрез финансови средства. Данните са част от резулатите от мащабно изследване за насилието над жените, проведено от базираната в Австрия Агенция на Европейския съюз за основтите права (FRA), публикувано днес.


Данните са събрани през 2012 година. Те отразяват отговорите в преки стандартизирани интервюта на 42 000 жени на възраст от 18 до 74 години от 28-те страни-членки на Евросъюза.

На жените са били задавани въпроси за физическо, психическо, сексуално и психологическо насилие, за насилие в детството, за сексуален тормоз и преследване, включително и за нови средства за злоупотреба, като интернет.

33% от жените в ЕС (62 млн. души) са били насилвани след навършване на 15-годишна възраст. Най-висок е процентът в Дания (52%), следвана от Финландия (47%) и Швеция (46%), а най-нисък – в Полша (19%), Австрия (20%) и Хърватия (21%).

5% от жените в ЕС са били изнасилвани. Една от 10 са преживели сексуално насилие от човек, който не е техен партньор.

33% от жените в ЕС са преживели насилие в детството си.

Приблизително 13 милиона жени в ЕС са изпитали физическо насилие в течение на 12-те месеца, предшестващи интeрвютата в рамките на проучването. Това отговаря на 7 % от жените на възраст от 18 до 74 години в ЕС.

Приблизително 3,7 милиона жени в ЕС са изпитали сексуално насилие в течение на 12-те месеца, предшестващи интeрвютата в рамките на проучването. Това отговаря на 2 % от жените на възраст от 18 до 74 години в ЕС.

България е на първо място с най-висок процент - 6% - на жени, които признават, че са били физически насилвани от партньорите им през последната година преди провеждането на изследването. Средният процент за ЕС по този показател е 4.

При 3% от жените насилието от партньора е било сексуално. Средното за ЕС е 1%. Най-високото ниво е в Италия (4%), България е втора в целия ЕС по концентрация на сексуално насилие към жените от партньорите им.

14% от жените у нас са преживели физическо и/или сексуално насилие от човек, различен от партньора им. Средният процент за ЕС е 22.

28% от българките между 30 и 39 години са били насилвани от човек, свързан с работата им. Това е най-високият процент в целия ЕС за тази възрастова група. Насилието от хора, свързани с образованието на жените у нас е цели 22% при 14% средно за ЕС.

Изключително тревожни са данните в тази категория за възрастовата група 18-29 г. 42% от жените признават, че са били насилвани от човек, свързан с образованието им. България е с втория най-висок процент след Словакия (48%).

39% от българките споделят, че са станали жертва на психологическо насилие при 43% средно в ЕС. 34% се оплакват от контролиращо поведение от партньора им. България е на първо място в ЕС по процент на жените (17%), които преживяват психологически тормз от партньорите им, основан на финансова зависимост и контрол.

Данните показват още, че жените у нас са изключително слабо ориентирани към кого да се обърнат за помощ в случай на насилие. Те не знаят за безплатните телефонни линии и организациите, които помагат на жертвите на насилие. Не вярват на полицията и често пазят случилото се в тайна или споделят само с най-близките си.

59% не са чували за кампании в помощ на жертвите на насилие.

68% не подават оплакване в полицията.

Мерки

Във връзка с резултатите от изследването FRA отправи предложения за мерки за превенция и борба с насилието срещу жените. Те са:

• Държавите членки на ЕС да ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

• Държавите членки на ЕС да разглеждат насилието от страна на интимния партньор като обществен, а не като личен въпрос. Поради това законодателството във всички държави членки на ЕС, следва да третира изнасилването в рамките на семейството по същия начин като другите случаи на изнасилване и да предвижда мерки по отношение на
домашното насилие като проблем от обществена значимост.

• Държавите членки на ЕС трябва да преразгледат настоящия обхват на законодателните и политическите мерки по отношение на сексуалния тормоз, като признаят, че той може да се прояви при различни обстоятелства и за него могат да се използват различни средства, например интернет или мобилни телефони.

