Европа отпуска още 18 млн. евро за бежанците

Вероника Шербанова 06 ноември 2013 в 18:06 2712 1

Бежанци.
Бежанци.

 

Бюджетната комисия на Европейския парламент одобри отпускането на допълнителни 18 млн. евро за справяне с бежанската криза.

Парите ще бъдат разпределени между страните, в които бежанците търсят убежище, сред които е и България.

Допълнителните средства ще бъдат разпределени до 2-3 седмици.

На заседанието на бюджетната комисия на ЕП е гласувано и увеличение на бюджета на ЕС за тази година с 3,9 млрд. евро, които ще отидат за плащания по изпълнени проекти. Актуализацията на бюджета е едно от условията за приемане на финансовата рамка за 2014-2020 г.

По предложение на евродепутата Ивайло Калфин, който е част от бюджетната комисия на ЕП, беше отложено окончателното гласуване на бюджета на ЕС за 2014 – 2020 г. Калфин предложи да се изчака решението на регионалната комисия на ЕП в четвъртък и едва тогава да се извърши гласуването.

Ако бяхме гласували, нямаше да сме наясно със споразумението, постигнато по структурните и Кохезионния фонд, защото не разполагаме с окончателните текстове, коментира Калфин.

Не е изпълнено и условието на парламента за съставяне на работна група, която да предложи нова система за собствени приходи, увеличаваща техния дял в бюджета за сметка на националните вноски на страните членки. По въпроса има постигнато политическо съгласие, но формално не е прието от Съвета, допълни Калфин.

Гласуването на дългосрочния бюджет ще стане на следващото заседание на комисията, което трябва да се проведе на 14 ноември. Ако регламентът бъде приет, той ще може да бъде гласуван на пленарната сесия в Страсбург след две седмици и да влезе в действие на 1 януари 2014 г.

Бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г. възлиза на 960 млрд. евро. Споразумение по бюджета беше постигнато още в края на юни, но евродепутатите вече няколко пъти отлагат приемането му, докато Съветът не изпълни ангажиментите си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!