• Полицията, специалистите в областта на здравеопазването, работодателите и специализираните служби за подпомагане на жертвите се нуждаят от обучение, подходящо обезпечаване с ресурси и получаване на необходимите правомощия за осъществяване на контакт с жертвите.

• Полицията и другите съответни служби следва да бъдат обучени да установяват и да разбират въздействието на психологическия тормоз над жертвите с цел да се гарантира, че всички форми на насилие срещу жени (и момичета) при различни обстоятелства се разпознават, регистрират и по отношение на тях се предприемат действия.

• Полицията следва да се насърчава редовно да установява и да разследва случаите, свързани с киберпреследване и кибертормоз.

• Интернет и социалните медийни платформи следва активно да подкрепят жертвите на кибертормоз да съобщават за злоупотреби и да се насърчават да ограничават нежелано поведение.

• От специализираните служби за подпомагане се изисква да отговорят на нуждите на жертвите, които изпитват отрицателни чувства, след като са били превърнати в жертви, като те могат да включват самообвинение и чувство на срам.

• Кампаниите и реакциите по отношение на насилието срещу жени трябва да бъдат насочени както към мъжете, така и към жените. Мъжете трябва да бъдат активно ангажирани в инициативи за противоборство с формите на насилие, които някои мъже прилагат срещу жени.

• Съществува ясна необходимост от подобряване и хармонизиране на събирането на данни за насилието срещу жените както в държавите членки на ЕС, така и между тях.

* Данните за физическото насилие към жените от партньорите им се отнасят за последните 12 месеца преди провеждането на изследването.

Пълните данните вижте тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2014 в 02:32

Аз пък мисля, че процентът в Бг е много по-висок. Много жени в Бг просто не идентифицират насилието като такова, освен ако не става дума за директни тупаници. Повечето просто приемат този потиснически маниер на поведение за „нещо нормално“. Например, да си мерят приказките когато разговарят с мъж, да подтичват притеснено по улиците, ако се прибират вечер и да се озъртат уплашено - малцина жени отчитат този тип поведение от какво е резултат. Разчитат на логиката: „Преклонена главица сабя не я сече“ и си мишкуват цял живот. Много жени даже нямат представа какво е да се държиш спокойно, нормално и с достойнство, предпочитат да хихикат и да се харесничат на мъжете, та да спечелят симапатиите им и собствената си безопасност. Резултатите естествено са съмнителни, но някои считат, че така е по-лесно. Слугинажна история...

05.03 2014 в 19:41

Re:Avatarx
Точно!!! А нас някой пита ли ни??? Bярно , че рядко се намира жена която да ступа мъжа си , но пък жените са царе да ти извадят душата с памук.На моменти са способни да те докарат до самоубийство. Замисляли ли сте се защо има толкова рибари,ловци,футболни фенове,любители автомонтьори и т.н. и т.н. Напълно разбирам мъжете които от време на време побийват жените си(аз не мога да вдигна ръка на жена въпреки , че на моменти ми е идвало да я удуша).Не случайно я има поговорката "Човек колкото и добре да живее,идва един ден в който се жени"!

05.03 2014 в 17:50

Това, което се вижда от картата, е, че западноевропеецът като цяло е по-голямо говедо от източноевропееца и бъхти половинката често-често, колкото и да се има за носител на велика култура. Скандинавците пък са очевидни свине.
Не мога да разбера, Офнюс, нарочно ли искате да изкарате българите насилници и побойници? Вижте си картата - в цяла Западна Европа без Испания насилието е двойно повече от това в Източна, а България е оцветена в един от най-бледите цветове.

05.03 2014 в 17:49

Абе ако сложат и данните за насилваните мъже, шапка ще им сваля!

05.03 2014 в 16:46

Картата е за насилие въобще, а България е на 1-о място за насилие от партньорите (съпрузите, гаджетата).

05.03 2014 в 16:31

Аз като гледам в дания са 52 а във Великобритания и Франция са 44

05.03 2014 в 16:27

"България е страната в ЕС с най-голяма концентрация на физическо насилие към жените от партньорите им*" - според картата, която сте качили, това не е вярно. Върху картата няма дата и не мога да преценя